Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Când este cel mai bine să iei vitamina D? Dimineața sau seara?

Când este cel mai bine să iei vitamina D? Dimineața sau seara?

Este sezonul rece. Foarte multe persoane sunt îngrijorate și iau tot felul de suplimente pentru susținerea imunității.

Vitamina D se numără printre suplimnetele cele mai uzitate în acest sezon.

Și acesta este un lucru superb, mai ales că am tot scris despre ea și beneficiile ei.

Înainte de toate este foarte important să îți faci o analiză și să vezi cum stai cu depozitele de vitamina D. Această analiză se numește 25-OH-D. Apoi, împreună cu medicul tău să stabiliți doza de vitamina D necesară.

Cu toate că numele ne spune că este o vitamină, poate fi considerată și practic se și comportă ca un hormon, fiind produsă de pielea noastră în urmă expunerii la lumina.

Pe lângă toate aceste aspecte este important să știi când și cum se administrează acest supliment.

Este o vitamină liposolubilă și de aceea este foarte important să fie administrată în timpul mesei sau imediat după masă, tocmai pentru a fi bine asimilată. De asemenea te rog să te îngrijeșți ca la acea masă  să ai surse bune de grăsime, cum ar fi avocado, nuci, semințe, ouă sau produse lactate grase, cum ar fi de exemplu iaurtul grecesc.

Există persoane cărora le place să își ia suplimnetele la prima oră a dimineții. Tocmai să nu uite…dar și atunci este indicat să iei vitamina D în timpul micului dejun sau să asociezi un produs gras lângă.

Atunci când o iei pe stomacul gol și nu mănânci nimic absorția acestei vitamine scade vertiginos și practic o iei degeaba.

Se poate administra vitamina D seara, înainte de culcare?

Dacă ai probleme cu somnul îți recomand să nu o iei nici seara. Nu există studii științifice concrete, însă sunt câteva voci care afirmă că poate deregla ușor somnul, și anume producția de melatonină. În felul acesta poți avea dificultăți în a adormi.

Un lucru însă este foarte cert. Dacă ai insuficientă de vitamina D cu siguranță somnul tău are de suferit.

Ca și concluzie, atunci când iei vitamina D în timpul mesei crește rata de absorție și devine mult mai eficientă. Nu există o recomandare științifică clară dacă este mai bine să iei această vitamină - dimineața sau seara.

Cel mai important este să îți administrezi vitamina D constant, pe perioade mai lungi de timp. Doar experimentând poți vedea când este momentul cel mai oportun să o administrezi.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus