Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Din greșeală: prime de aproape 30.000 de euro pentru șefii societății de construcții a CJ Sibiu

Din greșeală: prime de aproape 30.000 de euro pentru șefii societății de construcții a CJ Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a propus ca administratorii și directorii Drumuri și Poduri SA (societatea de construcții a județului) să fie recompensați pentru activitatea de anul trecut cu prime totale de aproximativ 140.000 de lei. Primele erau propuse chiar dacă unul din cei cinci indicatori de performanță nu este îndeplinit și în contextul în care, acum două luni, o treime din posturile societății au fost desființate, 37 de angajați fiind concediați.

”Caracteristica principală a anului 2021 este reprezentată de creșterea semnificativă activității, fapt care a generat o expunere pozitivă a societății în media locală. În acest context, situația financiară a Societății s-a consolidat, iar indicatorii economico-financiari au înregistrat o evoluție pozitivă”, se arată în concluziile raportului de evaluare a performanțelor societății Drumuri și Poduri SA Sibiu pentru anul 2021, raport pregătit pentru ședința CJ Sibiu programată joi.

Societatea este deținută integral de CJ Sibiu, la vârful acesteia fiind promovați până în acest an exclusiv membri PNL sau rude ale unor primari PNL din județul Sibiu (detalii aici Cine sunt noii șefi ai firmei de construcții a județului: soția primarului din Săliște și fiul primarului din Gura Râului).

Raportul citat conține și inexactități. Spre exemplu, indicatorul referitor la productivitatea muncii era considerat unul îndeplinit, chiar dacă etalonul a fost fixat la 224.300 de lei, cel realizat fiind, de fapt, cu aproape 5% mai mic, respectiv 212.960 de lei.

În urmă cu două luni, când a fost propusă și adoptată reorganizarea Drumuri și Poduri prin desființarea a 56 din cele 155 de posturi din organigramă, tocmai acest indicator (care se calculează împărțind veniturile din exploatare la numărul mediu de salariați) a fost semnalat ca nefiind îndeplinit. ”Situația economico-financiară la sfârșitul exercițiului financiar 2021 evidențiază nerealizarea indicatorului de productivitate a muncii”, scria pe prima pagină a notei de fundamentare care a stat la baza reorganizării societății în martie 2022.

Citește ACTUALIZARE Rezultatele directorilor PNL: 56 de posturi vor fi desființate la societatea de construcții a Sibiului

Propuși pentru prime de 30.000 de euro

Cum toți indicatorii de performanță au fost considerați îndepliniți, raportul elaborat pentru ședința Consiliului Județean de joi propunea ca toți membrii consiliului de administrație și, respectiv, cei care au ocupat posturile de director în cadrul societății anul trecut să fie recompensați cu așa-numita ”componentă variabilă”. Adică să primească prime.

În total este vorba de cinci membri ai consiliului de administrație (număr redus la trei de la 1 noiembrie 2021) și de trei directori. Mandatele acestora au fluctuat de-a lungul anului trecut conform tabelelor mai jos redate.

Pentru directorul general al societății prima propusă (conform contractului de management) a fost de trei indemnizații brute, adică de 32.376 de lei. Pentru cei doi directori (tehnic și economic) primele propuse au fost de câte 30.576 de lei.

Pentru membrii consiliului de administrație, ”contractele de mandat prevăd și posibilitatea acordării unei componente variabile, în cuantum de patru indemnizații brute, condiționată de îndeplinirea integrală a indicatorilor de performanță”. Cele patru indemnizații bute înseamnă o primă de 13.516 lei pentru președintele Consiliului de administrație, respectiv câte 10.128 de lei pentru ceilalți administratori. În total, este vorba de aproximativ 140.000 de lei.

O greșeală. Iar acum șefii nu mai primesc prime

În dimineața zilei de luni, Turnul Sfatului a transmis o solicitare în atenția conducerii CJ Sibiu, prin care erau solicitate aprecieri asupra oportunității acordării acestor prime, în condițiile în care un indicator era în mod eronat considerat îndeplinit și în condițiile în care societatea a avut nevoie de ample restructurări de personal, aprobate în urmă cu două luni.

Până la publicarea acestui material, răspunsul scris nu a venit, dar – telefonic – reprezentanții CJ Sibiu au arătat că a fost vorba de o eroare materială, generată de volumul mare de lucru. 

În plus, la două ore și ceva de la transmiterea solicitării, raportul de evaluare postat pe site-ul CJ Sibiu a fost modificat. ”Indicatorii de performanță nu au fost îndepliniți integral, așadar pentru activitatea desfășurată în anul 2021 conducerea administrativă și executivă nu va beneficia de acordarea componentei variabile menționată în contractele de mandat”, este subliniat cu roșu în noua variantă a raportului de evaluare.

Raportul de evaluare a fost modificat în câteva ore

Citește și VIDEO Un drum reparat de sibieni dimineața s-a stricat până seara

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

ti se face sila cand auzi de parazitii astia...sunt oameni care muncesc de dimineata pana seara si nu castiga intr-un an banii astora
Raspunde

Marcel

Acum 1 an

Oamenii lui Câmpean! Tot incompetenți că și ea! Cine se aseamănă se adună! Sperăm că acest partid nociv prin componenta sibiană: Iohannis,Țurcan și Câmpean să dispară! Niște nesimțiți, corupți și incompetenți!
Raspunde

Traian

Acum 1 an

Totusi... articolul e plin de greseli, si deschideti-va mintile presa se concentreaza pe erori de redactare. Si uite asa are vizualizari pe un subiect 0. Scrie-ti de adevaratele societati din tara nu de una nesemnificativa, ca doar nu suntem pe wall street cu cotatii la bursa. Mergeti pe la primarii sa vedeti ce fac cu fonduri . Presa nu ne vrea treziti...
Raspunde

Traian

Acum 1 an

Nu se posteaza mesajele care sunt adevarate comentarii, postati doar ce are caracter necenzurat. Asta prinde la români barfa, mahalagiamele si vorbele cu caracter denigrator. Vai si amar de țara asta!
Raspunde

Gogu

Acum 1 an

Tulai, Doamne! Pai cu banii astia imi iau o garsoniera sau un BMW din 2021.
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Sigur e o greseala !! Cred ca cineva a descoperit din greseala primele si a raportat cui nu trebuie si apoi cineva a zis ca e greseala ca sa dreaga busuiocul ! Greseala este ca niste incompetenti manipuleaza fondurile judetului si impart banii dupa cum vor ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carmen Varnicu

Acum 1 an

Interesant articol. Dar nu pentru oameni care gândesc. Domnule "reporter" ați uitat sa menționați ca firma cumnatului dvoastra prin intermediul dvoastra a făcut presiuni pentru a-i fi subcontractate lucrări de la această firmă unde vânați acum greseli, care nici măcar nu sunt greseli. De ce nu ați scris ca această societate a decis în fapt sa nu mai plătească nemunca, de aceea a făcut restructurări. Și asta e un mare plus pentru administrația care a decis asta nu o decizie negativa așa cum o prezentați voi. De ce nu scrieți ce prevede legea cu privire la numirile directorilor și faptul ca numirile se fac prin concurs și mai ales faptul ca la concurs NU S-AU INSCRIS candidați competenți. Ca doar am.vazut toți când a fost selecția cine s-a înscris. Tot voi presa asta incompetenta ați scos în evidență. Părtinitor, ca de obicei, dar ați spus. Ce importantă are ca părinții directorilor sunt oameni cunoscuți? Mai oameni buni, din oameni deștepți se nasc oameni deștepți. Dar voi, prea asta aservita politic, nu faceți decât sa aruncați cu noroi. De foarte multa vreme nu am mai văzut un articol bun. Care sa arate realizări. Doar bârfe proaste. Păcat dacă asta a ajuns presa. Domnule "scriitor" cine nu muncește nu greșește. Chiar mi-e silă de articolele voastre de secound hand.

Raspunde

Traian D.

Acum 1 an

Bună ziua. De loc nu sunt din Sibiu, nici soția mea, am un singur cumnat la Cluj - contabil, ceilalți sunt plecați demult din țară, niciunul n-are firme, așa că orice informație ați avea despre presupuse presiuni făcute pentru contracte la Drumuri și Poduri sunt pure fabulații.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Scumpa ,,duamnă" am doua facultati facute acuș 20 ani, experienta în domeniu iar la testele de inteligenta (facute de fostul angajator) eram în vârf.Ciudat ca unul ca mine nu este acceptat si admis la nici un concurs de genul acesta.Si sunt o gramada de oameni competenti aruncati de gunoi de voi cei ce meritati prime si functii pt ,,munca" depusa.Faptul ca s-au dat oamenii afara arata incompetenta voastra ca manageri, ca amarâtii ăia concediati munceau si ei sa puna o pâine pe masa(banuiesc ca nu ati dat afara manageri ci pe muncitorul de rând).Sa va judece Bunul Dumnezeu dupa dreptatea lui!
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Numai pile! Un om capabil nu poate sa obtina o functie pt. meritele lui pt. ca n-are loc de sotii, fii,, nepoti, nepoate...
Raspunde

Teofan

Acum 1 an

Toți o apă și-un pamânt... un om care se respectă, un bun profesionist, celui căruia îi merg afacerile corect, nu are nevoie să intre în troaca politicii din România...
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Cei la guvern cauta bani pt buget din impozite si taxe. Ar fii bine sa caute cum se cheltuie bani, drumuri la preturi de autostrazi, cladiri construite din bani publici lasate in degradare, stadionul renovat apoi demolat, prime si salari pt cine nu trebuie, recuperati bani, apoi sa se uite la taxe si impozite.
Raspunde

Sibiul de dreapta

Acum 1 an

Dragi sibieni, sa nu renuntam la a vota ciuma galbena si ciuma saxona, pentru ca riscam sa ajunga la fraiele judetului ciuma rosie si stim ca noi suportam doar pe primele 2 ciume! Votam PNL si FDGR! Suntem sibieni cu sange arian, net superiori valahilor ce ne inconjoara!
Raspunde

Gabi

Acum 1 an

si banii din pnrr stau necheltuiti !
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Bravo Turnul Sfatului, pentru devoalare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus