Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Două școli din Sibiu sunt neacreditate în acest moment. Inspectoratul Școlar atrage atenția părinților asupra riscurilor

Două școli din Sibiu sunt neacreditate în acest moment. Inspectoratul Școlar atrage atenția părinților asupra riscurilor

Pentru că urmează înscrierea în clasa pregătitoare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu atrag atenția părinților asupra școlilor particulare din Sibiu care nu sunt acreditate ARACIP ca instituții de învățământ. De asemenea, aceștia explică riscurile la care se supun cei care înscriu copiii la aceste școli și apoi decid să-i mute în învățământul de stat. Pe de altă parte reprezentanții școlilor particulare care, la data scrierii acestui material nu sunt acreditate spun că fac demersuri în acest sens.

Reprezentanții Inspectoratului școlar spun că în județul Sibiu funcționează asociații, fundații sau ONG-uri care au în domeniul lor de activitate desfășurarea unor activități de tip educativ sau de instruire educațională, care nu sunt autorizate sau acreditate a funcționa ca instituții de învățământ preuniversitar de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), respectiv nu au ordin de ministru al Ministerului Educației. Aceștia atrag atenția asupra faptului că un copil care urmează o formă de învățământ neacreditat și apoi se dorește transferul lui la o școală de stat acesta trebuie să susțină examene la toate materiile pe toți anii în care a studiat în școala neacreditată.   

„Facem recomandarea părinților să aleagă cu maximă responsabilitate unde și în ce mod se desfășoară actul educațional atunci când își înscriu copiii în clasa pregătitoare. Parcurgerea unui an sau mai multor ani de studiu în aceste unități atrage, după sine, imposibilitatea transferării lor, în unități de învățământ preuniversitar de stat sau particular, autorizate provizoriu sau acreditate.

Specificăm că, în cazul în care părinții doresc să-și transfere copiii din aceste instituții neautorizate, trebuie să știe că în conformitate cu Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (R.O.F.U.I.P) , art. 125, alin (10), copiii vor susține examene pentru completarea foii matricole la toate disciplinele din trunchiul comun, pentru toți anii absolviți în unitățile de învățământ neautorizate”, transmite prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

Inspectorul amintește și faptul că activitatea de tip home-schooling nu este legiferată în România. Drept urmare, singurele instituții de învățământ preuniversitar autorizate și/sau acreditate pentru desfășurarea activităților specifice învățământului din România, la nivelul județului Sibiu, sunt cele aflate pe lista I.S.J. Sibiu, listă ce poate fi consultată pe siteul www.isjsb.ro, secțiunea rețea școlară (http://isjsb.ro/index.php/retea-scolara).

Școlile particulare neacreditate din Sibiu își vor obține acreditarea

Potrivit celor de la inspectorat, în Sibiu sunt două școli particulare care nu au fost acreditate ARACIP. Este vorba despre școala Anima, fondată de curând și despre Școala Charlotte Dietrich. Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu reprezentanții celor două școli pentru a afla situația lor. Cei de la Anima spun că până la începutul noului an școlar clasele lor vor fi acreditate.

„Suntem în curs de autorizare pentru clasa pregătitoare și clasa I, deci din septembrie 2022, de la începutul anului școlar, vom fi autorizați ARACIP. Noi suntem deja aprobați de Cambridge Assessment Internațional Educațion pentru a oferi programul educațional internațional Cambridge Primary, ceea ce înseamnă că suntem recunoscuți în peste 160 de țări, inclusiv în România ca școală internațională. Suntem școală nouă, în acest moment funcționăm deja cu o clasă pregătitoare, urmând ca din următorul an școlar să avem o clasă pregătitoare și o clasă I”, spune Ruxandra Hanea, fondatorul Școlii Anima.

La Charlotte Dietrich, unde sunt elevi care învață din clasa I și până în clasa a VII-a, situația este puțin mai complicată, dar directorul școlii spune că va face demersurile necesare pentru că această acreditare este importantă și pentru ei.

„Da, într-adevăr, încă nu suntem acreditați, dar putem spune că suntem în curs de obținere a acestei acreditări. Noi ne-am mutat de curând. Una dintre probleme a fost că noi avem un curriculum din Germania și pentru noi toată chestia cu acreditarea nu a fost ușoară, avem un registru special care funcționează cu un curriculum strict. Noi vrem să facem această acreditare și facem deja demersuri. Am obținut un contract de închiriere pentru zece ani și așa am rezolvat unul dintre cerințele pentru a obține acreditarea. Un alt punct a fost ca noi să devenim o filială a școlii care ne este partener din Germania. Noi când am pornit am fost parte a bisericii, apoi am devenit o Asociație Școlară Particulară și am făcut statutul astfel încât să fim o filială a școlii din Germania. Mult timp ei nu au vrut să aibă o filială, pentru că nu înțelegeau de ce este nevoie, însă am reușit să-i convingem. În curând vom depune, din nou o cerere la ARACIP pentru a fi acreditați. În momentul de față ne lipsește un aviz la clădire care ne împiedică, dar îl vom obține, pentru că pentru noi este importantă acreditarea”, spune Mahl Rafael, directorul acestei școli.  

Foto ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Popa

Acum 2 ani

Frumos! Alearga dupa bani, putin le pasa de educatie!

Raspunde

Om

Acum 2 ani

Recomand jurnalistei Raluca Budusan sa investigheze si ce se intampla la inscrierea in clasa pregatitoare, mai ales in scolile de stat cu predare in lb. germana; sa intrebe ce sume se cer si se ofera pentru trecerea testului la lb.germana, test care acum cativa ani nu era organizat si notat urmand o procedura, o norma publicata si aprobata de Ministerul Educatiei; nu stiu daca s-a schimbat situatia in prezent; sa intrebe cata umilinta indura copiii, parintii si nu rar, pana si invatatorii, obligati de directorii scolilor sa primeasca pe x si pe y in clasa, doar pentru ca sunt copiii lui X si Y, neavand ,,nici in clin nici in maneca” cu lb. germana; sa intrebe cati elevi sunt intr-o clasa si cat de bine se poate preda materia cu peste 30 de elevi, fiecare cu un nivel diferit de cunoastere a limbii germane; sa intrebe la ce cote alarmante a ajuns fenomenul de bullying si cum este, in continuare, tolerat. Inainte de a da sfaturi parintilor ar trebui sa cunoasteti si prezenta toate aspectele situatiei. Nu cred ca sunt multi parinti pe care sa nu-i afecteze faptul ca trebuie sa plateasca pentru educatia copiilor lor, pentru a se dezvolta si a invata intr-un mediu normal, sigur, curat. But it’s just my opinion, eu nu sunt in masura sa comand nici sa scriu articole la comanda.
Raspunde

Practica generalizata, oameni fara coloana vertebrala

Acum 2 ani

profitand de online covid, anul trecut s-au mutat copii de pe locul 900 la admitere din Ghibu direct in Lazar. Acum cu razboiul sa vezi ia rce minuni o sa se intample.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus