Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Când va fi gata noul stadion al Sibiului?

Când va fi gata noul stadion al Sibiului?

Modificările necesare proiectului noului stadion municipal au împins termenul de finalizare a lucrărilor cu aproximativ jumătate de an. Graficul actualizat al execuției prevede luna octombrie drept perioada în care cel mai mare șantier din istoria recentă a Sibiului se va încheia.

În baza contractului semnat între Primăria Sibiu și Con-A în august 2020, termenul inițial de finalizare a lucrărilor era de 18 luni, care calendaristic se împlinea în februarie 2022 (termen care urma modificat prin adăugarea lunilor de iarnă în care temperaturile exterioare împiedicau lucrările). Merită amintit faptul că termenul de 18 luni a fost asumat de către Con-A, prin caietul de sarcini al procedurii prin care a fost atribuit contractul autoritățile locale propunând un termen de execuție cu o jumătate de an mai lung.

Proiectul de execuție a avut nevoie, însă, de multe modificări, una dintre cele mai dificile situații fiind cea a vechii tribune oficiale. Cea care, în baza unui contract încheiat de Primăria Sibiu în 2018 și finalizat în 2019 cu un alt constructor, a fost supusă unor lucrări de modernizare, în timp ce restul stadionului a fost demolat. 

Doar că lucrările respective nu au vizat și structura vechii tribune oficiale, din care – în urma modificărilor de proiect necesare – acum au mai rămas câțiva stâlpi de susținere și câteva ziduri, restul fiind demolat. 

De cealaltă parte a gazonului, în schimb, în viitoarea tribună oficială se lucrează de luni bune la amenajările interioare.

”Au fost depășite situațiile care vizează vechea tribună oficială. Conform celor mai recente grafice de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor este luna octombrie. Acest termen ar putea fi influențat de contextul defavorabil la nivel internațional, care să afecteze lanțurile de furnizare a materialelor de construcții”, arată reprezentanții Con-A pentru cititorii Turnul Sfatului.

cand va fi gata noul stadion din Sibiu

Vechea tribună oficială (în prim plan) a fost demolată aproape integral. La noua tribună oficială (plan secund) se lucrează de luni bune inclusiv la amenajările interioare

Dar va mai fi nevoie de timp

Momentul în care Primăria Sibiu și reprezentanții celei mai mari companii de construcții din Transilvania vor semna procesul verbal la terminarea lucrărilor nu presupune și darea în folosință a obiectivului.

”După finalizarea si recepționarea lucrărilor, urmează etapa obținerii avizelor necesare funcționării din partea instituțiilor abilitate (ISU, DSP etc.) și întocmirea certificatul de securitate al stadionului, un document specific acestui tip de obiectiv, emis în urma unor verificări în teren din partea instituțiilor abilitate pentru ca stadionul să funcționeze în condiții de siguranță. În paralel, pentru a permite desfășurarea competițiilor naționale și internaționale, se vor face demersuri pentru omologarea din partea FRF și UEFA. Darea în folosință a Stadionului depinde, deci, de parcurgerea acestor etape și, dat fiind faptul că nu depind de Primărie, nu se pot avansa termene exacte”, arătau reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis cititorilor Turnul Sfatului în luna februarie a acestui an.

Prin urmare, este greu de crezut că pe viitorul stadion din parcul Sub Arini se va mai juca vreun meci în cursul acestui an.

Citește și Vara aceasta, Sibiul va avea un nou stadion de 40 de mil. de euro. Ce va face cu el?

Cea mai mare investiție

Modernizarea stadionului municipal este proiectul care, în acest moment, reprezintă cea mai mare investiție din istoria modernă a municipiului Sibiu. În luna decembrie a anului trecut, valoarea contractului a fost actualizată la 37 de milioane de euro, cu tot cu TVA, consilierii locali aprobând lucrări suplimentare și modificări de proiect în valoare de nouă milioane de euro. Valoarea finală a investiției va fi, însă, mai mare: ”la finalizarea lucrărilor, indicatorii economici se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum, conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a prevederilor contractuale”, arătau încă de la finele anului trecut reprezentanții administrației locale.

noul stadion din Sibiu proiect

Până acum, cea mai mare investiție realizată de către Sibiu o reprezenta Aeroportul internațional (70 de milioane de euro, jumătate alocați din bugetul administrat de Primărie, jumătate din cel gestionat de Consiliul Județean Sibiu).

Costurile de modernizare a stadionului municipal sunt acoperite, integral, din bugetul local. 

Citește și Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment

Foto principală: arhiva TS (fotografia a fost realizată în septembrie 2021)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Dem Isia

Acum 1 an

Pana la jurma raspunde cineva de faptul ca s-au pierdut timp si bani cu balbele renovarii tribunei oficiale?
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 an

Cine sa raspunda, Tusineanu?!? Sau fostii lui "asociati"?!? Sau ****/Dumnezeu stie ce increngaturi mai sunt pe acolo? Cred ca vina este la primarie, dar... Se pare ca au... Inviat, din moment ce au luat taurul de coarne si au ajuns in stadiul asta!

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

au "inviat" pe 9 mil euro bani publici!!!
Raspunde

Geo

Acum 1 an

Cel mai bine ar fi daca s-ar finaliza tribuna dinspre strada O. Goga si peluzele, iar tribuna dinspre parcul Sub Arini sa fie acoperita cu o panza sau banner pana la finalizare, astfel cred ca se pot disputa meciuri si la Sibiu, fara a se face deplasari lungi, costisitoare si obositoare...
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 an

Probabil ar fi cea mai la indemana solutie, dar asta ar presupune alte intreruperi si termene, ulterioare datei de "dare in folosinta"! Eu CRED (scriu cred ca sa nu fiu acuzat de ceva, nu cunosc "dedesubturile"...) ca solutia ar fi sa mai "rabdam" 6 luni, iar cand reiau aciviatea pe Municipal, sa fie DEFINITIV!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

cel mai bine ar fi fost ca aceasta "MEGA INVESTITIE" sa nu fie facuta!...echipa de fotbal este 100% privata, chiar nu vad de ce sa se cheltuie asemenea cantitati de bani pentru a asigura conditii unei echipe private...??? Era foarte bine sa fi fost un referendum pentru aceasta investitie...platitorii de taxe sa fie intrebati daca vor ca banii lor sa fie cheltuiti in felul asta...cei max. 5000 de suporteri ai echipei de fotbal nu reprezinta nici pe departe o majoritate!!!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 an

Investitia nu a fost facuta pentru aceasta echipa (care, apropo, nu e in totalitate societate privata, e o struto-camila greu de asimilat...), a fost facuta pentr Sibiu! Acum, ca ei vor fi principalii beneficiari, este alta poveste (si e, pe undeva normal, joaca la cel mai inalt nivel), poveste care se va schimba DACA Birt o sa reuseasca ceva cu noua echipa!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

da indiscutabil stadionul este al orasului Sibiu, dar a existat o presiune foarte mare din partea celor care au echipa in proprietate...in nici o situatie si pentru nici o investitie n-ar trebui cheltuiti bani publici pentru firme private!!!
Raspunde

BON

Acum 1 an

1. Doar joacă la "cel mai înalt nivel" căci calitatea jocului nu-i de acolo. 2. Iar dacă această "struţo-cămilă" nu are un stadion propriu, atunci să plătească taxe pentru a juca pe acest stadion făcut din bani publici.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Adica un oras ca Sibiu sa nu aiba stadion, sau cum? Sa aiba doar Mediasul? Ei cu stadionul, noi cu echipele? 5000 pe dracu, erau 5000 cand numai atatia incapeau. Si nu erau tot aceiasi la fiecare meci. Va juca probabil si Selimbarul pe el, macar meciurile mai importante. Si se fac si concerte si alte evenimente, nu doar meciuri. Asta cu referendumul...sa se faca pentru fiecare strada nu vrei? Pentru fiecare strat de asfalt? Lasa sa avem si ceva frumos, nu doar peticeli sau uratenii de pe vremea comunistilor (care nu au facut o singura cladire frumoasa in tot Sibiul)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Fii sigur ca nu o sa joace gratis. Toate echipele platesc sa joace pe stadioanele "lor", daca sunt in proprietatea autoritatilor locale . Bine, nu cred ca alde Steaua ministerului apararii plateste pentru stadionul ministerului apararii, dar restul platesc.
Raspunde

Fan Universitatea Craiova

Acum 1 an

Dacă se vrea cel târziu în luna August se poate juca fotbal pe noul stadion. Dar nu se vrea acest lucru . Atât am avut de spus .
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

cel mai bine ar fi fost sa NU se cheltuie bani publici in beneficiul unei echipe 100% private!!! era normal sa se organizeze un referendum privind stadionul!!! cei 5 k suporteri nu reprezinta in nici un fel platitorii de taxe din Sibiu!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 an

Adica sa inteleg ca cei 5000 de suporteri(bine , sunt mai multi dar las-o asa) nu platesc si ei taxe in orasul asta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

vezi că a scris mai sus asta altul de la ferma voastră de postaci de partid, papagai.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Da navetistul nu zice nimic?...rusine administrației publice locale pentru țigănia cu stadionul !!...dacă era un teren de tenis era gata de mult...în orice caz omul nu va mai sta in sibiu de la anul ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

E o chestie la nivel de Romania, acolo unde se ocupa guvernul sau autoritatile locale. Sibiu nu e exceptie. Dureaza ani lungi pana fac stadioane minuscule, cum e asta, de 13000 de locuri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

meri cu cercu de unde-ai vint, ciolacule
Raspunde

Astronauta

Acum 1 an

În 2022,să faci un stadion în mijlocul unui oraș supraaglomerat... cât de lipsit de viziune trebuie să fii?... Să zicem că Primărița are o vârstă, e femeie, etc, dar Consilierii locali? ăștia unde au fost? Chiar sunt pe degeaba acolo?
Raspunde

Che

Acum 1 an

Dejaba ca dejaba da sa vezi pe ce salarii !!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus