Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

USR Sibiu: ”Facem apel la domnul ministru Alexandru Rafila să reconsidere criteriile de finanțare a noilor spitale prin PNRR”

USR Sibiu: ”Facem apel la domnul ministru Alexandru Rafila să reconsidere criteriile de finanțare a noilor spitale prin PNRR”

Reprezentanții organizației județene a USR Sibiu arată că, indiferent de contextul politic, proiectul noului spital județean trebuie să primească finanțare prin PNRR. Și fac un apel la ministrul Sănătății să elimine acele condiții care scot proiectul spitalului de la Sibiu de la finanțare.

”Suntem parte a comunității sibiene și, indiferent de context, angajamentul nostru este pentru Sibiu și pentru oamenii lui. USR PLUS susține prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție modificarea deciziilor care se vor lua în zilele următoare asupra criteriilor din PNRR”, se arată în comunicatul transmis de organizația județeană în atenția cititorilor Turnul Sfatului. 

Reprezentanții USR arată că este imperativă ridicarea unui nou spital județean la Sibiu, proiect despre care se vorbește de aproape 20 de ani (din 2004). Actualele clădiri, în care se investesc în continuare sume mari de bani, și-au dovedit limitele și în perioada pandemiei.

“#NOIVREMSPITAL, demersul cadrelor medicale, al societății civile și de fapt al fiecărui sibian în parte este și va fi susținut de noi, pentru ca acum ne delimităm politic, dar nu și civic. Noul spital este pentru toți sibienii și vom face tot ce e posibil să-l construim la Sibiu. Facem apel la domnul ministru Alexandru Rafila să reconsidere criteriile de finanțare a noilor spitale prin PNRR, astfel încât Sibiul sa fie repozitionat pe lista de investiții”, transmite Ruxandra Cibu Deaconu (foto), președinta USR PLUS Sibiu, în comunicatul amintit.

Citește și Vor să dea bani să ajungă la toți, dar nu și la Sibiu! Noul spital județean, scos din PNRR de Ministerul Sănătății

Un proiect serios

Reprezentanții USR Sibiu arată că proiectul noului spital, la care lucrul propriu-zis a început în 2016, este unul care a parcurs toate etapele de întocmire a documentațiilor, etapa rămasă fiind cea de atribuire a contractului de construire și dotare. ”Atât durează elaborarea unui proiect serios, de la intenție la licitarea lucrărilor. Proiectul Spitalului Nou este «un proiect matur» respectiv stadiul actual permite ca finalizarea obiectivului să respecte termenul din 2026 impus de PNRR. Conceptul a avut în vedere soluțiile constructive și de mentenanță încadrate în cerințele PNRR  de economisire a energiei, fiind proiectat ca un Spital Verde”, se mai arată în comunicatul USR Sibiu.

Dotările, digitalizarea, managemetnul clădirii și ”orientarea către pacient” fac din acest proiect unul care nu trebuie exclus de la finanțare, consideră reprezentanții USR. Care mai arată că criteriile de eligibilitate propuse de Ministerul Sănătății ”exclud în mod arbitrar Sibiul de la finanțare”.

”Nu putem face un minispital județean, pentru a-i fi pe plac domnului dr. Rafila, căci proiectul a fost gândit conform nevoilor populației și a standardelor de îngrijiri de sănătate. Nu se așteaptă cineva în mod realist ca prin PNRR să fie finanțat integral spitalul nou județean, dar «tăierea de pe listă» conform criteriului valorii de investiție este de neînțeles. Suma de 206 mil euro impusă ca «valoare maximă a investiției» pentru a primi finanțare nu are nicio justificare, iar criteriile și ierarhizarea lor în evaluarea punctajului sunt complet arbitrare. Oare ce dorește de fapt Ministerul Sănătății să finanțeze? Tot adăugiri, renovări și peticeli în toată infrastructura antichizată a sănătății din România? Căci spitale noi, pare că nu. Poate fi stabilită o limită maximă a finanțării unui obiectiv, iar beneficiarul să asigure co-finanțarea din surse proprii sau atrase (alte fonduri, împrumuturi)”, arată reprezentanții USR. 

Aceștia avertizează că scenariul creionat prin aplicarea criteriilor impuse acum pentru finanțarea prin PNRR este acela în care riscul de a returna banii din cauză că investițiile nu sunt finalizate este tot mai ridicat. ”Ne întrebăm însă ce explicații vor primi sibienii, care au un proiect matur, corelat cu obiectivele UE, și pentru care s-a strâns un sac de promisiuni, care acum se disipează în neant”.

Citește și VIDEO Cîmpean spune că noul spital județean ”acum este în ograda PSD”. Ironii și sarcasm între aleșii sibienilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Xxx

Acum 1 an

E rezolvată problema! Daca a facut apel USR...totul o sa fie ok!!!! Acum vorbind serios...scriam zilele trecute sa nu se mai dezbată subiectul pt că oricum nu o sa se construiască nimic niciodată! Și dezbaterea in continuare nu face decit să scoată la rampa alți oportuniști care chipurile lupta ei pt spital! Iată dovada!!! Deci...USR face apel...!!! Da am o întrebare....cine i USR asta ???? E bărbat...e femeie...e trans??? Că n am auzit pina acum !
Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Sunt unul dintre cei care au votat cu tot sufletul USR. Îmi cer scuze, am gresit! Dar, in apărarea mea, vreau sa mentionez faptul ca nu mi-as fi închipuit sub nici o forma ca oamenii educați din respectivul partid vor reuși intr-un timp atât de scurt sa-l ducă in derizoriu. Și iată rezultatul: tot ce mai poate face USR acum este sa “facă apel”… Jalnic!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Ce este USR? Forța neputinței și imposturii în format umanist. O imensă dezamăgire națională și anti creștini pe deasupra. Silă! Scârbă! Vomă!
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

USR este o marca de blugi din China.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus