Duminică,
23.01.2022
Parțial Noros
Acum
-7°C

Minor de la Centrul Prichindelul, infectat cu Covid, se plimbă prin oraș fără ca vreo autoritate să-l poată opri. Angajații anunță că vor da în judecată instituția

Minor de la Centrul Prichindelul, infectat cu Covid, se plimbă prin oraș fără ca vreo autoritate să-l poată opri. Angajații anunță că vor da în judecată instituția

În Complexul de Servicii Prichindelul din municipiul Sibiu mocnesc din nou nemulțumirile, deși despre multe din ele s-a mai relatat în presă, iar lucrurile păreau că încep să se îndrepte.

O angajată în cadrul centrului a relatat despre situația de acum, anunțând că s-a ajuns la discuții cu avocați pentru ca întreaga structură a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu.

Adolescent cu Covid, n-ai ce să-i faci. ”A scuipat-o pe asistentă și a fugit peste gard”

Un băiat de 17 ani din Centrul Prichindelul a fost testat pozitiv cu Covid, însă nicio autoritate a statului nu poate să facă nimic pentru ca acesta să nu împrăștie virusul prin oraș. Centrul spune cât se poate de oficial că nu poate fi stăpânit. Direcția de Sănătate Publică (DSP) susține că e treaba poliției. Iar poliția aruncă vina pe DSP. Între timp, copilul a ieșit de ieri din carantina în care nu a stat nicio zi.

”Nimeni nu ne apără de nimic. Am ajuns ca nouă să ne fie frică de copii, pentru că sunt foarte agresivi. Vine băut, drogat, de pe unde vine. Vine, se spală, mănâncă și pleacă. Ca la hotel. Așa cum e acum nu s-a întâmplat niciodată.

Copiii au început să-l copieze. Să fie agresivi, să fugă, să spargă. E o nebunie totală și sunt convinsă că toată lumea stă în stres, nu numai eu. A venit personal detașat, pentru că suntem în deficiență de personal, și doamnele detașate, dar după trei zile, au plecat. Alta a mers la spital. E o nebunie totală. Nu ai cu cine să mai vorbești, nu ne mai bagă nimeni în seamă. Te amenință”, ne destăinuie o angajată de aici.

Nu e prima persoană care a luat legătura cu Turnul Sfatului pentru a relata problemele de aici. Cealaltă persoană a fost identificată din cauza neglijenței autorului articolului, care a lăsat în text un indiciu prin care conducerea a realizat despre cine e vorba.

”Doamna care a vorbit cu dumneavoastră a fost forțată să plece de acolo. A fost cumva invitată să plece în șomaj, iar apoi i s-a oferit un post pe Hegel. Ea a vrut să se reîntoarcă într-o secție, însă nu a mai fost primită, pentru că au zis că deja i s-a oferit un alt post despre care știau că nu are cum să-l primească. Au scăpat legal de ea. Poate cineva ne aude, poate cineva ne va apăra”, spune femeia.

Copilul infectat cu Covid este pur și simplu o terorare pentru angajați, susține ea.

”Ne e teamă, nici copiii nu mai pot ieși în curte, de teamă că se infectează de la el. Directoarea a apelat la toată lumea. Poliția nu face nimic, poate ar fi trebuit să facem o plângere, habar nu am, de la DSP nu se întâmplă nimic.

Acum două zile (n.r. săptămâna trecută) a fost citat la Poliție la 10 dimineața. S-a dus singur, că el sare gardul, dar l-au adus polițiștii pe jos, să nu le contamineze mașina. L-au lăsat în curte și au plecat. El a stat cinci minute, pe urmă a sărit gardul și a fugit să-și vadă de treabă. Copil infectat cu Covid...

Ei ce așteaptă? Știți că a venit din oraș, nu a stat niciun minut în izolare. Când s-a întors, colega care era de serviciu a încercat să-l oprească, iar el a scuipat-o. Ce să vorbim?”, povestește angajata.

DSP: E treaba poliției!

DSP Sibiu a fost sesizată de Turnul Sfatului de această problemă, iar purtătorul de cuvânt al instituției ne-a declarat că situația este cunoscută, însă este de datoria poliției situația copilului care fuge din centru, îmbolnăvit cu Covid, fiind.

”S-a efectuat ancheta epidemiologică și a fost plasat în izolare, la Centru „Prichindelul”, în perioada 01.11 -14.11.2021.  DSP Sibiu a asigurat instruirea personalului, din punct de vedere epidemiologic, cu precizarea procedurilor ce trebuie aplicate - cameră separată, acces restricționat, evitarea contactului cu ceilalți copii, supravegherea evoluției stării de sănătate, menținerea contactului cu medicul centrului.

Se pare însă că acest adolescent, așa cum ați aflat și dvs., este recalcitrant, a refuzat restricțiile și s-a manifestat violent față de personal, fugind din unitate. ACESTE LUCRURI NU MAI SUNT ÎNSĂ DE COMPETENȚA DSP, ci de cea a Poliției, de aceea vă rugăm să vă adresați lor pentru alte informații”, se arată într-un răspuns primit de la DSP.

Poliția spune, însă, că nu are atribuții în această situație.

DGASPC: Pentru aplanarea conflictelor iscate s-a cerut sprijinul Spitalului de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu

”Se confirmă informația privind pozitivarea cu virusul SARS CoV-2 a minorului în vârstă de 17 ani și 3 luni, care se află cu măsură de plasament în regim de urgență la Centrul de Primire în regim de Urgență din cadrul Complexului de Servicii Prichindelul Sibiu”, ne anunță DGASPC Sibiu.

”În data de 1.11, ora 10, la reuniunea în centru, acestuia i-a fost efectuat testul rapid antigen SARS CoV-2, rezultatul fiind pozitiv și raportat la Platforma DSP, motiv pentru care a fost emisă Decizia de confirmare a măsurii de izolare a beneficiarului în cadrul centrului pe perioada 1.11.2021 – 14.11.2021..

De asemenea, despre situația minorului au fost informați și reprezentanții Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Sibiu.

Menționăm faptul că minorul nu respectă măsura de izolare, părăsind centrul fără permisiune. Acesta revine în centru fie adus de către reprezentanții Poliției Sibiu, fie benevol.

Profilul minorului care beneficiază de găzduire în cadrul CPRU este specific copilului abuzat, neglijat și frecvent acesta prezintă tulburări de comportament care duc la acte de violență atât asupra altor beneficiari, cât și  asupra angajaților.

Ca urmare, pentru aplanarea conflictelor iscate, cât și pentru protejarea celorlalți beneficiari s-a cerut sprijinul organelor de poliție, dar și a reprezentanților Spitalului de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu”, anunță Direcția.

1 leu pentru fiecare sâmbătă, duminică sau zi de sărbătoare lucrată

Cazul copilului cu Covid care nu poate fi stăpânit de nimeni este doar vârful aisbergului, după cum ne explică angajata care ne-a contactat. Sunt multe probleme legate de lipsa banilor de investiții, lipsa materialelor, lipsa personalului dar mai ales a salariilor și a neremunerării muncii în zilele libere.

Femeia spune că în acest an pentru fiecare zi week-end lucrată sau de sărbătoare legală lucrată, angajații au primit un leu.

”Spun că legea permite plătirea acestor zile cu un procent de la 1, până la 100%. Ei au stabilit că merităm 1%. I-am întrebat, <domnule, tu ai venea pentru un leu în ziua de Crăciun la muncă?> La zilele de sărbătoare, dacă eu lucrez 4 duminici, primim, 4 lei pe toate aceste zile.

Dacă am 7 sâmbete și duminici lucrate într-o lună, până anul trecut primeam 700, 800 de lei, dădeau 100%, iar acum luăm 7 lei pentru șapte zile. Șapte lei. Noi lucrăm pro-bono, practic.

, ni s-a spus. Toată viața am fost plătiți ca cei din spitale, peste tot unde e foc continuu, iar acum ne dai 1%. Și cu Covid, și fără personal și fără materiale și gratis?

Copiii sunt un număr, iar noi suntem niște sclavi. Ne afectează la traiul de zi cu zi, ne afectează și la pensie. Am ajuns să luăm 2500 de lei cu vechime și grad principal. Pentru ce?”, se întreabă angajata.

”Noi am întrebat, din salariile voastre ați tăiat ceva, dacă nu e buget? Știți că avem secție de copii cu autism, dar noi nu avem copii acolo? Sunt angajați și stau acolo efectiv de pomană.

Postul de asistent social a fost ținut un an de zile pentru cineva din conducere. Dacă ne pornim, toate aceste mizerii care se fac le vom dezvălui, pe toate. Și-au bătut efectiv joc de noi.

Noi îi vom da în judecată, am vprbit deja cu un avocat. Avem o directoare căreia nu-i pasă de nimic. Sunt puși toți politic, toți sunt interimari.

Din salariile lor nu au luat nimic, au în continuare sporuri. Dacă nu sunt bani, de ce să nu suferim cu toții? De ce luați doar de la noi și de la ei?

E jenant să vii la serviciu pentru un leu. Dar venim și așa pentru că ar rămâne copiii singuri.

Fac altceva cu banii, nu se mai investește nimic, am venit în toată pandemia materialele sanitare. Iar ei se lăudau peste tot vai de mine ce au făcut. Am făcut față pandemiei singuri. Nu ne-a întrebat nimeni dacă putem sau nu mai putem.

Am lucrat zi de zi săptămâni câte 12 ore. Erau două educatoare sănătoase pe secție, iar una muncea 12 ore noaptea, iar cealaltă, 12 ore ziua. Înțelegeți problemele noastre?”

”Plata sporului a fost stabilită în procent de 1%, acordat proporțional cu timpul efectiv lucrat”

DGASPC recunoaște că sporul pentru munca în zilele libere este în cuantum de 1%, însă susține că nu se poate vorbi de o lipsă de personal.

”La acest moment, singurul post vacant existent în statul de funcțiuni (acesta se întocmește având ca temei salariul de bază, cât și sporurile aferente) este un post temporar vacant de educator principal, toate celelalte posturi fiind ocupate ca urmare a transferului personalului de la Centrul de Recuperare și reabilitare Neuropsihiatrie Rîu Vadului sau prin concurs, organizat conform legii.

Acordarea de sporului de sâmbătă și duminică este reglementat de Legea cadru nr. 153/2017 Anexa II, Cap. 2, art. 2, potrivit căruia acesta poate fi stabilit în procent de până la 100%,. Acordarea procentuală a sporului între 1% și 100% a fost stabilită prin dispoziții, iar stabilirea procentului s-a făcut potrivit bugetului alocat.

Începând cu luna aprilie-octombrie 2021, respectiv noiembrie – decembrie 2021, plata sporului a fost stabilită în procent de 1%, acordat proporțional cu timpul efectiv lucrat.

De acest spor beneficiază tot personalul angajat din unitățile de asistență socială din subordinea DGASPC Sibiu”, se mai arată într-o informare primită de la DGASPC.

Turnul Sfatului a mai scris despre problemele de la centrele acestei instituții, aceste materiale pt fi citite aici:

Ultimii în lanțul slăbiciunilor. Dizabilii din Sibiu, condiții ca în anii ‘90

Detalii din centrele DGASPC Sibiu: Furturi, bătăi, arestări, etnobotanice, distrugeri, neputință. ”Nu avem soluții, nu avem nimic”

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

John doe

Acum 2 luni

Trist dar, din pacate, asta este tara condusa de ciuma galbena + ciuma rosie.
Raspunde

Aristide

Acum 2 luni

Pentru sambata si duminica lucrata se plateste dublu daca nu se dau zile libere platite.Sporul de 1 leu este peste acesta.Probabil se dau zile libere,dar angajatii ar vrea si zi libera platita si spor de 100%.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus