Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Trendul tiny-house prinde la Sibiu. Până la 35 de mii de euro pentru o locuință eco, în ton cu natura

Trendul tiny-house prinde la Sibiu. Până la 35 de mii de euro pentru o locuință eco, în ton cu natura

Transilvanian Tiny House este noul proiect al echipei My Transylvania, coordonată de Cristi Cismaru, prin care se dorește construcția de case ecologice cu o amprentă redusă la sol, în care se folosesc materiale de construit locale și ecologice, care sunt integrate în peisajul cultural local.

”E vorba de o construcție pe piloni înșurubați, astfel încât sub casă rămâne pășune”

O astfel de locuință ar urma să coste între 30 și 35 de mii de euro și una ar putea fi construită și amplasată în locul solicitat de client în aproximativ 3 luni, spune Cristian Cismaru.

”Scopul lor este să redai spațiul naturii, să fie construite cu o amprentă de carbon mult mai redusă decât casele normale. În Sibiu, fiecare zonă e rasă de copaci și acoperită de betoane și asfalt și cred că asta poate fi schimbat.

În teorie, suprafața unei astfel de case trebuie să fie de sub 35 de mp, cam asta e definiția. În unele țări există legislație specifică, se referă la felul în care ocupi terenul. În unele zone poți române pe roți, ești în continuare mobil, iar pentru a aviza un astfel de imobil nu ai nevoie de toate actele care se solicită în mod normal. Se pot construi și pe piloni, așa cum ne gândim să le construim noi.

E vorba de o construcție pe piloni înșurubați, astfel încât sub casă rămâne pășune. Pilonii nu au nevoie de beton, se folosește zero ciment în construcție”, explică coordonatorul Transilvanian Tiny House.

Cismaru spune că prin acest proiect se urmăresc două „fire roșii”. Primul, noul imobil să se integreze în peisaj, pentru asta urmând să fie realizate mai multe modele. Al doilea aspect urmărit este partea de sustenabilitate: materialele de construcție sunt locale, pe cât posibil și în armonie cu natura.

”Primele două modele sunt inspirate din șuri. O să regândim cum ar arăta o șură contemporană din mărginimea Sibiului și o alta săsească. Începem cu o șură din mărginime, ce ar urma să fie amplasată în zona Râu Sadului, pe un teren privat unde există un loc potrivit”, spune Cismaru.

Pe partea de sustenabilitate, se urmărește folosirea materialelor de construcție locale.

”Trebuie să învățăm cum să folosim cât mai mult materiale locale. Nu doar partea de confort, ci și cea de construcție efectivă. Evident că e mai simplu să imporți din alte țări, înscă scopul nostru e altul. De exemplu, acoperișul va fi de șiță (șindrilă), în plus, ne gândim ca toată suprafața să fie cu scândură nerindeluită. Pernele vor fi umplute cu fân din curtea în care vor fi amplasate, iar know-how-ul va fi preluat din meșteșugurile satului”, spune Cismaru.

”Vrem să avem o calitate specifică, nici premium, dar nici ieftin”

Prima construcție urmează să fie finalizată în septembrie.

”Acum contactăm partea de materiale și manoperă, cam într-o lună va fi gata, jumătatea lui septembrie, estimăm. Prețul exact nu-l putem încă ști, dar tot ca estimare, credem că va fi undeva între 30 și 35 de mii de euro. Vrem să avem o calitate specifică, nici premium, dar nici ieftin”, explică el.

A luat decizia de a se implica în acest proiect în urma observațiilor făcute de-a lungul anilor, în comunitățile din județ.

”Degeaba am avut grijă de producători și ecoturism pentru că oamenii au construit total anapoda. Sunt multe pensiuni – bloc, se construiește mult. Prin tiny-house îi urmărim pe cei care se reîntorc în țară, sau pe sibienii care au ceva pământ la țară și ar dori să construiască ceva pentru a avea un week-end prelungit, iar în timp chiar să se și mute. Sunt mulți oameni care stau la bloc în oraș și care vor să stea într-o zonă frumoasă. Vedem acum că toate materiale de construcție se scumpesc, iar costul acestora nu e mare, sunt case pasive, cu un consum energetic foarte mic. Este un moment favorabil, nimeni nu se gândește să construiască acum proprietăți foarte mari”, a mai spus Cristi Cismaru.

”Join me și promit o incursiune faină în ceea ce se numește trăitul frumos”

”Cultivarea frumosului în forme mici - un nou capitol în viața mea. Bat ulițele satelor din România și potecile munților cam de 25 de ani, cu multă bucurie și convins de identitatea noastră locală. În tot acest timp am promovat tot ce am găsit frumos, am vorbit despre producătorii mici și mâncarea locală, am creat multe experiențe autentice și am dezvoltat diverse concepte de ecoturism.

Însă de când am început proiectul Țara Colibelor în Munții Cindrel, mă încântă formele construite, tradiționale și specificul arhitectural local tot mai mult. Așa că voi construi și promova de acum încolo ceea ce îmi place: case mici și foarte mici, cu mult lemn și cu inspirație locală. Regândite pentru viitor, aproape de natură și integrate în peisajul cultural local.

În alte țări se numesc tiny houses (case foarte mici) și sunt folosite ca locuințe sau case de vacanță. Împreună cu Atelierul Transylvanian Crafts vom construi tiny barns, fiindcă ne plac de nu mai putem șurile de la noi și credem că ne reprezintă. Vor fi tot locuințe și case de vacanță. În următoarele două luni voi scrie așadar despre case mici foarte, foarte mult”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Relucu Vidrighin

Acum 1 lună

Un astfel de concept ar trebui interzis in Sibiu, unde pana si cei mai saraci locuitori s-au ridicat de jos, au muncit, au pus ban pe ban si si-au construit o casa de minim 2 etaje, amprenta la sol 150 mp, cu gratar si cuptor de pita, impreuna cu neamurile!
Raspunde

Claus

Acum 1 lună

La sfarsitul zilei,tot intr o camera dormi in una te speli si in alta gatesti...Aduna omul averi si nu ia nimic cu el,nici ala de cumpara nici ala de vinde,ne intrebam de ce nu mai subt vremurile de altadata,nu mai sunt ca alergam dupa bani,sa cumparam lucruri nașpa sa fim apreciati de oameni care nu ne plac... Bunicii mei s au dus,toti 4,si priveam cat de pustiu au ramas casutele lor,am pus lacatul pe usi,si am plecat toti in directiile lor,casa a ramas singura,nici n ai vinde din cauza sentimentelor,nici nu o poti tine ca se darama si iar e greu...munca lor a ramas aici ei nu mai sunt,la ce bun palate?Strangeti banii nu ii blocati in betoane table scumpe sau haine,daca nu va fac intradevar fericiti,casa trebuie sa fie in primul rand camin si nu propriul cavou.
Raspunde

Lucreția

Acum 1 lună

Doamne, câtă dreptate ai. Dar oare câți înțeleg? Și mai ales câți înțeleg la timp?
Raspunde

Dsh

Acum 1 lună

o astfel de casa merge pentru cuplurile tinere inainte de casatorie dar nu pentru o familie si cu atat mai putin pentru una cu copii... poate mai merge ca si casa de vacanta la care sa mergi in week-end
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Băbăeț, casa din caramida a fost, este si va ramane cea mai buna din punct de vedere al costului pe metru patrat, al rezistentei in timp, al costurilor cu intretinerea structurii si al pastrarii valorii in timp. Faceti calculele si vedeti si voi care-i treaba. Nu mai luati de bune toate prostiile care vin din occident.
Raspunde

Ochelari roz

Acum 1 lună

Omiti un factor esential: uzura morala sau moda si realitatea dura. Casele de caramida construite de familiile noastre sunt in urm 2situatii: - stau in ele un rand de copii care “au ramas pe casa” din comoditate, oportunism sau factori psihologici ( neadaptare, lipsa curaj etc) sau - stau triste si urmeaza sa fie vandute , si inlocuite cu bloculetze. Noroc ca parintii nu vor mai trai sa vada si sa li se scuture de tot “lumea” Singura constanta e schimbarea
Raspunde

R

Acum 1 lună

Mai concret, de ce avize nu ai nevoie? Ce materiale locale folosesti? Se vorbeste de mult lemn adica ne taiem padurile “locale”? Ce alte materiale locale mai folositi? Ce pasune ar rezista sub casa fara lumina si apa? Ce zone sunt rase de copaci si acoperite de betoane si asfalt in Sibiu? Sugerati cumva o astfel de casa pentru oras? Unde sa zicem ca e asfalt si sunt betoane dar copaci rasi??? Daca ar fi pentru afara orasului, Cum rezolvati cu apa, canal, curent si incalzirea pt aftfel de case? De ce as vrea un tiny house pentru fiecare zi cume are geamuri minuscule fara lumina si spatiu foarte mic? Cristi Cismaru nu e cel care facea poze pe coclauri in Sibiel cu animalele si livezile altora si la focul din soba si spunea #viatalatarael necrescand animalele pe care le poza si necultivand nicio gradina?? Tu ce amprenta de carbon ai Cristi pe saptamana cu deplasarile tale? O chestie impachetata frumos cu un marketing bun acest tiny house dar deloc practic si comod. Poate asa de un weekend din cand in cand dar dc ai da atunci 35 mii eur??? Presupunand ca ai terenul ( adica ai ras toti copacii inainte). Aa si inca ceva, Cristi tu locuiesti deja intr un tiny house permanent?
Raspunde

Hahaha

Acum 1 lună

Gargara pentru oameni confuzi. De ce nu ne reintoarcem in secolul 19, ca sa stea 3 generatii in 20- 30 m.p: bunici, parinti plus vreo 12 odrasle. Pana la urma pot dormi si sub pod daca clima ar fi foarte blanda tot anul. Care e problema? Traieste tu baietas cu 2-3 copii si familie in 30 m.p. cu pereti de fan. Tare sunt curios unde locuieste ocosul asta cu casele lui eco.... Praf in ochi pentru prosti. Or fi cativa pe care o sa-i tepuiasca ca asa e la romani.
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Pfuai ce idee le-ati dat "dezvoltatorilor imobiliari". Acum ma trezesc ca spatiul prevazut prin lege de debara o sa fie undeva pe niste rafturi agatate din tavan!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@

Acum 1 lună

Multi romanasi locuiau pe copaci. apoi in cazemate subterane, in corturi dupa ce ati furat casele sasilor aveti pretentii ?
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 1 lună

Rechinasul xxx sau cum se alintā flācāul āsta pe el insusi, s-a sāturat de picnicuri si chermeze pe banii luzārilor creduli si acum vrea sā se lanseze într-o afacere aducātoare de bani. Casā pe piloni insurubati, dedesupt rāmâne pāsune.....si ia zi flācāu, câte cornute pot eu pāsuna sub tainihauzul tāu?????
Raspunde

Doar Eu

Acum 1 lună

Case cum aveau batranii se fac din chirpici ( adica lut amestecat cu paie ) si cu amprenta mica la sol ! Dar toata structura de rezistenta a casei este facuta din gorun sau stejar. Pe jos bunicii aveau pamant batucit , nu podele sau mai stiu eu ce . Vara era o racoare atat de placuta iar iarna cu o mana de lemne incalzeau toata noaptea si se mentinea caldura. Casa are vreo 80 de ani si nu s-au facut modificari in ea si s-a pastrat zugravitul cu var si mici reparatii la geamurile su usile vechi originale. Acum va intreb eu cat v-a tine o casa cu pereti de paie ????
Raspunde

Nu cred

Acum 1 lună

Vorbesti de o casa nelicuita fin ‘60, sau din Muzeul Satului. Ca nu cred ca mai sta cineva cu pamant pe jos. Casele din chirpici din Marginime dunt tiate izolate, trncuite, etc

Raspunde

Hobbit

Acum 1 lună

I-am ieșit porumbelul din guriță: "sa nu fie nici prea ieftine" ... Asta cred eu, spune tot!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus