Experiența vechii tribune oficiale a stadionului municipal, demolată după modernizare, s-a repetat și în cadrul contractului de extindere a Școlii ”Nicolae Iorga”. Doar că, de această dată, lucrarea nouă a fost cu totul desființată, iar Primăria spune că va căuta să recupereze prejudiciul.
Zilele trecute, muncitorii de la Geiger Proiecte Construcții SA au terminat de spart tot ceea ce a fost construit pe parcursul unui an și o lună în curtea Școlii ”Nicolae Iorga” de pe strada cu același nume din Sibiu. Lucrările demolate au fost realizate în perioada mai 2020 – iunie 2021 în cadrul unui contract semnat cu cei de la Electro Vâlcea SRL, societate angajată de Primăria Sibiu pentru suma de 9,6 milioane de lei să extindă școala în discuție cu un nou corp de clădire și să ridice o sală de sport.
După cum descria Turnul Sfatului, contractul a fost reziliat de cei de la Electro Vâlcea în iunie 2021 din cauză că proiectul în baza cărora le-au fost comandate lucrările era incomplet și cu numeroase neconcordanțe.
În mai, anul acesta, Primăria Sibiu i-a angajat, în urma unei noi licitații, pe cei de la Geiger Proiecte Construcții SRL și Geiger Transilvania SRL, să reproiecteze lucrarea și să o ducă la bun sfârșit.
Primăria mai vede lucrări nedemolate
Într-un răspuns transmis pentru cititorii Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu transmit care este valoarea lucrărilor care acum au fost demolate. ”Valoarea facturilor emise de SC Electro Vâlcea SRL și achitate de Primăria Sibiu este de 1.484.493,38 lei, aferentă lucrărilor executate până la încetarea contractului. Având în vedere deficiențele de proiectare constatate prin rapoartele de expertiză tehnică efectuate, o parte din aceste lucrări au fost desființate”, se arată în răspunsul Primăriei.
Răspuns nu tocmai exact, deoarece nu doar o parte din lucrări au fost desființate, ci toate: au fost demolate atât fundația și stâlpii turnați pentru noua sală de sport, cât și zidurile și fundațiile amenajate pentru noul corp cu săli de clasă.
Șantierul extinderii Școlii ”Nicolae Iorga” în februarie 2022
Șantierul Școlii ”Nicolae Iorga” în iulie 2022
Șantierul extinderii Școlii ”Nicolae Iorga” în august 2022
Citește și VIDEO Școala construită greșit e demolată. Vecinii se plâng, constructorii au redus programul
Urmează proces
SmartBau Construct SRL este societatea din Cluj-Napoca angajată pentru suma de aproximativ 29.000 de euro (126.000 de lei, fără TVA) să proiecteze, să obțină avizele necesare și să asigure asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor de extindere a Școlii ”Nicolae Iorga” din Sibiu. Contractul a fost semnat în 2019, cei de la SmartBau Construct SRL avându-i drept subcontractanți pe Dianliv Instal SRL (căruia i-au fost subcontractate 5% din lucrări), Procatel Servimpex SRL (20%) și, respectiv, Dynamic Security SRL (tot 5%).
Clujenii au reziliat contractul în timpul derulării lucrărilor, în septembrie 2020. Iar acum, reprezentanții Primăriei Sibiu spun că lucrează la estimarea prejudiciului. ”Valoarea prejudiciului generat de proiectantul inițial care a elaborat un proiect defectuos - SC SmartBau Construct SRL - urmează a fi stabilită pe baza documentației de reproiectare pentru ambele corpuri de clădire (școală și sală de sport), Primăria Sibiu contractând în acest sens o altă firmă. Până la această dată a fost finalizată documentația de reproiectare pentru corpul A, iar cea pentru corpul B este în curs de finalizare”.
Ulterior, se va ajunge și în fața instanței. ”După finalizarea întregii documentații de reproiectare, Primăria va face demersurile pentru recuperarea prejudiciului generat de prestatorul inițial al serviciilor de proiectare. De altfel, proiectantul a fost notificat încă de anul trecut despre faptul că Primăria Municipiului Sibiu va iniția demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului”, se mai arată în răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.
Mâine
Turnul Sfatului a luat legătura și cu reprezentanții SmartBau Construct SRL. Aceștia au arătat că vor oferi o reacție publică pe acest subiect în cursul zilei de marți.
Nu mai ajung fondurile europene
Pentru proiectul de extindere a Școlii ”Nicolae Iorga” din Sibiu cu 22 de noi săli de clasă (spații pentru 690 de elevi și 30 de profesori), plus o sală de sport, administrația locală a semnat un contract de finanțare nerambursabilă, în cadrul căruia Sibiul a primit din partea Uniunii Europene 6,88 de milioane de lei. La data semnării contractului de finanțare, întreg proiectul era estimat la 8,09 milioane de lei.
Acum, numai contractul semnat cu cei de la Geiger pentru reproiectare și execuție are o valoare totală de 16,7 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Mai multe detalii despre istoria șantierului școlii ”Nicolae Iorga” puteți citi aici: Greșit proiectată și, prin urmare, rău pornită, o nouă școală din Sibiu este re-re-licitată
Cu repetiție
Este a doua oară în ultimii doi ani, când lucrări executate din banii Sibiului sunt demolate. În toamna anului trecut, vechea tribună oficială a stadionului municipal a fost demolată aproape integral, după ce în 2019 a fost modernizate în cadrul unui contract de aproximativ două milioane de euro (contract care a inclus și demolarea celeilalte tribune și a peluzelor).
În acel caz, Primăria Sibiu nu a considerat că există un prejudiciu care trebuie recuperat: oficial, administrația locală a anunțat că vechea tribună trebuia parțial demolată deoarece a fost modificat un normativ referitor la rezistența la cutremure.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: santier scoala nicolae iorga s , dupa vechea tribuna stadionulu , demolari scoala nicolae iorga
Vizualizari: 11721
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Willy
Acum 6 ore
John Doe
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Newman
Acum 7 ore
Q