Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Biserica Evanghelică, reacție după ce Biserica Ortodoxă s-a retras din Centrul de Cercetare Ecumenică: ”O pierdere imensă, greu de înțeles”

Biserica Evanghelică, reacție după ce Biserica Ortodoxă s-a retras din Centrul de Cercetare Ecumenică: ”O pierdere imensă, greu de înțeles”

Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România (BECAR) se declară „îngrijorată” după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe  le-a interzis preoților ortodocși participarea la un proiect de cercetare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, finanțat cu un milion de euro. Evanghelicii susțin într-un comunicat de presă că vor urmări să poarte dialog direct cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

”Biserica Evanghelică C.A. din România (B.E.C.A.R.) ia act cu îngrijorare de recenta decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.), conform căreia participarea activă a unor reprezentanți BOR la orice activitate cu caracter ecumenic, chiar și în spațiul academic, nu mai poate avea loc fără aprobarea prealabilă a chiriarhului local și binecuvântarea patriarhală”, se arată în comunicat. Biserica Evanghelică a constata că mesaje de îngrijorare au venit și din partea altor biserici. ”Bunele relații între Biserici și colaborarea frățească de până acum au contribuit semnificativ la imaginea bună a României în spațiul creștin și european, fiind profund ancorate, îndeosebi în Transilvania, în viața societății. Reacțiile de îngrijorare din spațiul bisericilor surori și al marilor organizații diaconico-filantropice protestante germane, cu care B.O.R. întreține de mulți ani dialoguri și relații proprii de colaborare, vin să confirme temerile B.E.C.A.R”

Decizia BOR a dus la desființarea Centrului de Cercetare Ecumenică (C.C.E.S.), un proiect comun al Facultății de Teologie Ortodoxe și al Departamentului de Teologie Protestantă din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. ”Instituție cu rezultate remarcabile, recunoscute pe plan național și internațional, a avut de suferit direct în urma deciziei Sfântului Sinod, fiind nevoit să se desființeze, după ce partea ortodoxă i-a retras sprijinul. B.E.C.A.R. consideră că desființarea C.C.E.S. constituie o pierdere imensă, grea de înțeles, având în vedere faptul că C.C.E.S. precum și instituțiile premergătoare, pe lângă munca de cercetare și sensibilizare ecumenică, au contribuit în mod decisiv la formarea internațională a multor teologi ortodocși români importanți după 1989, care aici s-au familiarizat cu limbajul și cu categoriile de gândire ale teologiei vestice, beneficiind ulterior de burse de studii prin programele Bisericii Evanghelice din Germania”, se mai arată în comunicat.

 

Comunicatul Bisericii Evanghelica CA din România

 

Biserica Evanghelică C.A. din România (B.E.C.A.R.) ia act cu îngrijorare de recenta decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.), conform căreia participarea activă a unor reprezentanți BOR la orice activitate cu caracter ecumenic, chiar și în spațiul academic, nu mai poate avea loc fără aprobarea prealabilă a chiriarhului local și binecuvântarea patriarhală. B.E.C.A.R. urmărește cu atenție punerea în aplicare a acestei decizii, care poate îngreuna semnificativ relațiile interconfesionale pe toate planurile. Totodată B.E.C.A.R. își exprimă întreaga deschidere pentru continuarea dialogului ecumenic și a bunelor relații frățești de până acum și caută dialogul direct cu conducerea B.O.R.

 

Cu toate că această decizie a Sfântului Sinod al B.O.R., deja tematiză în presă și discutată în spațiul public, ține strict de rânduielile interne ale B.O.R., B.E.C.A.R. se vede nevoită să ia poziție față de consecințele acesteia, cu care se vede confruntată. În opinia B.E.C.A.R., această decizie are potențialul de a îngreuna semnificativ și de a inhiba relațiile ecumenice și colaborarea interconfesională, atât pe plan internațional cât și pe plan național. Bunele relații între Biserici și colaborarea frățească de până acum au contribuit semnificativ la imaginea bună a României în spațiul creștin și european, fiind profund ancorate, îndeosebi în Transilvania, în viața societății. Reacțiile de îngrijorare din spațiul bisericilor surori și al marilor organizații diaconico-filantropice protestante germane, cu care B.O.R. întreține de mulți ani dialoguri și relații proprii de colaborare, vin să confirme temerile B.E.C.A.R.

 

În special Centrul de Cercetare Ecumenică (C.C.E.S.), un proiect comun al Facultății de Teologie Ortodoxe și al Departamentului de Teologie Protestantă din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, instituție cu rezultate remarcabile, recunoscute pe plan național și internațional, a avut de suferit direct în urma deciziei Sfântului Sinod, fiind nevoit să se desființeze, după ce partea ortodoxă i-a retras sprijinul. B.E.C.A.R. consideră că desființarea C.C.E.S. constituie o pierdere imensă, grea de înțeles, având în vedere faptul că C.C.E.S. precum și instituțiile premergătoare, pe lângă munca de cercetare și sensibilizare ecumenică, au contribuit în mod decisiv la formarea internațională a multor teologi ortodocși români importanți după 1989, care aici s-au familiarizat cu limbajul și cu categoriile de gândire ale teologiei vestice, beneficiind ulterior de burse de studii prin programele Bisericii Evanghelice din Germania. De asemenea, foarte mulți preoți români, care astăzi slujesc în parohiile B.O.R. din spațiul german, au beneficiat de programele de burse din Sibiu și din Germania, Sibiul având și un rol de pionierat în consolidarea relațiilor interortodoxe prin bursele de limba germană acordate studenților teologi ortodocși din aproape toate bisericile ortodoxe din lume. Semestrul Ecumenic, un program C.C.E.S. de aprofundare a teologiei și spiritualității ortodoxe în limba germană pentru studenți teologi din Vest, constituie un proiect inedit pentru întreg spațiul ortodox.

 

"Ca toţi să fie una"

 

 „Suntem foarte recunoscători pentru colaborarea bună, bazată pe încredere și prietenie, de până acum și recunoaștem meritele B.O.R. în ce privește societatea românească, raporturile ecumenice și munca de cercetare“ a declarat Excelența Sa Reinhart Guib, episcopul B.E.C.A.R. B.E.C.A.R. și B.O.R. întrețin o lungă relație de colaborare frățească în spirit creștinesc, bazată pe respect reciproc și benefică ambelor părți. Tot Excelența Sa a ținut să menționeze: „Nu în ultimul rând, însuși Prof. Dr. Stefan Tobler, Directorul Centrului de Cercetare Ecumenică, a elogiat explicit în ultimii ani în diferite cadre, importanța și meritele Ortodoxiei.“

În această situație B.E.C.A.R. face demersuri pentru o întrevedere directă cu Patriarhia română, rămânând deschisă pentru continuarea și adâncirea dialogului pe toate planurile, în spirit ecumenic, fundamental pentru B.E.C.A.R., în ciuda evoluțiilor actuale. Aceeași deschidere o are B.E.C.A.R. și față de colaborările interconfesionale în slujba tuturor oamenilor die România, îndeosebi a celor care depind de sprijinul și solidaritatea Bisericii: „Societatea, în slujba căreia toți ne aflăm, are nevoie în fața amenințărilor seculare, naționaliste, populiste și fundamentaliste tot mai puternice, de vocea comună a Bisericilor și a cultelor religioase “ este convingerea fermă a Episcopului Guib. Însuși Hristos se roagă pentru noi, „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.“ (Ioan 17,21)

Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze viitorul tării noastre, toate Bisericile surori, relațiile ecumenice și munca de cercetare!  .

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ombl

Acum 2 ani

auzi ca biserici surori.. Dupa ce ne-au sclavit sute de ani?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bulă

Acum 2 ani

Se dă atâta atenție Bisericii de parcă am fii în Afganistan. Nu degeaba suntem categorisiți ca fiind un popor needucat…
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Ecumenismul, sau panerezia secolului XX, cum il numea Sfantul Iustin Popovici, este cea mai odioasa si vicleana miscare politica ce urmareste distrugerea Ortodoxiei si a crestinismului. Toate ereziile unde lesbienele tin predici si danseaza in "altare" vor sa fie "biserici surori". Surori cu cine? Cu dracul, poate. Cu noi niciodata. Iar ereticul ala comunist care a adus finantare la USLB pentru "proiect de cercetare", sa mearga sa cerceteze el cu ai lui. Nu ne intereasa cercetarile lor. Despre USLB ce sa spun? O universitate mediocra care pentru vreo 30 de arginti a dat onoarea pe rusine si credinta pe erezie. Schema de idologizare marxista a faculatilor este aplicata cu succes si in occident. Sa vedeti acolo "profesori" Antifa radicalizati pana in maduva oaselor cum ii educa pe tinerii spalati pe creier.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Varsanufie Apolodor

Acum 2 ani

Cine nu e ortodox sa plece din tara noastra si sa ne lase!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Crede si nu cerceta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus