Două piețe ad-hoc cu producători locali în centrul Sibiului: Cât costă mâncarea ieșită din mâinile fermierilor

În afară de Vinerea Verde, care aduce producători locali în Piața Huet, astăzi și Consiliul Județean Sibiu a organizat în curtea interioară a instituției un eveniment similar, denumit ”piața volantă la birou”. Astfel, sibienii din zona centrală au la dispoziție două piețe ad-hoc cu producători locali.

În curtea Consiliului Județean, la puțin timp după ora 9:00, erau aproximativ zece producători, sosiți din tot județul. Majoritatea merg de obicei la Piața Transilvania în week-end și au vrut să profite de eveniment pentru a-și completa vânzările și vinerea.

Spre exemplu, doamna Ana Blezu a venit din Rășinari pentru a vinde legume. Are țelină la 3 lei, cartofi la 3 lei, morcovi cu patru lei, inclusiv borcane de zacuscă cu 15 lei. ”Totul e natural, sănătos, făcut cu mâna mea. Am solar și teren pe care îl lucrez, acum am pus deja spanacul și ridichiile pentru la primăvară, cam într-o lună o să pot ieși cu ele la piață”, spune femeia.

Lângă se află Dumitru Idu, sosit tocmai din Micăsasa cu spanac proaspăt, varză murată, ceapă. Acasă are aproximativ 3.500 metri pătrați de solarii unde cultivă legume. ”Mergem și la Mediaș cu ele, dar la Sibiu se vinde mai bine, din acest motiv venim până aici. Totul e sută la sută curat, provine din Micăsasa”, spune bărbatul. El vinde ceapa cu 5 lei, spanacul cu 12 lei, castraveții murați cu 10 lei și borcanul de ardei iute cu ceapă la 15 lei, printre multe altele.

Tot în curtea Consiliului Județean am întâlnit-o și pe Mioara Sita, venită din Apoldu de Jos cu pâine proaspătă și numeroase produse de panificație. ”Tot ce vedeți aici este făcut de mine și copt în cuptor pe lemne”, spune femeia cu mândrie. Vinde pâine cu 10 lei kilogramul, cozonacul cu 35 de lei kilogramul, checul cu 40 de lei kilogramul și cornulețele cu 55 de lei kilogramul.

Producătorii din curtea Consiliului Județean erau ușor crispați și ne întrebau pe noi dacă prin zonă trece multă lume, le era teamă că vor rămâne cu produsele nevândute.

Cu totul altă atmosferă am găsit în Piața Huet, la Vinerea Verde. Numai la standul cu produse din panificație era o coadă de vreo 15 persoane. Cumpără lumea în cantități mare hencleș, plăcintă cu prune, plăcinte cu brânză, cu varză, ceapă și diferite gemuri. Producătorul abia face față să împacheteze produsele și să dea restul.

La doi pași de el, rezemat de gardul Colegiului Brukenthal, am găsit un producător de miere de albine din Rășinari. Vinde cu 25 de lei borcanul de un kilogram. Mai avea o lădiță cu mere la 4 lei kilogramul și una cu ceapă la șase lei. ”Nu prea e vânzare, dar dacă stau acasă vine cineva să-mi cumpere produsele. Atâta cât e bună. Plus că nu prea vin eu prea des pe aici, acum, iarna, în special pentru că vara plec cu stupii”, ne-a mărturisit bărbatul.

În celălalt capăt al pieței, deborda de entuziasm Liviu Gui, sosit din comuna oltenească Schitu. Vine de ani de zile la Sibiu cu legume pentru că, spune el, ”voi nu aveți zarzavaturi”. ”La noi în comună fiecare familie cu asta se ocupă. Avem 1700 de hectare, de hectare, nu metri pătrați, în toată comuna. De curând ne-am luat teren și la Șelimbăr, să cultivăm direct aici, nu mai batem drumul”, spune producătorul. La el găsiți ouă de case la 2 lei bucata, compot de piersici la 15 lei borcanul, vinete coapte la 10 lei, nectar de caise la 25 de lei, dulceață de gutui la 12 lei și prune uscate, fără sâmburi, la 27 de lei kilogramul.

Cert este că în Huet piața era mult mai animată la prima oră. Pe de altă parte, indiferent că vă faceți cumpărăturile din curtea Consiliului Județean, ori de la Vinerea Verde, important este să cumpărați produse locale, naturale, de la oameni care și-au dat silința să vină cu un produs de calitate. 

Piața volantă la birou: vineri, producătorii locali merg în curtea Consiliului Județean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Locuitorul

Acum 1 an

Mai bine fac un drum în Anglia ca ma costa mai ieftin cu tot cu avion și le iau de acolo la juma de preț. Nerealisti ,își supraevalueaza produsele .Cine naiba crede ce zice unul ca din 3500 de m vinde el și primăvara. 90 la suta sunt de la depozitele turcești de pe frigoriferului.
Raspunde

ID

Acum 1 an

Tu știi să ții sapa de coadă ?

Raspunde

Gospodar

Acum 1 an

Du-te sănătos! Cine te oprește?!

Raspunde

Adina

Acum 1 an

Frumos, dar nu am prea inteles pana cand gasim produse acolo...? Nu e trecut in articol niciun program. Vor fi de gasit acolo zilnic?

Raspunde

Magdalena

Acum 1 an

In Piața Huet este vinerea până la ora 13 și în Piața de la Sala Transilvania doar sâmbăta, până la 13 .
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Plagiatori sunt nu numai in guvern se pare ca a copia pe alti e un obicei in PNL sau mai bine zis psd galben.

Raspunde

Alt locuitor

Acum 1 an

Vizite de la DSV DSP sa vada daca sunt autorizati pe toate produsele pe care le comercializeaza...nici gand...sunt probabil ocupati cu pesta porcina

Raspunde

Claudia Cazacu

Acum 1 an

Felicitări tuturor! Avem de câștigat și noi cumpărătorii și producătorii autohtoni, nu cei străini.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Bravo Consiliului Județean! Ăsta e singurul lucru care ne lipsea!Nu pentru că nu ar fi bună această inițiativă,dar să te lauzi cu asta este chiar prea de tot.Nu avem spital,ASTRA ne-a trimis acasă (pentru asta i-ați dat 10 ipochimenului care o conduce!),piața nu,aquaparc nu iar bomboana pe colivă in siragul de "succese"o constituie AEROPORTUL pentru carè voi sunteți singurii vinovați! (Ryanair deschide din martie din Cluj zboruri cu frecvență dublă față de Sibiu!)Iar voi prindeti fluturi!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

E perfect ! Bugetarii noștri dragi, bine plătiți, nu au timp de cumpărături în afara programului de lucru. Ce porcărie marca Câmpeanu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus