Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

După patru ani, Sibiul are primele trei parcuri pentru câini. Părerile sunt împărțite

După patru ani, Sibiul are primele trei parcuri pentru câini. Părerile sunt împărțite

Sunt aproape finalizate primele parcuri pentru animalele de companie ale sibienilor. Proiect la care Primăria Sibiu a anunțat că lucrează de nu mai puțin de patru ani.

Locurile sunt în curs de finalizare pe strada Maramureșului (aproape de intrarea în baza sportivă a Pompierilor), pe Aleea Șelimbăr și pe strada Oașa. Fiecare astfel de loc are o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, fiind în curs de amplasare diferite echipamente pentru distracția patrupedelor. Spațiile sunt înconjurate cu garduri din sârmă și au porți simple.

Parcul amenajat pe Aleea Șelimbăr

Conform plăcuțelor de șantier, amenajarea celor trei parcuri este realizată în baza unei autorizații emisă din luna martie a acestui an. Lucrările au început pe 6 septembrie și aveau termen de finalizare ziua de 6 noiembrie 2022. D.C. Izoconstruct SRL, din Șura Mare, este societatea angajată să execute locurile de joacă pentru câini, în baza unei proceduri de selecție de ofertă pentru care bugetul inițial alocat a fost de aproape 450.000 de lei, fără TVA.

Proiectul acestor amenajări a fost realizat în toamna anului trecut, în cadrul unui contract de 45.000 de lei, semnat cu Smart Consulting.

Citește și Proiectul unui sibian pentru cățeii orașului: un spațiu de socializare în fiecare cartier

Depinde de câine

Turnul Sfatului a stat de vorbă și cu câțiva proprietari de câini aflați la plimbare în preajma noilor parcuri îngrădite. ”Eu sper că da, că va fi suficient pentru câine precum al meu (câine de talie mică, din rasa Teckel – n.r.). Chiar era nevoie de așa ceva. Pot să îmi las câinele liber să alerge. Acum, când ies cu el la plimbare îl țin tot în lesă, să nu fugă”, spune Elena Cândea, în preajma locului de joacă de pe strada Maramureșului.

Strada Maramureșului

În cealaltă parte a orașului, oamenii așteaptă și ei rezultatul final. ”Arată bine, deocamdată. Văd că sunt și jocuri, mai educăm și cățeii noștri. Pe unde am tot umblat am văzut astfel de locuri, și la Cluj-Napoca, și la Timișoara. Doar că la noi cred că va fi aglomerație, deoarece în cartierul nostru sunt mulți câini, mai ales din «bichoni». Oricum, pentru început este promițător”, este de părere Aszman Zoltan.

Pentru proprietarii de câini de talie mai mare, locurile de joacă rămân sub semnul întrebării. ”Smurky al meu este foarte plin de energie, nu are decât 11 luni. Dacă vor fi doi-trei câini în părculeț, nu cred că va fi o problemă, dar când vor fi mai mulți de talie mare, nu cred că va fi prea mult loc pentru ei să se joace. De alergat, ce să mai vorbim. Puteau să facă precum la Cluj-Napoca, unde parcurile pentru câini sunt mult mai mari, fiind împărțite în două secțiuni: una de dimensiuni mai mici pentru câinii de talie mică și cealaltă pentru câinii mari. În plus, acolo porțile sunt și duble, astfel că nu riști să îți scape animalele direct în stradă”, este de părere Oana, proprietara unui golden retriever.

Strada Oașa

După patru ani

Discuțiile despre amenajarea unor locuri în care câinii de companie să poată fi lăsați să alerge liberi au început din 2018 la nivelul administrației Sibiului. 

Primele astfel de parcuri urmau a fi construite în urma realizării studiului de fezabilitate pentru reamenajarea parcului Sub Arini. Pentru realizarea acestui studiu, Primăria a alocat fonduri în cursul lui 2018, dar discuțiile s-au tot prelungit fără vreo finalitate.

În primăvara lui 2021, după ce petiția realizată de un sibian a strâns sute de semnături, consilierii locali din partea USR au anunțat inițierea unui proiect de hotărâre pentru amenajarea unor locuri de joacă pentru animalele de companie. Proiectul lor n-a mai ajuns în dezbaterea Consiliului local, deoarece aici a fost pus pe ordinea de zi un proiect comun PNL – FDGR, în care era amintit că un astfel de demers prezintă o deosebită complexitate. 

”Pe lângă analiza regimului juridic al amplasamentelor, respectiv a situației litigioase și grănițuirii, suprafețele de teren care urmează a fi amenajate trebuie să respecte anumite condiționări tehnice al căror studiu se impune în prealabil emiterii avizului tehnic și aprobării în etapele următoare. Putem menționa aici restricționările constructive raportat la vecinătatea clădirilor de locuințe, a celor din zona de protecție a căii ferate, identificarea posibilităților reale de a asigura o sursă de apă pentru animale, respectiv prezența unor rețele subterane și/sau necesitatea protejării acestora, studierea amplasamentului din perspectiva asigurării confortului senzorial al caninelor (umbră, lipsa mirosului greu sau a zgomotului puternic), influența față de facilități din zonă (piste de bicicliști, locuri de joacă pentru copii) ș.a.”, raport de specialitate al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu referitor la complexitatea unui loc de joacă pentru câini

Un an mai târziu, în februarie 2022, Consiliul local Sibiu aproba alocarea a 600.000 de lei pentru primele trei locuri de joacă pentru câini din Sibiu. Licitația pentru execuția lor a fost lansată în august 2022.

În Oradea, primele parcuri pentru câini au fost amenajate în urmă cu 13 ani, iar în Cluj-Napoca și Alba Iulia – acum cinci ani. La Brașov, al șaptelea loc de joacă deschis pentru câini acum doi ani are o suprafață de 1.500 de metri pătrați.

Citește și Primăria, Mureșan, Bibu, Bokor și alți șase consilieri: cum tot lucrează aleșii la ”complexele” parcuri pentru câini

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

@@@

Acum 1 an

Pentru pisici, nimic?!
Raspunde

O pisica

Acum 1 an

Încerci sa pari funny, sau te-au prostit câinii sa scrii tâmpenii?
Raspunde

@o pisica

Acum 1 an

Mai matza, ce ti-as smotoci blana!
Raspunde

Cvgfngfh

Acum 1 an

niste zone mocirloase imprejmuite... firma care s-a ocupat de cel din Vasile Aaron au semanat gazon si apoi aruncau cu paine sa se adune porumbeii sa filmeze cum ca porumbeii mananca gazonul (le-am si atras atentia ca asa ceva nu se face si este furt pe fata). De lucrat s-a lucrat maxim o saptamana adunata in total si tot nu au respectat termenul. Bataie de joc pe bani multi si facute ca la romani...
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

de ce n-ati trimis filmarea celor de la primarie...???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus