Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Protecția mediului în Sibiu: Copacul de pe acoperișul monumentului donat de Maria Tereza a crescut cu un metru

Protecția mediului în Sibiu: Copacul de pe acoperișul monumentului donat de Maria Tereza a crescut cu un metru

La jumătatea lunii mai a anului trecut, ziarul Turnul Sfatului atrăgea atenția autorităților asupra stării avansate de degradare a ansamblului-monument lăsat moștenire Sibiului de împărăteasa Maria Tereza.

Deși clădirea este declarată monument istoric de importanță națională, autoritățile locale întârzie să ia măsuri, Primăria Sibiu anunțând de mai bine de patru ani demararea unor proiecte în acest sens, fără finalitate în teren.

În mai 2021 ziarul nostru arăta că prin zidurile scorojite și acoperișul deteriorat pe alocuri a început să apară vegetația. În zona centrală a clădirii se ridică spre cer un copac ale cărui rădăcini se înfig puternic în zidurile plafonului.

Un an și trei luni mai târziu, copacul nu doar că a rezistat intemperiilor, ci și prosperă. La prima vedere acesta pare că a crescut cu mai bine de un metru în înălțime. Între timp, clădirea arată și mai rău, starea ei deteriorându-se vizibil.

Ce s-a făcut în acest timp?

În ianuarie 2019, Primăria Sibiu – care deține imobilului prin Serviciul de învățământ preuniversitar – a lansat licitația pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate în vederea amenajării aici a unor spații culturale, care să capete diferite destinații: proiecții, expoziții, spectacole, dezbateri culturale etc..

Bugetul de 120.000 de lei alocat contractului nu a fost convingător, astfel că niciun proiectant nu a mai depus ofertă.

Inițiativa a fost apoi abandonată, imobilul de pe strada Gladiolelor degradându-se continuu: pe acoperiș au început să crească pomi, după care părți din șarpantă au început să se prăbușească.

Locuitorii din Terezian anunță o nouă acțiune de defrișare: ”Întregul cartier a devenit un cuptor arid”. Primăria: Arborii tăiați erau uscați sau bolnavi. Au fost plantați peste 130 de arbori

La finalul anului trecut Primăria Sibiu a lansat o nouă licitație pentru monumentul istoric în discuție. Licitație în a cărei documentație se arăta că nu se mai dorește amenajarea de spații culturale, ci de învățământ. Procedura a fost, însă, anulată: nicio firmă nu a depus ofertă.

Cu același buget alocat de 210.000 de lei (plus TVA), Primăria Sibiu a reluat licitația în luna ianuarie a acestui an. Nici de această dată nu a fost depusă vreo ofertă.

Abia la a treia procedură, pentru care bugetul alocat a fost crescut la 336.000 de lei (plus TVA), au apărut trei firme interesate de contract. Dintre acestea, Primăria Sibiu a ales oferta celor de la Smart Consulting SRL.

GALERIE FOTO – Copac tăiat lângă o alee din Sub Arini. Primăria: ”Prezenta risc iminent de prăbușire”

Societatea cu sediul în Deva a fost angajată pentru întocmirea documentațiilor preliminare (documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, obținere avize, expertiză tehnică, studiu geotehnic etc) necesare reabilitării.

Mai multe detalii pe această temă găsiți mai jos:

Dărăpănatul monument donat de Maria Tereza: după trei ani de ”hârtii”, Primăria cere noi documentații

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Emil

Acum 1 an

Romanii lsunt mai anarhici decât cancerul.

Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Încă puțintică răbdare să avem și "minunea" se va întâmpla. Cladirea o sa se năruie pe alocuri, si anume in punctele esentiale si salvarea ei va iesi din discutie, inlocuita fiind rapid de ceva proiect "vizionar" al vreunui prapadit de baron local.

Raspunde

Ioma

Acum 1 an

Copacul acela se taie numai cu autorizatie de la ocolul silvic

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Justin

Acum 1 an

Trebuie daramate putreziucinile astea .indiferent cat le carpesti miros a vechi si mucegai .mereu au nevoie de intretinere si nu au vreo valoare arhitectonica

Raspunde

Emil

Acum 1 an

De parca cladirile noi si locuite cu proiecte, structuri, expertize si avize/autorizatii falsificate de rechinii imobiliari, primarii si mafia ISC nu prezinta pericol de prabusire.

Raspunde

Bischin Liana

Acum 1 an

Eu locuiesc în Terezian, știu clădirea de când era școală ,nr.14, parca, este pur și simplu păcat ca este lăsată în continuare sa se degradeze, alături este și o biserica nici ea nu arata prea bine, pe exterior, cât despre copaci, poate ar trebui sa avem un specialist legat de ceea ce tăiem, de multe ori am auzit ca au fost tăiați pentru ca prezentau pericol cine hotărăște acest lucru? căci am văzut de multe ori copacii tăiați și nu arătau ca au problema, lemnul interior era sănătos, cred ca după acest slogan se taie ca e mai ușor sa înlocuiești decât sa toaletezi , mie mi se pare ca ne tăiem craca de sub picioare, unui copac ii trebuie multi ani sa devina matur, sa emită, sa prelucreze, ceea ce avem noi nevoie deci pur și simplu ne degradam mediul cu bună știință. În Terezian s au tăiat mulți copaci iar cei plantați sunt departe de maturitate iar mirosul de noxe este prezent în permanenta. Asa ca dacă continuam în acest ritm nu știu ce calitate a aerului și a vieții vom avea în câțiva ani. Apropo de copacul care a crescut pe acel acoperiș poate fi transplantat undeva în pământ, ca un triumf al vieții cu orice efort, al lui și a noastră. Multumesc

Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Face parte din programul verde al primariei. Taie copacii din fata cladirilor si planteaza pe clădiri.
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Sincer, sincer astfel de imobile ar trebui reconstruite si nu renovate. Cladirea este pur si simplu terminata la propriu. Ce ii mai faci la un pacient de 90 de ani care e mancat de cancer in faza teminala? Exact asta s-a intamplat si cu cladirea cu pricina precum si cu halele Independenta. Sunt pur si simplu praf. Daca vrem totusi sa le pastram, singura solutie este scanarea acestora prin procedeul LIDAR, facut mii de poze din toate unghiurile, demolata pana la fundatie, curatat locul, dezinfectat de sporii de mucegai, deratizat de rozatoare si apoi reconstruit cu materiale noi dar care sa fie conforme cu ce se folosea in epoca respectiva.

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

E bine, taie copaci din cartiere, sanatosi, care fac umbra, dar asa unu il lasa in pace :)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus