Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Prețul apartamentelor vechi în Sibiu: aproximativ 1.000 euro/mp. Va fi o creștere de cel puțin 10% și în 2022

Prețul apartamentelor vechi în Sibiu: aproximativ 1.000 euro/mp. Va fi o creștere de cel puțin 10% și în 2022

ValorEasy, platformă de evaluare a proprietăților rezidențiale din România, a lansat un raport în care ne relevă prețurile de tranzacționare la care s-a ajuns în ultimul an, scrie Wall-street.

Conform datelor lor, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top, cu un preț mediu de tranzacționare al apartamentelor în piața secundară (adică apartamentele vechi) de 1.650 de euro pe metru pătrat util.

Sibiul se clasează în primele 10 orașe, cele mai scumpe la nivel național, din acest punct de vedere, cu 1.000 de euro/mp.

După Cluj, în București se găsesc cele mai scumpe apartamente vechi (1.500 de euro), urmează apoi Timișoara (1.420 de euro), Constanța (1.380 de euro), Brașov (1.250 de euro), Craiova (1.200 de euro), Iași și Oradea (1.080 de euro).

Conform analizei, locuințele vor continua să se scumpească, iar oferta tot mai redusă va pune presiune pe prețuri

”Șansele ca evoluția prețurilor să încetinească sunt minime, iar de scăzut nici nu se pune problema în 2022. În primul rând, există acest elan pe care piața și l-a luat, elan dat în principal de o cerere tot mai consistentă din ultimul an și jumătate, când tot mai mulți români au decis că au nevoie de o locuință mai bună decât cea în care stăteau”, scrie Wall-street.

„Există această presiune pe ofertă, practic o presiune pe cumpărători, pentru că trebuie să aleagă din mai puține locuințe aflate la vânzare. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimul trimestru din 2021, față de anul anterior, oferta pe piața secundară (locuințe vechi) a scăzut în medie cu 10% la nivel național, cu un accent mai mare pe București și pe Cluj, cu o scădere chiar de 30%, iar asta pune presiune suplimentară pe cei care cumpără.

Pe de altă parte, dacă analizăm și piața primară, oferta locuințelor noi nu reușește să acopere suficient acest deficit, pentru că, atât în 2019, cât și în 2020, s-a plafonat livrarea de locuințe noi la nivel național. Suntem undeva la 67.000 de locuințe noi livrate. Și dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în primele trei trimestre din 2021, pentru că datele pe ultimul trimestru încă nu au fost finalizate, ne așteptăm ca nivelul livrărilor să fie similar. Asta înseamnă că piața locuințelor noi nu a crescut nici în 2021, în timp ce cererea a cunoscut o creștere extraordinară anul trecut”, a explicat Dorel Niță, analist ValorEasy.

Citește și:

Așteptări de la piața imobiliară sibiană în 2022. Investitor: ”Zona de Vest devine pol principal pentru următorii 20 de ani”

Cel mai scump teren scos la vânzare în Sibiu: 836 de euro/mp

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Gigi contra

Acum 2 ani

Pana unde mai urca ppreturile? E plin de oferte, dar clienti, putini.
Raspunde

R.

Acum 2 ani

Ce sa mai spuna si ei, poate, poate mai cresc putin. Adevarul e ca sunt oferte din plin iar industria o ia usor la vale. Semne bune anul n-are pentru ei.
Raspunde

Closca

Acum 2 ani

Da . . . , pretul posibil sa creasca cu 10% din cauza inflatiei si a scumpirilor materialelor, dar problema este cine o sa mai cumpere ?!
Raspunde

Doritor ap

Acum 2 ani

as dori sa imi spui te rog in ce puscarie de bloc ai gasit tu mp util la 1000 eur? 1250 eur sunt cele mai penale apartamente in zonele cele mai urate si cu finisajele la nivel de gri sub orice critica ! deci mai vin bagati lejer 250 eur/mp! de unde scoateti preturile astea aiurea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus