Sâmbătă,
20.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Școala I.L. Caragiale Sibiu apelează la voluntari din cauza lipsei de personal. Doi profesori pensionari au redeschis biblioteca

Școala I.L. Caragiale Sibiu apelează la voluntari din cauza lipsei de personal. Doi profesori pensionari au redeschis biblioteca

La Școala Gimnazială I.L Caragiale din Sibiu, cadre didactice pensionare au fost de acord să acopere posturile deficitare pentru ca elevii să beneficieze de toate resursele pe care o școală trebuie să le ofere. Pentru că este o lipsă acută de personal auxiliar din cauza faptului că nu li s-a acceptat mărirea organigramei, directorul școlii a găsit soluția voluntariatului. Astfel, două profesoare ieșite la pensie vin voluntar la școală pentru a se ocupa de biblioteca unității școlare. Demersurile de a căuta voluntari continuă: este nevoie de informatician, de administrator de patrimoniu, pe pază...

„Cred că fac un lucru minunat, pentru că mi-am dorit”, spune prof. Vali Creangă. A predat biologia timp de 40 de ani dintre care 18 la Școala Gimnazială I.L. Caragiale. A ieșit la pensie în urmă cu un an, nu așa cum ar fi trebuit, cum ar fi meritat, ci forțată de temerile create de pandemia de COVID 19. Acum, pentru că regretă și pentru că îi este foarte dor de elevi s-a întors la școală ca și voluntar alături de prof. Rodica Berghezan (specialitatea franceză-engleză), un alt cadru didactic pensionar, pentru a avea grijă de biblioteca școlii.  

Directorul școlii I.L. Caragiale din Sibiu spune că se confruntă cu o lipsă mare de personal auxiliar pentru că nu li se aprobă mărirea organigramei. Astfel, la o unitate de învățământ cu două clădiri de aproximativ 3.500 de metri pătrați și 754 de elevi școala are doar secretar și contabil. Nu există bibliotecar, informatician (măcar jumătate de post), administrator de patrimoniu sau personal de pază. Toate aceste posturi au fost cerute de director, dar nu au fost aprobate, deși unitatea de învățământ are bani de salarii.

În aceste condiții au trebuit găsite soluții.

„M-am gândit la colegii pensionari care ar dori să facă voluntariat. Așa ei ne ajută pe noi și noi îi ajutăm pe noi pentru că, după o viață activă, au, în continuare, nevoie de socializare. Am văzut acest model în urmă cu câțiva ani într-o școală din Croația. Acolo pensionarii veneau voluntar să suplinească lipsurile, iar elevii mai mari îi învățau să folosească calculatoarele sau telefoanele. Așa reușim să acoperim o parte din nevoile societății, sprijinindu-ne reciproc. Școala noastră merge mult pe voluntariat. Și la robotică avem cinci sau șase părinți voluntari”, spune Romulus Simion, directorul școlii. 

În momentul de față, în cadrul bibliotecii Școlii gimnaziale „I.L. Caragiale” au fost de acord să vină voluntar Vali Creangă (specialitatea biologie) și Rodica Berghezan (specialitatea franceză -engleză).

„Pensia este o vârstă, nu o stare”

Profesoara de biologie Vali Creangă și-a început deja activitatea de voluntariat. Pentru ea reîntoarcerea la școală este o binecuvântare.

„Am parcurs un drum plin de provocări, de reușite și de ambiții. Timp de 40 de ani, cât am lucrat în învățământ m-am bucurat, am râs, am plâns, alături de copiii mei. Știu sigur că am gustat cu fiecare generație puțin din bucuria succesului și astfel am putut merge mai departe. Multe generații mi-au fost alături, lăsându-le, de fiecare dată, o parte din sufletul meu. Eu sper ca acum, foștii mei elevi să-și aducă aminte de lecțiile mele de biologie și să rămână pentru mine cei mai sinceri prieteni. Mă bucur foarte, foarte mult că majoritatea s-au realizat profesional și personal. După 40 de ani de activitate la catedră, trag o linie și spun că a fost destinul meu. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea. Asta mi-am dorit, să fiu alături de elevi, de copii, să-i învăț, să fiu cu ei. Alături de ei mi-am păstrat inima tânără și am rămas în lumea frumoasă a copilăriei. Acestea sunt motivele pentru care este o mare bucurie să fiu, din nou, în mijlocul lor”, spune profesoara pensionară.

Spune că mereu a simțit că pensia este o vârstă și nu o stare și în permanență s-a plâns că are mult timp liber.

„Dumnezeu mă ajută, deocamdată să fiu sănătoasă și veșnic mi-am spus că profesorii pensionari sau o parte dintre ei nu trebuie să fie marginalizați, deoarece sunt o resursă de informații și cunoștințe care trebuie folosite prin voluntariat sau prin diferite alte activități. În situația mea ieșitul la pensie a fost cam brusc din cauza pandemiei și regret și acum că am luat această decizie. Efectiv m-am panicat și atunci am decis să mă pensionez, dar regret și mereu mă gândeam ce să fac. Unde să merg și unde să fac voluntariat. Știam că această experiență este motivantă și ajută să oferi timpului un sens, un scop și m-am gândit că cel mai bine ar fi să caut la școală, pentru că acolo mă regăsesc”.

Și-a stabilit un orar de șase ore pe săptămână: trei luni și trei miercuri și a fost deja în prima zi a acestei săptămâni.

„A fost extraordinar. Nu mi-am imaginat că mi-a fost atât de dor de ei. Le-am luat bomboane, pentru că eu întotdeauna mi-am alintat copiii. Am avut emoții pentru că, totuși, am stat un an acasă. Copiii de clasa a III-a deja mă așteptau la ușă și am intrat. Au fost mulți copii. S-au uitat la cărți și jumătate dintre ei au și împrumutat. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost că în fiecare pauză veneau la bibliotecă și de fiecare dată mă întrebau dacă mai pot lua o bomboană. Meseria de profesor este una dintre puținele meserii care te transpun în lumea mirifică a copiilor. Nu ai cum, după ce ai petrecut 40 de ani cu ei, să te debarasezi așa brusc și dintr-o dată. Eu, cel puțin, nu pot. Știu că mie mi-au lipsit foarte, foarte mult. Acum, pentru că știu că mâine o să merg din nou o să mă duc să le mai iau dulciuri.”

Peste 12.000 de volume în biblioteca școlii

Voluntariatul acestor profesoare este de bun augur pentru că deja au început să se contureze proiecte de viitor.

Prof. Vali Creangă spune că la școală are o fostă elevă căreia i-a fost dirigintă. Este vorba de profesoara de română Denisa Frotean. Împreună au început să facă primii pași pentru crearea unui cerc de lectură.

„Și eu îmi doresc să fac ceva legat de primul ajutor și de alimentație sănătoasă. Fiind profesor de biologie știu mai multe în acest domeniu”, mai spune Vali Creangă.

Potrivit informațiilor oferite de conducerea școlii, biblioteca are o sală de lectură, calculatoare conectate la internet, imprimantă și peste 12.000 de cărți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus