Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
25°C

Lista celor opt școli din județul Sibiu aflate în risc seismic II. 516 clădiri de învățământ nu sunt expertizate

Lista celor opt școli din județul Sibiu aflate în risc seismic II. 516 clădiri de învățământ nu sunt expertizate

Potrivit ultimelor informații transmise de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, situația clădirilor în care funcționează școli s-a schimbat din punct de vedere al riscului seismic după completarea în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) a unor noi date cerute de Ministerul Educației. Astfel, județul Sibiu are 8 școli care se află în risc seismic II și 34 de clădiri care se află în risc seismic III. Adevărata problemă însă, subliniată de cei de IȘJ este faptul că 516 clădiri din totalul de 561 nu au fost expertizate de către proprietari. Astfel, pentru aceste școli nu se cunoaște riscul seismic, o parte dintre ele fiind clădiri istorice.

Citește și: Actualizare: IȘJ Sibiu: Nicio școală din județul Sibiu nu se află în risc seismic. Unitățile își vor respecta calendarul de simulări deja aprobat

Din ultimele informații primite de la IȘJ Sibiu, după completarea rapoartelor cerute de Ministerul Educației cu privire la riscul seismic al clădirilor care sunt unități de învățământ, județul Sibiu are o nouă statistică.  

Astfel, din totalul de 561 de clădiri ce aparțin unităților de învățământ din județul Sibiu, 8 clădiri sunt încadrate în categoria Risc seismic II, 34 de clădiri sunt încadrate în categoria Risc seismic III, 3 clădiri sunt încadrate în categoria de Risc seismic IV, iar 516 clădiri nu sunt încadrate în categorii de risc seismic. Aceste 516 clădiri nu au fost expertizate, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar trag un semnal de alarmă.

„Menționăm că expertiza de risc seismic este efectuată de către un expert autorizat, la cererea proprietarului clădirilor expertizate. Cei care dețin aceste clădiri în care școlile își desfășoară activitatea trebuie să ceară aceste expertize pentru că sunt clădiri care sunt istorice și trebuie stabilit în ce risc seismic se află”, spun cei de la inspectorat.

Cele opt școli în risc seismic II nu se află în municipiul Sibiu

În risc seismic II sunt încadrate construcțiile la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului. În astfel de risc se află opt școli din județul Sibiu, însă cei de la ISJ spun că aceste clădiri sunt sau vor fi cuprinse în programul de reabilitare.

Este vorba despre:

- Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni – 1 clădire;

- Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita – 2 clădiri;

- Școala Gimnazială Săcel (structură a Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște – 1 clădire;

- Școala Gimnazială Nr. 1 Copșa Mică (structură a Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică – 1 clădire;

- Școala Gimnazială Nemșa (structură a Școlii Gimnaziale „Stephan Ludwig Roth” Moșna – 1 clădire;

- Școala Gimnazială Biertan – 1 clădire;

- Școala Primară Copșa Mare (structură a Școlii Gimnaziale Biertan) – 1 clădire.

În risc seismic III sunt încadrate construcțiile la care sunt așteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante. În momentul de față Sibiul are 34 de astfel de clădiri care sunt unități de învățământ. Șase dintre aceste clădiri aparțin unor școli din Sibiu.

În risc seismic IV sunt încadrate construcțiile la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare. Doar trei școli din județul Sibiu sunt încadrate în risc seismic IV. Acestea aparțin Grădiniței cu Program Prelungit „Didle Land” Sibiu (1 clădire), Liceului Tehnologic Mârșa (1 clădire) și Școlii Gimnazială „Matei Basarab” Turnu Roșu (1 clădire).

Pentru 516 școli nu se cunoaște riscul seismic

Având în vedere că 516 clădiri în care elevii merg la școală nu au fost expertizate acestea nu sunt incluse în riscuri seismice. Concret, nu se cunoaște riscul seismic în care se află.

Citește și: Un nou cutremur în România, resimțit și la Sibiu: 4,1 magnitudine pe scara Richter

Potrivit ISJ atitudine în acest caz trebuie să ia proprietarul clădirii în care se află școala. Acesta este cel care cere unui expert să încadreze clădirea în risc seismic pentru a putea preveni un potențial pericolul în caz de cutremur. În acest context, Inspectoratul Școlar Județean trage un semnal de alarmă și spune că este important ca aceste clădiri în care elevii și cadrele didactice își desfășoară activitatea să fie expertizate.

Vă reamintim că în ultima săptămână mai multe cutremure și sute de replici ale acestora s-au produs în zona Gorj. Trei dintre ele au fost resimțite și la Sibiu, ultimul fiind în această dimineață de miercuri, 22 februarie. A avut o intensitate de 4,1 magnitudine pe scara Richter.

Sursa foto: Google maps/ Alex Gavirlas

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus