Cele trei stadioane din București reconstruite cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), Rapid, Steaua și Arcul de Triumf, nu au fost inaugurate cu un eveniment sportiv decât după 4 luni, în cel mai bun caz, după anunțarea încheierii lucrărilor.
Pe stadionul Rapid s-a jucat cel mai repede fotbal, după finalizarea construcțiilor. Lucrările au fost încheiate în decembrie 2021, iar în 4 ianuarie 2022 a fost predată oficial clubului CSM Rapid. O lună mai târziu, în 16 februarie s-a încheiat avizarea, iar primul meci, cel dintre Rapid și FC Botoșani s-a disputat în 2 aprilie. După patru luni de la terminarea fizică a lucrărilor.
"Am rezolvat, avem toate avizele, de la Primărie, de la DSP, de la Mediu... avem şi autorizaţia de la ISU, este scrisă. Mai trebuie să aibă o vizită formală cei de la ISU şi ne-o aduc. Autorizaţia este eliberată, doar să ne-o aducă. Nu este nicio problemă, toate, absolut toate avizele sunt luate”, spunea pentru Agerpres, în 16 februarie, preşedinta Clubului Sportiv Rapid Bucureşti, Vali Caciuriac.
Costurile de închiriere a noului Stadion Giuleşti pornesc de la 10.000 de euro pe meci.
Lucrările au început la 26 februarie 2019 cu demolarea vechii arene, costurile totale ale noului Stadion Rapid Giuleşti ridicându-se la 185.333.607,39 lei, aproximativ 37,5 milioane de euro.
Stadionul Arcul de Triumf a fost modernizat complet după lucrările începute în noiembrie 2018 și finalizate în noiembrie 2020.
Noul Stadion Național de rugby Arcul de Triumf a fost inaugurat oficial pe 3 iulie 2021 cu meciul test sub egida World Rugby dintre România și Argentina.
În martie 2021, ministrul Sporturilor Eduard Novak susține că se luptă cu birocrația românească, acesta fiind motivul invocat pentru care deși terminat, stadionul rămânea închis.
"Noi ne zbatem pentru avize, totuşi un stadion care trebuie intabulat, trebuie cadastru, trebuia viza de la pompieri, o grămadă de chestii. Nu e ca şi cum s-a construit şi gata. Pot veni nemulţumiri, dar hai să fim serioşi, trebuie să luăm în considerare legile şi birocraţia din România. Noi ne luptăm pe toate fronturile ca să obţinem avizele, nu e vorba de altceva", spunea Novak.
Obținerea acestor avize a durat 8 luni, chiar și în situația în care pentru obținerea lor s-a implicat însuși ministrul.
Stadionul are 8.270 de locuri în tribune și a costat în total aproximativ 37 de milioane de euro.
Stadionul Steaua s-a terminat de construit în noiembrie 2020, iar în 27 noiembrie s-a făcut recepția finală a lucrărilor. Primul meci de fotbal s-a desfășurat totuși șapte luni mai târziu, în 7 iulie 2021.
Arena are o capacitate de 31.254 de locuri, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, gazon natural ranforsat sintetic, dotat cu degivrare, drenaj, sistem de irigație și încălzire pentru sezonul de iarnă, 4 vestiare, spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1070 mp de spaţiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale etc. A costat 94,67 de milioane de euro, de trei ori, aproape, costul celorlalte două arene.
Citește și: Când va fi gata noul stadion al Sibiului?
Stadionul Municipal din Sibiu, construit cu bani locali, va fi finalizat în luna octombrie, conform noilor date obținute de Turnul Sfatului. Având totuși practica celor trei stadioane din București e greu de crezut că avizele de aici vor fi obținute mai devreme de patru luni, chiar dacă aici nu se schimbă, practic, proprietarul, așa cum a fost în cazul celor trei arene din capitală.
În baza contractului semnat între Primăria Sibiu și Con-A în august 2020, termenul inițial de finalizare a lucrărilor era de 18 luni, care calendaristic se împlinea în februarie 2022.
Proiectul de execuție a avut nevoie, însă, de multe modificări, una dintre cele mai dificile situații fiind cea a vechii tribune oficiale. Cea care, în baza unui contract încheiat de Primăria Sibiu în 2018 și finalizat în 2019 cu un alt constructor, a fost supusă unor lucrări de modernizare, în timp ce restul stadionului a fost demolat.
Momentul în care Primăria Sibiu și reprezentanții celei mai mari companii de construcții din Transilvania vor semna procesul verbal la terminarea lucrărilor nu presupune și darea în folosință a obiectivului.
”După finalizarea și recepționarea lucrărilor, urmează etapa obținerii avizelor necesare funcționării din partea instituțiilor abilitate (ISU, DSP etc.) și întocmirea certificatului de securitate al stadionului, un document specific acestui tip de obiectiv, emis în urma unor verificări în teren din partea instituțiilor abilitate pentru ca stadionul să funcționeze în condiții de siguranță. În paralel, pentru a permite desfășurarea competițiilor naționale și internaționale, se vor face demersuri pentru omologarea din partea FRF și UEFA. Darea în folosință a Stadionului depinde, deci, de parcurgerea acestor etape și, dat fiind faptul că nu depind de Primărie, nu se pot avansa termene exacte”, arătau reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis cititorilor Turnul Sfatului în luna februarie a acestui an.
Modernizarea stadionului municipal este proiectul care, în acest moment, reprezintă cea mai mare investiție din istoria modernă a municipiului Sibiu.
În luna decembrie a anului trecut, valoarea contractului a fost actualizată la 37 de milioane de euro, cu tot cu TVA, consilierii locali aprobând lucrări suplimentare și modificări de proiect în valoare de nouă milioane de euro. Valoarea finală a investiției va fi, însă, mai mare: ”la finalizarea lucrărilor, indicatorii economici se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum, conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a prevederilor contractuale”, arătau încă de la finele anului trecut reprezentanții administrației locale.
Astfel, dacă stadionul municipal va fi terminat de construit în luna octombrie, iar avizele se vor emite în patru luni, cel mai bun termen obținut pe arenele din București, atunci primul meci de acasă al echipei AFC Hermannstadt se va disputa în februarie 2023. Asta înseamnă, conform programului Ligii 1 de anul trecut etapa 23, cu șase meciuri înainte de încheierea sezonului regulat.
Sibienii ar putea disputa acasă trei partide din sezonul regulat și restul meciurilor din play-out sau play-off, depinde de rezultate.
Stadionul Rapid (4 luni de la încheierea lucrărilor)
- lucrări încheiate în decembrie 2021
- 4 ianuarie 2022, arena a fost predată oficial clubului
- 16 februarie, s-a anunțat că are toate avizele
- 2 aprilie, s-a jucat primul meci de fotbal
- Total: 37,5 milioane de euro
Stadionul Arcul de Triumf (8 luni de la încheierea lucrărilor)
- lucrări încheiate în noiembrie 2020
- 3 iulie 2021, primul meci de rugby
- Total: 37 milioane de euro
Stadionul Steaua (7 luni de la încheierea lucrărilor)
- lucrări finalizate în noiembrie 2020 (8 luni de la încheierea lucrărilor)
- 27 noiembrie 2020, s-a desfășurat recepția finală a lucrărilor
- 7 iulie 2021, s-a jucat primul meci de fotbal
- Total: 94,67 milioane de euro
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: avize , arcul de triumf , steaua , rapid , municipal , stadion , Sibiu , primul meci , inaugurare
Vizualizari: 5286
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
VP
Acum 10 ore
Pintilie
Acum 10 ore
Emil