Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

108 dosare depuse în Programul de realizare a pistelor pentru biciclete, în doar două minute. „România va avea 890 kilometri noi de piste”

108 dosare depuse în Programul de realizare a pistelor pentru biciclete, în doar două minute. „România va avea 890 kilometri noi de piste”

Un număr de 108 dosare au fost depuse în cadrul Programului de realizare a pistelor pentru biciclete, în primele două minute de la lansarea sesiunii de finanţare, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

"Cererea în cadrul acestui program ne-a depăşit aşteptările, este foarte important că şi autorităţile au fost receptive şi au aplicat, deoarece ne dorim să dezvoltăm o reţea mult mai extinsă de piste dedicate bicicliştilor, lucru ce se va reflecta şi în îmbunătăţirea traficului şi a calităţii aerului pe care îl respirăm", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat de Agerpres.

La rândul său, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a menţionat pe propria pagină de Facebook că, odată cu implementarea proiectelor din acest program, România va avea 890 kilometri de piste noi de biciclete.

"România va avea 890 kilometri noi de piste pentru biciclete. Astăzi, în doar două minute de la lansarea programului, autorităţile locale au depus proiecte de realizare a drumurilor pentru biciclişti în valoare de 755 milioane de lei. 108 primării, asociaţii de dezvoltare şi consilii judeţene, din 30 de judeţe au optat pentru dezvoltarea infrastructurii velo. Succesul programului şi epuizarea rapidă a bugetului arată un interes crescut pentru o mobilitate sustenabilă. Noile piste pentru biciclete vor asigura o alternativă ecologică la transportul auto şi vor contribui la un mediu mai curat şi mai sănătos", a subliniat Tanczos.

O sesiune de finanţare a Programului de realizare a pistelor pentru biciclete a fost lansată vineri dimineaţa, la ora 10:00.

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) organizate la nivel de judeţ, comună, oraş, municipiu de rang I/II, Municipiul Bucureşti şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestuia şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Potrivit sursei citate, finanţarea se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, astfel: UAT - Municipiul Bucureşti - maximum 75 milioane de lei; subdiviziunea municipiului Bucureşti - maximum 45 milioane de lei; UAT - municipiu de rang I - maximum 37 milioane de lei; UAT - municipiu de rang II - maximum 30 milioane de lei; UAT - oraş - maximum 22 milioane de lei; comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori - maximum 3,7 milioane de lei; comună cu mai mult de 5.001 de locuitori - maximum 7,5 milioane de lei; UAT - judeţ - maximum 22 milioane de lei.

În cadrul proiectelor, suma maximă care poate fi finanţată pentru realizarea unui kilometru de traseu de piste de biciclişti şi care reprezintă 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile este de un milion de lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe amplasamente separate de drum, neamenajate ca trotuar sau parte carosabilă, respectiv de 350.000 lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe carosabil sau trotuar existent. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Cichicean

Acum 1 an

Super ... Cu acesti 890 km de piste de biciclete creste economia tarii a ”lucrului bine facut”. Infrastructura auto nu avem nevoie deoarece totul se transporta cu bicicleta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus