Sub podul Cibin, acolo a avut loc astăzi, 29 octombrie, ultima dezbatere For Sibiu din acest an. Tema întâlnirii a fost „Amenajarea cursurilor de râuri” și proiectul pistelor de biciclete inițiat de primăria municipiului Sibiu. La eveniment au participat specialiști în domeniu, dar și viceprimarul municipiului Sibiu, Corina Bokor. Pe lângă amenajarea cursurilor de râuri în general, s-a vorbit și despre problemele pe care le-ar putea crea pista de biciclete de pe Cibin.
Întâlnirea a avut loc în jurul orei 17 și au participat Klaus Birthler, arhitect, fondator al proiectului Fața la Mureș din Reghin și alte inițiative legate de cursurile apelor, Tudor Păun, de la Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu, Corina Bokor, Viceprimar la Primăria Municipiului Sibiu, Adriana Măgerușan, arhitectă, fondatoare a proiectului multianual Someș Delivery, Ovidiu Daneș, președintele asociației DALA, coordonator a mai multor proiecte de analiză, cercetare și intervenții pe cursuri de ape, Darius Scoică de la Fly Fishing Club Sibiu. Evenimentul a fost moderat de Maria Găvozdea, arhitect.
Despre proiectul pistei de biciclete de pe Cibin
Prezentă la eveniment a fost Corina Bokor, viceprimarul municipiului Sibiu, care a explicat cum fost gândit proiectul pistei de biciclete de pe Cibin.
Citește și: Pista de biciclete de pe malul Cibinului are nevoie de studii suplimentare
„Începutul a fost undeva în cursul anului 2016 când primăria municipiului Sibiu prin doamna primar Astrid Cora Fodor a inițiat mai multe întâlniri cu cetățenii orașului în mai multe cartiere din oraș. În cadrul acestor întâlniri a fost reluată ideea de a amenaja malurile și de a le integra în rețeaua spațiilor publice ale orașului, dar păstrând cadrul natural al acestui râu.
Pot să vă afirm cu tărie că în cadrul caietului de sarcini s-a pus accent pe echipă, să aibă specializări, să fie specialiști: manageri de proiect, urbaniști, arhitecți, peisagiști, să fie oameni care au într-adevăr speciliazarea necesară. Primele întâlniri ale primăriei au fost cu diverși actori culturali, cu universitatea, cu mediul economic.”
Proiectele trebuie să aducă oamenii aproape
Klaus Birthler, arhitect, fondator al proiectului Fața la Mureș din Reghin și Adriana Măgerușan, arhitectă, fondatoare a proiectului multianual Someș Delivery au vorbit despre importanța reală pe care aceste proiecte o au pentru comunitate.
Klaus Birthler a gestionat amenajarea concretă pe cursul râului Mureș din Reghin, acolo unde un segment din râu, plin de garaje și construcții, a fost eliberat și transformat într-un spațiu dedicat publicului. Adriana Măgerușan se ocupă de Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.
„Ce cred că este foarte important într-un proiect de amenajare urbană să aduci oamenii aproape, experiența directă a oamenilor este cel mai bun mod în care ei pot să-și apropie spațiul din oraș. Am constatat în timp că oamenii sunt interesați de un subiect care se discută în măsura în care au într-un fel o relație afectivă cu locul respectiv. Am început prin a testa diverse amenajări intervenții, evenimente de activare și acum facem tururi ghidate tururi cu bicicleta, iar partea care s-a păstrat este cea de mecanism care aduce oamenii aproape”, a spus Adriana.
„Mi-e foarte greu să fiu constructiv față de acest proiect”
Darius Scoică de la Fly Fishing Club Sibiu a vorbit despre problemele pe care le întâmpină echipa ONG-ului, dar și despre faptul că observă că sunt din ce în ce mai puțini pescari pe râul Cibin.
„Mi-e foarte greu să fiu constructiv față de acest proiect. Vreau să trag niște semnale de alarmă mari pentru că primăriile, nu e vorba doar de primăria Sibiu aici, toate primăriile tratează apa ca pe un coș de gunoi. Repet, nu e vorba doar de primării, e vorba de oameni în general, peste tot a rămas acel obicei că dacă trebuie să arunci ceva, te duci și arunci în spatele casei, în râu. Din păcate revenind la Cibin, Cibiul suferă enorm zi de zi.
Soluția este să ne bucurăm fiecare de apă, că e vorba de pescuit, că e vorba de o plimbare pe malul apei sau orice altă activitate pe care o poți petrece. Despre asta vorbim, să ne conectăm cu apa sub toate formele ei și primăria și oamenii care au factorii ocazionali să arate că proiectele să fie făcute mereu pentru oameni și cu oameni. Din păcate e trist pentru că nu vedem pe nimeni la pescuit pe malul Cibinului”, a spus acesta.
For Sibiu este un proiect cultural inițiat de Filiala OAR Sibiu-Vâlcea. Proiectul este susținut de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.
Citește și: VIDEO și FOTO Am pedalat pe traseul viitoarei piste de lângă Cibin. Cum pot fi salvate cât mai multe sălcii?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1848
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Nike
Acum 5 ore
Continuatorii nazistilor asta stiu sa faca - sa confiste bunurile amaratilor
Acum 5 ore
Viva Las Vegas!
Acum 5 ore
Cristian
Acum 6 ore
Hiroshi wanande isimi