Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Cu terenuri de sport moderne, dar închise: Nu toate școlile din Sibiu permit accesul în afara orelor

Cu terenuri de sport moderne, dar închise: Nu toate școlile din Sibiu permit accesul în afara orelor

În ultimii ani mai multe școli din Sibiu au beneficiat de renovări, reabilitări și chiar extinderi. În urma acestor lucrări școlile s-au ales și cu terenuri de sport performate și dotate în așa fel încât să poată fi folosite pentru mai multe sporturi. Printre aceste școli se numără și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Nr. 21 sau Școala Gimnazială Regele Ferdinand care a reușit în urma extinderii să mute toate cursurile de dimineață. Nu toate aceste terenuri de sport pot fi folosite de copiii din proximitate. Un proiect de lege ajuns în Senatul României, ar putea însă, obliga școlile să lase terenurile de sport deschise atât pentru copii, cât și pentru tineri, în baza unui regulament. 

Citește și: Se poate sau nu se poate face sport în curtea școlii? Primăria Sibiu susține că decizia Curții Constituționale permite folosirea terenurilor de sport din școli

În anul 2016, prin HCL nr. 334 Primăria Sibiu a aprobat accesul liber al elevilor în incinta curților și terenurilor de sport din 12 unități de învățământ din Sibiu după orele de curs și pe parcursul sfârșitului de săptămână, intenția fiind aceea de a încuraja copiii să facă mișcare, oferindu-le facilități în cartierul în care locuiesc. Toate aceste terenuri de sport beneficiază de pază.

În ultimii ani tot mai multe școli au beneficiat de renovări și reabilitări care au făcut ca aceste terenuri să fie dotate și utilate modern. Nu pe toate, însă, este liber accesul după cursuri sau în weekenduri pentru copiii din proximitate.  

Dacă nu e acces, e gard tăiat cu fexul

La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, de exemplu, în anul 2020, Primăria Sibiu a finalizat o investiție importantă, având în vedere că liceul are și profil vocațional sportiv. Este vorba despre un teren de sport multifuncțional, amenajat după ultimele standarde în domeniu. Terenul este însă închis după orele de program ale școlii. Copiii și tinerii din cartier nu au voie pe acesta, iar accesul elevilor este permis doar în timpul programului de școală.  

Liceul Ghibu teren de sport

„Nu, nu au acces și nici nu trebuie să aibă. Sunt vreo 10 terenuri de sport de la școli , dacă nu mă înșel, care printr-o hotărâre de consiliu local sunt date pentru acces, având pază. Noi nu suntem pe acea listă. Noi avem zilnic terenul și sala de sport închiriate la o asociație sportivă. Terenurile se închiriază. Se plătesc utilități, se plătește o sumă prestabilită care merge la serviciul școli. Copiii din școală au acces în timpul programului și când avem pază. Terenul funcționează pentru copiii noștri cât au program, adică până seara la 18.00. De la 18.30 este deja închiriat”, a declarat pentru Turnul Sfatului prof. Maria Batîr, directorul liceului.

Citește și: Am jucat fotbal în curtea școlii, cu puștii din cartier. Primăria a avut o idee bună

Aceasta precizează că este al doilea an în care este închiriat terenul nefiind deschis pentru copiii din proximitate. Cu toate acestea școala nu a scăpat de supărarea locuitorilor din cartier. Directoarea spunea că tot la două zile gardul terenului era tăiat cu flexul pentru a se pătrunde pe el.

„Până acum, de curând, când am mai schimbat gardul, la fiecare două zile ni se tăia gardul cu flexul de către locatarii din zonă pentru a intra pe teren. Am avut multe probleme. Terenurile care funcționează și pentru cei care nu sunt elevi ai școlilor, funcționează cu pază plătită de primărie. Noi, de exemplu, în weekend nu avem pază”, mai spune directoarea de la Ghibu.

La „Regele Ferdinad” nu se cunosc termenii accesului

Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” din Sibiu a fost extinsă de curând, fiind singura școală din ultimii șase ani care a reușit mutarea cursurilor doar de dimineață. Odată cu această extindere a fost construit și un teren de sport modern. Deși face parte din lista cu școlile ale căror terenuri trebuie să rămână deschise, directorul spune că nu a stabilit încă termenii.

Scoala Regele Ferdinand teren de sport

„Încă nu am stabilit termenii clari, dar în principiu da, pentru că școala este cuprinsă într-un proiect al primăriei prin care terenul trebuie să rămână deschis. Datorită acestui fapt am ajuns să avem și pază în fiecare zi, inclusiv în weekend. Paza este de dimineața de la 8.00 și până seara la 19.00. Acum să vedem dacă vom mai rămâne așa odată ce am intrat într-un singur schimb, dar eu cred că așa vom rămâne. Dar repet, nu am stabilit încă termenii clari. De exemplu, nu știu dacă și terenul de baschet va rămâne deschis, pentru că am înțeles de la serviciul școli că ar dori să-l protejeze cumva. Oricum, terenurile vor fi foarte folosite, pentru că este lipsă de stații în care copiii să poată practica sport”, spune prof. Gheorghe Bîrză.

Citește și: CCR: Folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii, în afara orelor, neconstituțională

Directorul spune că deja au fost cluburi de baschet care s-au interesat cum pot avea acces la terenul școlii. Cluburile sportive de stat vor avea acces gratuit la terenuri, pe când cele private le vor putea folosi contra unei taxe, iar taxa va merge la Primăria Sibiu.

La Școala Nr. 21 este și pază și acces

La Școala Gimnazială Nr. 21 din Sibiu accesul pe terenul de sport este de la 7.00 la 21.00, iar pe weekend de la 10.00 la 21.00. La această școală este unul dintre cele mai moderne terenuri de fotbal pe suprafață sintetică.

scoala 21 teren de sport

„Terenul școlii noastre este deschis pentru toată lumea. Este deschis până la ora 21.00, iar sâmbăta și duminica de la 10.00 la 21.00. Avem paznicul școlii care deschide terenul când sosește și îl închide când pleacă. Terenul este deschis doar copiilor. Adulții nu au voie”, spune directorul Școlii Nr. 21.

Dacă devine lege, toate școlile vor fi obligate să-și deschidă terenurile de sport

Miercuri, 28 septembrie 2022, Senatul României a adoptat un proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi prin care copiii vor avea acces gratuit la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs.

„Modificarea şi completarea Art.6, alin. (9) din Legea 69/2000 a Educaţiei fizice şi sportului, care în prezent reglementează faptul că unităţile de învăţământ şi cluburile sportive şcolare şi universitare pot pune la dispoziţie propriile baze sportive persoanelor fizice şi juridice, va statua, fără echivoc, dreptul copiilor şi al tinerilor, aşa cum sunt definiţi în lege şi al tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, dar care care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, de a folosi gratuit aceste terenuri, cu respectarea regulamentelor de acces şi a modului de utilizare a curţilor şi terenurilor de sport.

Fiecare unitate de învăţământ, în baza hotărârii de consiliu local, va include în actualele regulamente de funcţionare prevederi cu privire la orarul şi modul în care se face accesul în incinta bazelor sportive proprii, precum şi la drepturilor şi obligaţiile utilizatorilor”, se precizează în expunerea de motive.

Dacă acest proiect devine lege, școlile care au terenuri de sport vor trebui să permită accesul copiilor și tinerilor după orele de curs. În acest moment, potrivit presei naționale proiectul a fost trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Lista școlilor din Municipiul Sibiu deschise copiilor:

- Școala Gimnazială nr.4, str. Spartacus nr. 4-6

- Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu, nr.1

- Școala Gimnazială Nicolae Iorga,  str. Nicolae Iorga, nr. 56

- Școala Gimnazială nr.8, str. Lupeni, nr.50

- Școala Gimnazială nr.13, str. Lungă nr.74

- Școala Gimnazială „Radu Selejan”, str. Șoimului, nr.13

- Școala Gimnazială nr.18, str. Lungă nr.65

- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Macaralei nr.1

- Școala Gimnazială nr.21,  str. Luptei, nr.27

- Școala Gimnazială nr.23, str. Țiglarilor

- Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand”, str. Șureanu nr.1

- Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”, Aleea Turnu Roșu nr.2

- Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor, nr.1

  • Liceul Constantin Noica, str. Oștirii, nr. 5
  • Regulament teren sport

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Absurdistan

Acum 2 ani

A ajuns lumea sa taie gardul cu flexul ca sa faca sport pe terenurile construite din banii lor. Absurdistan.
Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Ar fi o lege tampita! De ce sa fie deschise terenurile de sport ale scolilor? Ca sa mearga toti smecherasii sa distruga tot?! Primaria sa faca niste terenuri de sport unde sa mearga cine doreste sa fie supravegheate, nu lasate vraiste la dispozitia tuturor ca terenurile de sport ale scolilor! Numai legi idioate le fata mintea astora! La un lucru bun nu se pot gandi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus