Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

ANI, sesizată despre un consilier local USR Sibiu: a vândut dispozitive criptografice Primăriei

ANI, sesizată despre un consilier local USR Sibiu: a vândut dispozitive criptografice Primăriei

Ca urmare a unei adrese a reprezentanților Primăriei Sibiu, Prefectura a sesizat Agenția Națională de Integritate referitor la situația lui Raul Apostoiu, consilier local din partea USR. Primăria Sibiu a cumpărat, anul trecut, de la firma lui Apostoiu dispozitive criptografice securizate în valoare de aproximativ 3.500 de lei.

Instituția Prefectului Sibiu a fost sesizată de către Primăria Sibiu în cursul săptămânii trecute. ”Instituția a fost sesizată cu privire la realizarea a două acte de comerț între municipiul Sibiu și o societate comercială, al cărui unic asociat este domnul consilier Raul Apostoiu. Instituția Prefectului a înaintat Agenției Naționale de Integritate – Inspecția de Integritate adresa Primăriei Sibiu împreună cu documentația aferentă”, arată reprezentanții Prefecturii, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Conform datelor publicate pe Sistemul electronic al achizițiilor publice (SICAP), societatea Rollsoft SRL, al cărei unic acționar este Raul Apostoiu, a vândut Primăriei Sibiu dispozitive criptografice pentru semnătura electronică. În martie 2021 au fost achiziționate zece astfel de dispozitive pentru suma de 1.302 lei, iar în iunie 2021 au mai fost cumpărate alte 16 bucăți, pentru suma de 2.276 de lei. 

O procedură similară a fost lansată și anul acesta, în a doua parte a lunii noiembrie, când suma alocată de Primăria Sibiu a fost de aproape 19.000 de lei (pentru 120 de dispozitive). Achiziția a fost oprită pe 29 noiembrie 2022.

”Nu există contract”

Înființată în 1998, societatea Rollsoft SRL deținută de consilierul local din partea USR a avut în 2021 o cifră de afaceri de aproape 850.000 de lei. Raul Apostoiu susține că reprezentanții Primăriei Sibiu nu au dreptate în sesizarea făcută. ”Nu am fost în nicio stare de incompatibilitate. Codul Administrativ spune foarte clar că starea de incompatibilitate este generată de un contract semnat între părți. Nu există niciun contract de furnizare servicii sau produse între compania Rollsoft și Primăria Sibiu”, declară Raul Apostoiu (foto centru) pentru cititorii Turnul Sfatului.

El spune că – la fel ca alte instituții publice din România – Primăria Sibiu este cea care a inițiat procedurile de cumpărare directă, găsind oferta societății Rollsoft printre cele făcute publice prin intermediul SICAP. ”Comenzile derulate au fost achiziționate prin magazinul on-line pe care noi îl deținem, fără să știm că vor fi achiziționate de către Primăria Sibiu decât în momentul în care a fost plasată comanda în catalogul nostru on-line de pe SICAP. Noi vindem la nivel național pe SICAP”.

Raul Apostoiu mai spune că nu are vreo emoție legat de această sesizare. ”Am discutat și cu reprezentanții Primăriei Sibiu, le-am explicat clar care este situația. Avem un catalog de produse pe SICAP, de foarte mult timp publicate acolo. Repet, nu există niciun contract, au fost achiziții realizate din catalog, ca orice entitate care face achiziții directe din SICAP. Nu mă simt sub incidența vreunui conflict de interese din calitatea mea de consilier local. Cred că nici cei din Primărie nu au știut de unde cumpără și abia apoi am aflat și noi”, a mai adăugat Raul Apostoiu.

Consilier local din partea USR el a fost candidat la Primăria Sibiu din partea acestei formațiuni la alegerile locale din 2020.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Khgckh

Acum 5 luni

Scuza-ma Traiane dar stirea asta e o petarda de toata jena. Din 2007 Romania e pe ultimul loc in UE la colectarea fiscala raportata la PIB , 27% din PIB fata de media europeana de 40%. De asemenea, Romania e pe locul 65 in lume la indicele coruptiei langa state , gen China si Rusia. Astea sunt probleme MARI de tot. Astea ar tb sa fie preocuparile politicienilor si jurnalistilor romani , nu Schengen.

Raspunde

Intreb

Acum 5 luni

da de ce n-or sesizat direct ANI? ce treaba are ...prefectura?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus