Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
18°C

Trei realități ale unor copii abuzați în Sibiu: bătuți, ignorați și subnutriți

Trei realități ale unor copii abuzați în Sibiu: bătuți, ignorați și subnutriți

Numărul copiilor din Sibiu care sunt luați de autorități din familiile lor din cauza abuzurilor la care sunt supuși este din ce în ce mai mare de an la an. Aceștia sunt plasați în familii de asistenți maternali sau în instituții specializate. Unii dintre ei, fie că vorbim despre micuți bătuți de cei care le sunt mamă sau tată sau de copii neîngrijiți și subnutriți în mijlocul familiilor lor, sunt salvați de apelurile polițiștilor sau de autosesizarea medicilor pe mâinile cărora ajung.

Citește și: „Detalii din centrele DGASPC Sibiu: Furturi, bătăi, arestări, etnobotanice, distrugeri, neputință. ”Nu avem soluții, nu avem nimic”

Un apel primit din partea poliției îi avertizează pe angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) că într-o locuință cinci copilași au fost agresați fizic de către nimeni alta, decât femeia care le-a dat viață. Polițiștii au găsit-o pe mamă în stare avansată de ebrietate, căzută lângă ușa de la intrare. Femeia era inconștientă. Echipa mobilă de la DGASPC Sibiu a ajuns în regim de urgență la domiciliul indicat. Ajunși la fața locului i-au găsit pe copilași și au constatat că trei dintre ei prezentau urme vizibile pe corp provocate de loviturile femeii care le era mamă. Copiii au fost duși de autorități la spital unde au fost consultați, iar de la unitatea medicală nu s-au mai întors acasă. Pentru ei a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență iar mama a fost preluată de un echipaj de Ambulanță, transportată și internată la o unitate medicală de psihiatrie.

Viața unui bebeluș pusă în pericol chiar de familia în care s-a născut

Un alt caz cutremurător este cel al unui bebeluș de doar șase luni care a ajuns de multe ori pe mâna medicilor din cauza problemelor de sănătate. Aceștia au constatat că micuțul era neîngrijit și nealimentat corespunzător vârstei sale. Angajații DGASPC au fost sesizați nin nou. Înițial, aceștia, în colaborare cu colegii lor de la Serviciul Public de Asistență Socială, au încercat să nu separe copilul de familie. Au acordat suport material, consiliere și îndrumare însă totul a fost în zadar. Situația copilului nu s-a modificat și s-a ajuns la concluzia că atât părinții cât și bunicii materni au pus în pericol viața și dezvoltarea lui prin neglijență gravă:. Micuțul nu era alimentat corepunzător, nu era îmbrăcat, nu era spălat, iar casa în care creștea nu era decât un spațiu insalubru. În cele din urmă, pentru că viața i-a fost pusă în pericol și pentru că părinții au refuzat stabilirea unei măsuri de protecție specială, s-a decis ca bebelușul să fie preluat de un asistent maternal profesionist. 

Deși ajutată, mama se întoarce, de fiecare dată, la concubinul violent

O mamă însărcinată și cei doi copii ai săi au ajuns de două ori sub protecția Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice „Sf. Ana’’ după ce au fost bătuți de concubinul femeii. Povestea capătă valențe dramatice grave în momentul în care, după ce părăsește centrul mama decide de fiecare data, să se întoarcă la concubinul său, continuând relația cu acesta. Și de data asta autoritățile au intervenit cu suport material, consiliere și îndrumare, familia fiind sprijinită de o asociație (cu plata chiriei și alimente), însă, cu toate acestea, situația nu s-a îmbunătățit. Pentru că nu au reușit să lase copiii într-un mediu sigur, aceștia au ajuns în grija unui asistent maternal profesionist. După preluarea lor, familia a fost evacuată din imobilul în care locuia, dar pentru că mama urma să nască a solicitat sprijinul celor de la DGASPC Sibiu pentru a fi găzduită în Centrul Maternal.

Din ce în ce mai mulți copii abuzați

Potrivit statisticii puse la dispoziție de reprezentanții DGASPC Sibiu numărul acestor copii abuzați care ajung în centre de plasament sau în grija asistenților maternali crește de la an la an. Mai jos găsiți statistica din ultimii trei ani.

În anul 2019 a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență pentru un număr de 52 minori

În anul 2020 a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență pentru un număr de 61 minori

În anul 2021 a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență pentru un număr de 86 minori

În perioada 01.01.2022-30.06.2022 a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență pentru un număr de 51 minori.

Minorii pentru care a fost instituită o măsură de protecție au fost supuși în cadrul familiei unor forme de abuz, neglijare, exploatare sau au fost abandonați în unități sanitare. Pentru aceștia s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgență la un asistent maternal profesionist sau la Centrul de Primire în Regim de Urgență ’’Prichindelul’’ Sibiu.

Sursa foto: Depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus