Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
12°C

Ciobanii se plâng că nu au cui să vândă miei de paște: ”Rămân în țară circa 10-15 la sută din efective. Restul pleacă la export”

Ciobanii se plâng că nu au cui să vândă miei de paște: ”Rămân în țară circa 10-15 la sută din efective. Restul pleacă la export”

Ciobanii susțin că prețul mieilor în perioada Paștelui va fi influențat în mare măsură de cerere, însă spun că piața românească nu reprezintă o afacere pentru fermieri nici măcar în această perioadă.

”Nu știm ce va fi la Paște, nimeni nu poate să zică ce va fi. Poate să fie mai scump ca acum, poate să fie mai ieftin. Prețul variază în funcție de cerere, dar din păcate România nu este un mare consumator de carne de miel. Din fermele ciobanilor rămân în țara noastră circa 10-15 la sută dintre efective care se cer atunci de Paște. Restul pleacă la export, către țările arabe sau către Europa marfa mai mică, până în 20-25 de kilograme/viu”, susține Ionuț Cioranu, vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, citat de Agrointeligența.

Prețul este acum între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA, susține el, iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, preț similar anului trecut, în perioada Pascală.

Ionuț Cioranu spune că marile magazine nu sunt interesate de carnea de miel crescut în România. ”Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște”, a mai arătat vicepreședintele AFF.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3212

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Val

Acum 2 ani

”Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară." Edificator. Conducerea acestei tari de mult nu mai este romaneasca. Normal ca lupta impotriva producatorilor romani si protejeaza strainii si afacerile lor. Legislatie impotriva romanilor ca acum, nici pe vremea lui Ceausescu nu era. Este tulburator de realizat ca progresistii astia care ne conduc se poarta mai rau decat comunistii, desi se trag din aceeasi ideologie marxista. Tot ce au facut ticalosii astia de conducatori a fost impotriva tarii, impotriva noastra a tuturor. Sa vedeti voi in foametea ce va urma, pregatita cu grija de Klaus Schwab si tovarasii lui, ce coji de pita veti roade.
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Am apreciat comentariul tau,insa ca si om care inca ma mai invart prin zona agricola,pot spune ca nu exista doar lipsa crasa de interes din partea vampirilor la costum,ci si din partea producatorului cat si a consumatorului. Nu vezi client la putinele magazine romanesti,un magazin romanesc nu isi permite tot sistemul implementat si reglat de zeci de ani a marilor retaileri,e mai comod pt client sa mearga la marketul strain,decat la unul mic,plangem ca suntem saraci,dar trimitem in tarile bogate,sume enorme cumparand produsele lor,majoritatea pline de cancer,chiar si cele bio,cum au fost la Kaufland de curand banane sau avocado pline de pesticide. Apoi producatorul nu doreste o asociatie,e reticient si speriat sa nu fie furat,si sacrificarea procesarea sau sacrificarea se face in conditii insalubre,si asta descurajeaza clientul sa cumpere,nu suntem tocmai un popor de vegetarieni sau occidentali care consuma dupa anumite criterii,la noi mult sa fie in farfurie. Eu vand productie proprie vegetala,sunt luat in ras cu pretul de achizitie,iar pe raftul lor pretul este deseori mai mare de 8-10 ori,am patit cu afin,si anul asta inchid si eu,nu gasesc specialisti nu gasesc forta de munca nu gasesc interes din partea statului,iar de aceasta data cu sumele care se vehiculeaza ca vor intra in noul PNNR nu mai stau la mila lor poate ma incadrez sa iau si eu fonduri sa ma extind,vand terenul si poporul sa manance cancer din Etiopia Paraguay sau plastic din China,de asta in 32 ani ne-am injumatatit ca popor,si inca fugim.
Raspunde

Val

Acum 2 ani

@ Claus. Domnule lucrurile ar fi foarte simple daca politica ar lasa omul sa isi vada de treaba si ar incuraja initiativa particulara. Pentru ca pe o piata libera, capitalista, preturile si calitatea se regleaza prin cererea si oferta de pe piata. Taranimea romana a fost distrusa incepand cu venirea comunistilor in tara si inceperea colectivizarii. Nu exista interes din partea producatorului pentru ca este sistematic lovit de legile statului. Cei care au ramas pe piata, au ramas pentru ca pot sa insele cumva ori organele de control ori clientul. Altfel nu pot sa supravietuiasca. La noi nu este capitalism, iar curentul la nivel mondial bate dinspre comunism, socialism si progresism. Toate la un loc si individual, promoveaza distrugerea activitatii private si dependenta cat mai mare a oamenilor fata de stat. Capitalismul este pe cale de disparitie la nivel mondial. Intr-o societate libera, omul are libertatea de a avea initiativa privata. In dictatura, orice initiativa este controlata la sange de stat. Ceea ce, desigur, nu este normal. Apoi, nu este interes din partea cumparatorului pentru ca mass-media s-a lansat alaturi de statul atotputernic in campanii de propaganda impotriva producatorului privat. Povestile cu lipsa de igiena sunt copilaresti. Dovada sunt soarecii si sobolanii din galantarele supermarketurilor. Sa pui taranul sa aiba faianta in cotetul de porci este o imbecilitate, insa aceste imbecilitati sunt promovate ca fiind bune si firesti. Este un razboi economic pentru incurajarea capitalului strain. Daca sunteti interesat in economie, v-as recomanda sa cititi teoriile despre protectionism ale lui Manoilescu. Doar cu astfel de masuri ar putea Romania sa se apere de imperialismul economic al UE. Ungaria a adoptat astfel de masuri, Polonia la fel, Brazilia nu mai vorbim, a iesit din colaps economic implementand ideile economice ale lui Manoilescu. Deci se poate, dar nu se vrea. Sclavii din conducerea tarii sunt prea lasi si prea fricosi sau prea incompetenti pentru a face ce este bine pentru producatorul roman. De aceea suntem unde suntem.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Nu poți avea simultan și piață liberă și protecționism. Protecționismul înseamnă un stat puternic, care să intervină pe piață și implicit, dependența strictă a pieței interne, și deci și a tuturor jucătorilor de pe această piață, de stat. Iar piața internă trebuie protejată de presiunile celei externe, ceea ce costă. Costuri care trebuie acoperite de către stat. Adică de către societate. Adică socialism, în sensul deja cunsocut de socializare a costurilor.
Raspunde

Petru

Acum 2 ani

Sa i tina si sa i manance ei cand se dau subventi se inghesuie dar cand e vreme de vandut ori dau la export toata cantitatea de miei ori dubleaza pretul pentru piata interna
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus