Lucrările de șapte milioane de euro pentru amenajarea unei piste de biciclete de 3,4 km pe malul Cibinului au început de mai bine de o lună. Perioadă în care a fost creat primul zid subteran cu o adâncime de șase metri și au fost turnate primele betoane din cei peste 4.000 de mc prevăzuți de proiect. Elemente care, în opinia președintelui Ordinului Arhitecților din România, vor duce la un eșec în protejarea ecosistemului râului pe care a fost construit orașul.
Șantierul de amenajare a noii piste de biciclete a Sibiului a început din capătul dinspre cartierul Gușterița al proiectului. Adică din dreptul intersecției străzii Viitorului cu străzile Crișului și Mureșului. Până la confluența dintre Cibin și pârâul Rosbach (tronson cu o lungime de aproximativ un km) au fost efectuate săpături și au fost bătute palplanșe (elemente de metal cu rol de sprijinire a pământului) până la o adâncime de șase metri.
Pe capetele rămase la suprafață al acestor palplanșe au început să fie turnate betoane. O parte din cei 4.049 de mc de betoane care urmează să fie turnate în și pe malurile Cibinului în cadrul acestui proiect. Pentru a avea o imagine a acestei cantități, trebuie spus că pentru a transporta o asemenea cantitate de beton este nevoie de peste 730 de auto-betoniere de mare capacitate.
Săpături pentru amenajarea unor ziduri de sprijin au început și în zona noului magazin Lidl de pe strada Rusciorului. Iar pe strada Cibinului, între podul de piatră Maria Tereza și podul care leagă Târgu Fânului de Rusciuorului, a fost amenajat de asemenea tronsonul pe care de anul viitor ar urma să circule bicicliștii.
Lucrările au termen de finalizare luna februarie a anului viitor. Au fost încredințate unei asocieri condusă de societatea sibiană de construcții Con-A SRL pentru suma de 34,7 milioane de lei. Lucrările sunt realizate pe baza unui proiect realizat de FIP Consulting SRL, din București, în cadrul unui contract în valoare de 781.000 de lei (sumele includ și TVA).
Un proiect pe care sibienii îl vor regreta
Proiectul de amenajare a unei piste de biciclete pe malurile Cibinului a fost subiect de discuție în cadrul primei zile a conferinței ”Ape pentru comunități durabile”. Este vorba de una dintre cele mai mari evenimente din țara noastră dedicate protejării apelor, organizat la Biblioteca Națională a României. Printre organizatorii acestei conferințe este și Asociația Dala (cea care se luptă să oprească betonarea a trei râuri de munte din județul Sibiu, detalii aici).
Conferința a reunit oameni din administrația locală din întreaga țară, specialiști din Guvern, ai Administrației Prezidențiale, numeroși arhitecți, urbaniști și peisagiști și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cu preocupări în acest domeniu.
Printre organizatorii acestui eveniment a fost și Ordinul Arhitecților din România. Din partea căruia, președintele Alexandru Găvozdea a îndemnat autoritățile locale să apeleze la concursuri de soluții internaționale pentru proiectele de interes public. Exemplu de bune practici a fost dată Primăria Cluj-Napoca, unde ”au început să fie scoase proiecte la concurs pe bandă rulantă, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru probleme, de cele mai multe ori, unice”.
Arhitectul Alexandru Găvozdea, președintele OAR, a descris mai apoi, ce se petrece la Sibiu. ”Nu vreau să închei pe un ton negativ, dar pe un ton de avertizare. Eu sunt din Sibiu și trebuie să recunosc că am eșuat din a convinge administrația locală din orașul meu natal să facă același lucru pentru amenajarea malurilor râului Cibin, care este râul pe care a fost construit orașul Sibiu. Deja este în execuție un proiect de amenajare a unei piste de biciclete. Suntem cu toți fericiți, nu?, când auzim de chestia asta, de amenajarea unei piste de biciclete. E pe fonduri europene, sunt foarte mulți bani, nu e o sarcină pe bugetul local, suntem cu toții fericiți că se întâmplă lucrul acesta. Din păcate, pista de biciclete se construiește în albia cvasi-râului, practic pe mal, la jumătate de metru de luciul de apă când nu e umflat râul, cu costul unor pereți de sprijin din beton de doi-trei metri înălțime, care fac ca toată această intervenție într-un râu care, de bine de rău, nu era prea agresat cu betoane să fie puțin anacronică”, a vorbit în fața audienței Alexandru Găvozdea.
El a descris și modul în care reprezentanții autorităților sibiene au respins varianta organizării unui concurs de soluții pentru crearea unei piste de biciclete. Acest proiect a devenit parte a strategiilor asumate de Primăria Sibiu de la începutul anului 2017, când a fost adoptat Planul de mobilitate urbană durabilă, pe baza căruia Primăria urmărea să atragă fonduri europene nerambursabile.
”Pentru mine, acesta este un semnal că am eșuat, deși am fost acolo la prima discuție când se punea problema. «Alex, s-ar putea să facem rost de bani să facem această amenajare pe malul Cibinului». «Splendid, să facem un concurs de soluții». «Cât durează? A, nu prea avem timp de chestia asta. Dar, hai că facem noi rost de finanțare și facem proiectul acesta». «Ok, vă pun la dispoziție niște oameni cu care să vă consultați de la bun început, fără niciun fel de costuri, fără piedici, doar ca să ne asigurăm că merge proiectul cu bine mai departe». «Ne descurcăm, facem și noi»”, a descris președintele OAR modul în care au decurs primele discuții despre proiectul de amenajare a malurilor Cibinului.
El a arătat și cum acest proiect va afecta pe termen lung și ireversibil serviciile naturale pe care, în mod gratuit, Cibinul le oferea până acum. ”Din păcate, proiectul a fost făcut - fără niciun reproș adus meseriei, Doamne, ferește! – de ingineri de drumuri, care, bineînțeles că nu se pricep la lucrul acesta. Și au făcut ceea ce se pricep ei să facă: să reazeme pământul cu pereți de beton și să proiecteze straturile suport pentru pista de biciclete din pavaj, asfalt și așa mai departe. Și să pună o balustradă de metal să nu cadă lumea în râu cu bicicleta. Cam acesta este proiectul și, din păcate, asta se întâmplă atunci când chiar dacă există bani, chiar dacă există intenție și o reușită de a atrage fonduri, dacă nu sunt implicați specialiștii, calitatea – din păcate – lipsește cu desăvârșire. Cea mai mare nenorocire mi se pare că aceste lucruri nu vor putea fi demontate peste doi ani, când ne vom da seama de gravitatea situației. Costurile pentru ecosistem, pentru râu, pentru comunitate și așa mai departe vor fi, evident, foarte mari”, a avertizat Alexandru Găvozdea.
El a îndemnat pe cei prezenți, în special pe primari și angajații administrațiilor locale, să apeleze la experți. ”Încă o dată, fac apel, implicați în acest gen de proiecte oameni competenți. Există deja suficientă expertiză în România. Sunt arhitecți, urbaniști și peisagiști specializați pe rețeaua verde-albastră”.
Puteți urmări intervenția lui Alexandru Găvozdea în înregistrarea de mai jos, de la minutul 1:06:24
Intențiile erau bune
Pista de biciclete proiectată pe malurile Cibinului a fost cerută de către funcționarii Primăriei Sibiu să aibă minimul prevăzut de lege: un metru pe sens. Solicitarea a fost făcută tocmai pentru a proteja cadrul natural, pentru ca proiectul să fie ”cât mai puțin invaziv pentru zona verde”, după cum arătau subordonații primarului Astrid Fodor într-un răspuns transmis Turnul Sfatului (detalii aici: Pista de biciclete de zece mil. de euro a Sibiului: de ce doar 2 metri lățime și pe unde merg pietonii, în lipsa trotuarelor)
Cu toate acestea, proiectul la care s-a ajuns va duce inclusiv la reprofilarea albiei. Pe anumite porțiuni pista de biciclete va fi construită ”sub cota nivelului excepțional al apelor aferentă debitului cu probabilitatea de depășire de 20%. Astfel, sunt necesare lucrări de stabilizare a pistei și de reprofilare a albiei râului”.
Toate aceste lucrări presupun turnarea unor cantități relativ importante de betoane. Din listele de cantități rezultă că, pentru amenajarea malurilor Cibinului pe porțiunea de 3,5 km, vor trebui turnați peste 4.000 de mc de beton (având în vedere că o betonieră are o capacitate de 5,5 mc, este nevoie de peste 730 de betoniere pline).
Unde vor fi folosiți 4.049 de mc de beton
Sursa: listele de cantități din documentația de atribuire
Relocare utilități – 24 de mc
Piste pentru biciclete, fundații – 921 de mc
Trotuare – 72 de mc
Guri de scurgere și rigole – 187 de mc
Lucrări de siguranța a circulației (ziduri de sprijin, egalizări pante) - 342
Lucrări pentru protecția albiei Cibinului - 1.070 de mc
Lucrări de sprijinire – 618 de mc
Betoane pentru pasarele – 756 de mc
Relocare utilități, electrice etc – 59 de mc
La câteva zile de la publicarea acestui articol, Primăria Sibiu a publicat pe Facebook o reacție. Puteți citi mai multe aici: Primăria respinge criticile referitoare la betoanele Cibinului: este prevăzută plantarea a peste 300 de sălcii
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: pista de biciclete malul cibin , piste de biciclete sibiu , amenajare malul cibinului , lucrari malul cibinului
Vizualizari: 16915
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Adina
Acum 3 ore
Trancau
Acum 3 ore
Adi
Acum 3 ore
Chiorul
Acum 3 ore
Barosanu