Eugen Iordănescu rămâne cadru didactic al Universității Lucian Blaga din Sibiu și director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, în ciuda faptului că există o decizie definitivă privind statutul său de colaborator al Securității.
Rectorul ULBS, prof. Sorin Radu, susține într-o declarație transmisă Turnul Sfatului că, deși instituția condamnă astfel de încălcări ale principiilor și valorile foștilor colaboratori ai regimului comunist, nu poate face nimic pentru a-l îndepărta pe Iordănescu din colectivul universitar.
”Universitatea din Sibiu este o instituție care susține puternic și fără excepție valorile democratice, libertatea de gândire și de exprimare și respectul datorat celuilalt. Prin urmare, ULBS nu poate decât să condamne orice fel de încălcări ale unor asemenea principii și valori, inclusiv acelea pe care le-au realizat angajații sau colaboratorii fostei Securități, indiferent de justificările pe care aceștia le-au invocat în sprijinul acțiunilor comise.
În conformitate cu principiile și valorile statuate în Carta și Codul de etică și deontologie universitară ale ULBS, asemenea persoane nu ar mai trebui să mai ocupe vreodată funcții sau demnități publice.
Pe de altă parte, ULBS se supune legilor statului român, iar, în conformitate cu acestea, calitatea de cadru didactic titular, dobândită prin concurs, este independentă și nu poate fi afectată în vreun fel de probarea statutului de colaborator al Securității în cazul persoanei respective.
Drept urmare, este alegerea persoanei în cauză să decidă cât de moral este să-și păstreze o funcție a cărei esență rezidă tocmai în formarea profesională și etică a generațiilor tinere”, susține rectorul Sorin Radu.
”Noi suntem privați. Nu ne-a greșit cu nimic”
Nici CCIA Sibiu nu are de gând să ia vreo măsură după această decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
”Eu nu am un punct de vedere personal, iar din punct de vedere instituțional, noi suntem o instituție privată, omul este director, iar din câte știm până acum nu ne-a greșit cu nimic. Dacă vreo instituție a statului va decide altceva, atunci vom ști ce avem de făcut. Așa cum am spus și până acum, noi așteptăm să vedem ce se întâmplă cu dosarele care sunt în lucru. Acesta despre care vorbiți pe noi ne interesează mai puțin, pentru că noi suntem privați. Noi așteptăm să vedem ce se întâmplă cu dosarele care sunt acum în lucru, am înțeles că sunt mai multe, pe noi ne interesează acum mai mult recuperarea banilor, din toate punctele de vedere. Aceasta asta este situația, noi încercăm să rezolvăm acum situația sediului, mergem mai departe”, a declarat Octavian Isăilă pentru Turnul Sfatului.
Isăilă este preşedintele interimar al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Sibiu, după ce a preluat atribuţiile de director general al instituţiei de la Eugen Iordănescu, aflat în control judiciar, într-un dosar de delapidare, trafic de influenţă şi dare de mită.
Citește și:
Înalta Curte, definitiv: Eugen Iordănescu a fost colaborator al Securității
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: profesor universitar , securitate , rector , Sorin Radu , ulbs , colaborator , dosare , Eugen Iordănescu , prejudicii , Camera de comert
Vizualizari: 3421
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
Trancau
Acum 2 ore
Adi
Acum 2 ore
Chiorul
Acum 2 ore
Barosanu