Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Constantin Chiriac: „Sperăm ca anul acesta Fabrica de Cultură să fie cumpărată de primărie. Dacă nu, nu merg în noul mandat”

Constantin Chiriac: „Sperăm ca anul acesta Fabrica de Cultură să fie cumpărată de primărie. Dacă nu, nu merg în noul mandat”

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca și Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a vorbit într-o conferință de presă, despre posibilitatea cumpărării Fabricii de Cultură de Primăria Sibiu până la finalul acestui an.

„Sperăm din toată inima ca Fabrica de Cultură să fie cumpărată de primărie anul acesta, să putem să ducem mai departe acel spațiu. Nicăieri în lume nu este un spațiu ca acesta. Nicăieri nu există atât de mult conținut, să ai „Faust-ul”, să ai „Lulu”, să ai „Metamorfoze”, să ai „Prințesa Deocheată”, să ai „Jocuri, vorbe, greieri”, produse pe care niciun alt teatru din lume nu le are și încă să nu ai un spațiu. Sperăm să fie cumpărat cât mai repede, să putem să accesăm fonduri europene, norvegiene, să putem să-l facem funcțional la modul tehnic, la ceea ce înseamnă nevoile din secolul și din deceniul în care suntem”, a declarat Constantin Chiriac.

Întrebat dacă achiziționarea Fabricii de Cultură de primărie va avea loc anul acesta, directorul TNRS a răspuns că dacă nu se va face, nu va merge în noul mandat.

„Dacă nu se face, nu merg în noul mandat. Faust-ul a născut cinci centre culturale ale Europei, nu se poate să nu nască și la el acasă un centru”, a mai spus acesta.

Cât plătește TNRS pentru închirierea fabricii

55,958 de lei (echivalentul a 11.373 de euro), la care se adaugă TVA, este valoarea chiriei pentru luna noiembrie și a costurilor generate de utilități în luna octombrie, pe care Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu le-a plătit societății Construcții SA. Suma apare ca urmare a unei achiziții directe realizată de TNRS și dată publicității în cursul zilei de 16 ianuarie 2023.

Fabrica de cultură este deținută de societatea Construcții SA care l-a amenajat în 2015. Este vorba de o fostă hală industrială, cu o suprafață de 6.776 de mp și terenul aferent, transformată în spațiu de spectacole.

Citește și: 11.000 de euro pe lună, plus TVA: chiria plătită de Teatru pentru Fabrica de cultură

Constantin Chiriac: „Cred că licitația pentru Fabrica de Cultură va fi finalizată în acest an, pentru că altfel pierdem bani. Vrem ca acel spațiu să producă energia pentru noul Teatru”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Teatru de hipsteri

Acum 1 an

11.300 euro/lunar+TVA din bani publici este enorm pentru a inchiria o hala dezafectata apartinand unei firme care mai traieste doar din acesti bani. Mai ales ca hala este folosita doar din cand in cand. Este o cheltuiala publica inutila, care ar trebui investigata de politie. Finantarea ”culturii” este fireasca, dar in cazul acesta e vorba de aruncat bani la gunoi de dragul unor hipsteri. De cand se plateste chiria asta pe o hala cu fiare vechi, se construia o jumatate de sediu al noului teatru. Sper sa intre DNA/politia pe fir. Teatrul se joaca in teatru! Aia nu e fabrica de cultura, e fabrica de aruncat bani publici la gunoi!
Raspunde

Emila

Acum 1 an

teatru de-ală cu imense draperii roșii, moș congres?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ce ne mai abureste si ne da cu prafuri "d-nul Chiriac"....
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Poate reusim sa scapam de dubiosul asta si de prietenii lui norvegieni.

Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Am fost acum cativa ani la piesa "Lulu". Ofelia Popii ramane fara chilotei jumatate din piesa pentru a camufla lipsa continutului sau al mesajului piesei. Serios vorbesc, niciun mesaj, nimic care sa te puna pe ganduri, sa te faca sa te apleci asupra unor taine existentiale. Intreaga atmosfera e animata de dorinta de a vedea nuditate si de a te simti special ca, na, "eu merg la teatru abstract, eu sunt cult". Asta nu e arta. Intr-o alta piesa la care am fost, boboacele de la Facultatea de Arte faceau parte din background-ul scenei, lipindu-si sfarcurile bandajate cu scoci de un paravan de sticla. Nu am nimic cu nuditatea, dar sa nu vina maestrul Chiriac si sa-mi zica ca asta e arta. Ati ajuns sa va para normale toate manifestarile astea pentru bani, nimic mai mult. Cat despre cumpararea unei hale vechi... nu imi pare ca asa investim cel mai bine banii publici. Daca se face din fondurile Teatrului, atunci e ok, piesele jucate in diverse locatii neobisnuite au farmecul lor. Dar faceti-o din bani proprii, sau daca vreti bani publici scrieti piese la care merge publicul, nu doar cei care vor sa-si perie orgoliul ca sunt speciali
Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Ce simpatic este domnul actor Costache, atunci când zice ca nu merge in noul mandat dacă nu i se subvenționează fantasmele! Pai fără subvenții, el nu înseamnă nimic ca “manager” (ca actor, oricum nu înseamnă mare lucru). Și de unde pina unde considera domnul actor Costache ca “noul mandat” i se cuvine doar lui - este cumva fiu de rege si noi nu am aflat pina acum?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu G

Acum 1 an

Bine ca am inchis fabricile romanesti, adevarate, pentru niste fabrici de ragnete si fabrici nemtesti, in care sa lucram ca sclavii. Felicitari !...nu ca sunt nostalgic, da asta e realitatea istorica. V-ati cumparat steaguri cu curcubeu ?... ca azi maine va fi ilegal sa nu ai unul.
Raspunde

Dumitru C.

Acum 1 an

Nu pot sa fiu de acord cu unii dintre cei ce au comentat anterior. Indiferent de unele sentimente personale fata de domnul Chiriac, Sibiul a avut mult de câștigat datorita domniei sale. Cu respect.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus