Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
9°C

FOTO/VIDEO Piața Aurarilor s-a transformat într-o oază de relaxare, cu prima ediție a festivalului „Flori pe scări”

FOTO/VIDEO Piața Aurarilor s-a transformat într-o oază de relaxare, cu prima ediție a festivalului „Flori pe scări”

Piața Aurarilor din centrul Sibiului se îmbăiază weekend-ul acesta în parfum de flori. O inițiativă inedită a reușit să transforme această zonă uitată de lume și prăfuită, într-un Rai al culorilor și al vitalității.

Anda Cornăcel a fost cea care a gândit conceptul, sibianca având chiar aici, în Piața Aurarilor, o cafenea cochetă pe care a deschis-o din dorința de a readuce la viață unul din locurile mai puțin căutate din Orașul de Jos. Iar zilele acestea a reușit să facă asta din plin. Sute de oameni au aflat despre frumosul eveniment „Flori pe scări” și au început să vină, încă de ieri, să admire florile și să cumpere picturi ale pieței realizate de o tânără ucraineancă fascinată de frumusețea locului.

„Reacția generală a fost „Uau, aici e Sibiu?”. S-au organizat multe evenimente în Sibiu începând de ieri și toată lumea care a venit de la restul evenimentelor a spus că se face o mare zarvă cu festivalul nostru, peste tot s-a auzit de el, ceea ce ne bucură nespus. E un tip de eveniment care nu s-a mai organizat până acum în Sibiu. Ni s-a spus că suntem noi nebuni curajoși că am îndrăznit să facem acest eveniment, totul a fost făcut prin forțe proprii. A fost complicat să găsim atât de multe ajutoare, sunt peste 160 de ghivece de flori numai pe scările care urcă din Aurarilor în Piața Mică”, spune Anda Cornăcel.

Tânăra antreprenoare povestește cu admirație despre creațiile florarilor, coordonați de Ioana Nechifor, care au acceptat provocarea de a realiza aranjamentele pentru festival. Nu a fost o muncă ușoară.

„1.000 de dalii au fost donate de un crescător de flori de lângă Sibiu. Floriștii implicați în eveniment au realizat un photo corner cu aceste dalii, iar fiecare dintre ei a contribuit la restul aranjamentelor pe care le vedeți aici. Sunt creații inedite și respectă aceeași temă – soarele. Avem sistemul solar și chiar un papagal superb din flori”, spune ea.

O ucraineancă pictează Piața Aurarilor

Maria, o tânără de 32 de ani care s-a mutat în urmă cu cinci luni la Sibiu, din Ucraina, este îndrăgostită de mica piață din centrul orașului, despre care spune că ar putea-o picta non-stop. Mereu îi găsește unghiuri și cotloane pe care le poate surprinde în creațiile ei.

„Am ajuns acum cinci luni în Sibiu și am fost impresionată. Este una din perlele Europei, pentru mine. Am călătorit mult în România și continui să fiu surprinsă de arhitectură, de stilul de viață. Este ceva între Italia și Spania, așa simt. Iar Piața Aurarilor este pur și simplu superbă, am început de ceva vreme să vin aici, deși nu locuiesc în centru, pentru că mă atrage nespus. Sunt uluită de cât de multă personalitate are”, spune artista.

Anda a îndemnat-o, înainte de festival, să își pregătească mai multe piese pe care să le scoată la vânzare, însă ea a fost neîncrezătoare. Cine ar putea să ceară să îi cumpere picturile?, se întreba ea. Nu mică i-a fost surpriza când oamenii au început să vină în număr tot mai mare să o întrebe dacă își vinde piesele.

„Nu mă așteptam să își dorească atât de mulți oameni să îmi cumpere picturile, așa că nu pregătisem destule piese. Ieri am vândut șapte picturi. Mulți vin și vor aceeași pictură, uneori nici nu văd că scrie pe ea că a fost vândută și mă roagă să pictez încă un peisaj la fel. Astăzi deja am trei solicitări, lucrez la foc intens. Am fost surprinsă de faptul că oamenii vin și îmi propun chiar și colaborări, o doamnă mi-a spus că ar vrea să pictez pentru o carte cu ilustrații”, mărturisește Maria, fericită.

Maria a venit în România cu mama și bunica ei, după ce a început războiul în Ucraina și spune că a fost foarte bine primită aici. Nu se simte ca o străină.

Flori pe scări, festivalul care readuce la viață Orașul de Jos

Sibienii sunt așteptați și mâine să viziteze festivalul „Flori pe scări”, eveniment care își propune să readucă la viață Piața și Pasajul Aurarilor. Timp de trei zile, între orele 10-22, cei prezenți pot admira expoziții de flori și plante verzi, dar pot și să participe la workshop-uri atât pentru publicul larg, cât şi pentru florişti profesionişti, standuri cu vânzare de produse artizanale, un tur ghidat, să ia parte la discuții cu specialiști, dar și la evenimente cu şi pentru copii.

Citește și Anda Cornăcel, antreprenoarea care vrea să reînvie Orașul de Jos: Sibiul nu e doar Piața Mică și Piața Mare

Foto: Melinda Gall

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ionescu

Acum 1 lună

Pasajul și Piata Aurarilor sunt doua locuri de vis din Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus