La finalul zilei cu numărul nouă am depășit 500 de km de când pedalăm pe Via Transilvanica și ne apropiem de finalul Terra Siculorum – Ținutul Secuilor.
Ca urmare a reliefului mai domol, am reușit să parcurgem trei segmente mai lungi de drumeție așa cum sunt acestea împărțite în Ghidul Via Transilvanica. Adică cei 24 de km dintre Lupeni și Odorheiu Secuiesc, urmați de cei 19 km până la Mărtiniș și de cei 30 de km până în Dârjiu.
Plecarea din Lupeni a început cu o vizită la casa memorială a lui Tamási Áron, prezentat drept scriitorul emblematic pentru literatura secuiască. După ieșirea din sat și o urcare continuă de patru kilometri pe dealul cunoscut sub numele Gordon, traseul Via Transilvanica îndeamnă la o obligatorie pauză la ”Inima lui Iisus”, cea mai înaltă statuie a lui Iisus din această parte a Europei (22 de metri).
Zonă cu coline înalte, am putut pedala pe întreg traseul traversând pășuni doldora de brândușe de toamnă care îndemnau pur și simplu să te tolănești în iarbă sub soarele blând.
Cele zece sate traversate de traseu au scos la iveală o sumedenie de gospodării tradiționale, cu porți de lemn înalte și pline de simbolurile specifice secuilor – laleaua, soarele și luna.
Ca în aproape fiecare zi, cazarea am ales-o cu nici două ore înainte de locul în care am stabilit că vom rămâne peste noapte. Din Ghid am găsit pentru satul Dârjiu numărul doamnei Mária, care la sosire ne aștepta cu tradiționala pălincă și o masă caldă și gustoasă.
Rezumatul celei de-a noua zile îl puteți urmări în imaginile de mai jos:
”Să ne cunoaștem”
”Drumul care unește” nu este un motto care doar sună bine. Nu a existat zi pe Via Transilvanica în care să nu întâlnim oameni dornici de noi cunoștințe, iar această a noua zi nu a făcut excepție. ”Suntem invitați la Pensiunea Panorama, domnul de acolo ne cheamă la o cafea, spune că traseul trece aproape de el”, spune Sergiu la plecarea din Lupeni, citind un mesaj primit pe Facebook.
Csaba, cel care ne-a invitat, tocmai s-a întors din drumeția de cinci zile făcută anul acesta pe Via Transilvanica, după cea de anul trecut, tot de cinci zile, când a pornit de la Putna. ”Să ne cunoașteți și să ne cunoaștem. Deoarece asta este toată ideea: cunoști oameni faini, rămâi cu niște amintiri foarte faine și eu cred că acesta este tot secretul, ceea ce te captivează: cunoști oameni faini și noi”, rezumă Csaba, după ce ne invită la masa lui, ne ospătează și ne astâmpără setea.
De altfel, și la plecarea din Lupeni, domnul Erno chiar asta ne spune. ”Pe Via Transilvanica afli oameni faini. Nu știu dacă se supără cineva, dar pe Via chiar vin oameni parcă mai faini decât restul. Și este bine că vin oameni să ne cunoască direct, nu din ceea ce aud la televizor din gura politicienilor”.
”Ursărie”
În mod clar, Ținutul Secuiesc este și patria urșilor. A devenit aproape un reflex ca la fiecare petic de noroi să încetinim sau chiar să ne oprim pentru a vedea urmele de urși: urme mari, apăsate, ale unor masculi sau perechi de urme mici-medii, dovezi proaspete ale trecerii unor cupluri pui – mamă. În câteva locuri, numărul de urme era atât de mare, încât acestea se suprapuneau adesea.
Prin faptul că întotdeauna în zonele împădurite ne facem din timp anunțată prezența vorbind, cântând ori fluierând am traversat și cea de-a noua zi fără a întâlni sălbăticiuni periculoase.
Traseul include mai multe cursuri de apă, pe malul cărora pescuiesc copiii ieșiți de la școală, și ai căror afluenți sub forma unor pâraie sunt traversați de poduri mici din lemn.
Apropierea de Dârjiu ne-a purtat pe platouri de pe care priveliștea Bucegilor, a Pietrei Craiului și a Făgărașilor te obligă la pauze de admirat. Asta după ce la plecare, de pe platoul de deasupra Lupeniului, cerul limpede oferea în zare conturul munților Hășmaș, de unde izvorăsc Oltul, Mureșul, Bicazul și Trotușul.
Colțul pentru bicicliști
După cei mai bine de 500 de km de pedalat în nouă zile consecutive pe Via Transilvanica, biciclistul amator din mine simte o oarecare oboseală. Dar acest lucru se întâmplă doar în primii kilometri ai traseului, după care aerul care miroase a pășune, a pământ reavăn ori a iarbă pare să mă încarce cu energie.
Traseul celei de-a noua zi a inclus pante lungi, dar care cu bicicleta electrică îți permit să admiri larg peisajele din față ori din laterale. De cealaltă parte, coborârile pe drumurile de pășune lin vălurite ori pe drumuri agricole pietruite și rapide au reprezentat o reală bucurie.
Contorul bicicletei a măsurat o distanță de 74 de km, care – conform Ghidului – include o diferență de nivel de aproape 1.800 de metri. Am încărcat timp de aproape o oră bateria cât am oprit la Csaba, dar la finalul zilei mi-am dat seama că nu era obligatoriu: am terminat tura cu mai bine de 25% baterie. Pentru asta am mers, însă, cât mai economic, pe porțiunile drepte, cele de asfalt ori în ușoară coborâre pedalând de fiecare dată fără asistență electrică.
Cei 74 de km au însemnat o excursie de aproape nouă ore, timp în care am pedalat vreme de cinci ore.
Toată aventura poate fi citită mai jos:
Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”
Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus
Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița
Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni
Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu
Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri
Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muze
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: pe unde trece via transilvanic , terra siculorum , fotografii via transilvanica , video via transilvanica , ghid via transilcanica , trasee via transilvanica , descriere via transilvanica , via transilvanica , video
Vizualizari: 3133
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nada
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
ID
Acum 2 ore
Aciduzzu
Acum 3 ore
Ion