Reprezentanții Direcției Silvice Sibiu anunță finalizarea traseului tematic din Pădurea Dumbrava, amenajat pe poteca aflată între Aleea Călăreților și pârâul Trinkbach. Pe traseul denumit ”Descoperă secretele pădurii” au fost amplasate și 18 coduri QR, care – după scanare – oferă celor aflați în plimbare informații despre flora și fauna de pe traseu.
Un km are lungime traseul amenajat în zona dinspre Valea Aurie a Pădurii Dumbrava, pe o potecă folosită de mulți ani de sibieni pentru plimbări. Accesul pe traseu se face din apropierea intersecției dintre străzile Octavian Goga și Aleea Călăreților, celălalt capăt fiind tot pe Aleea Călăreților, în partea dinspre Valea Aurie a terenului de rugby ”Bebe Boboc”.
Traseul este unul liniar, are o lungime de un km și poate fi parcurs în 30 – 40 de minute, estimează reprezentanții Direcției Silvice Sibiu. ” Traseul este amplasat în rezervația naturală «Parcul natural Dumbrava Sibiului», rezervație ce se întinde pe o suprafață de 933 ha, în apropierea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Grădina Zoologică din Sibiu și nu numai. Pe parcursul traseului veți descoperi 18 coduri QR, unde veți găsi sub formă text și audio, o mulțime de informații interesante despre pădure”, se arată în textul prin care Direcția Silvică anunță finalizarea amenajării traseului.
”Informațiile interesante” la care fac referire inginerii silvici fac parte din categoria „Știați că...”. ”În fața voastră aveți un stejar bătrân aflat la sfârșitul existenței sale, cu porțiuni de lemn mort (uscat). Pentru a ajuta la reciclarea lemnului mort își fac apariția gândacii și ciupercile, viețuitoare ce se hrănesc cu acest lemn. Una dintre speciile de gândaci care se hrănesc cu lemnul de stejar este Croitorul mare al stejarului”, începe, de exemplu, una din cele 18 prezentări text și audio de pe noul traseu tematic.
Depinde de reacții
Cei care doresc să aibă însoțitor pe acest traseu trebuie să transmită o solicitare în scris Direcției, arată Ilie Troancă, directorul acesteia. ”Este primul traseu tematic amenajat de noi în județul Sibiu. Dacă inițiativa va fi bine primită, intenționăm să mai derulăm astfel de proiecte. Spre exemplu, una din zonele în care am putea amenaja un nou astfel de traseu este în jurul Mediașului”, spune Ilie Troancă, pentru Turnul Sfatului. El arată că investiția nu este mare pentru un astfel de traseu, cele mai costisitoare demersuri fiind cele de curățare a vegetației uscate.
Noul traseu are și un regulament, potrivit căruia accesul se face ”pe propria răspundere”. ”Lasă doar urma pașilor tăi! Aruncă gunoiul doar în locurile special amenajate de pe traseu; Fiecare element din natură are rolul său! Nu rupe florile, nu scrijeli copacii, nu strivi insectele sau ciupercile; Nu deranja animalele, nu fă zgomot; Nu hrăniţi şi nu fotografiaţi animalele sălbatice”, se mai arată în regulamentul publicat pe site-ul dedicat traseului.
Amenajarea acestui prim traseu tematic a generat și un dosar penal: la începutul lunii februarie, muncitorii angajați să taie copacii uscați de pe traseu au tăiat unul în care se afla și o colonie de lilieci, o parte din aceste animale fiind tăiate atunci cu drujba.
Sursa fotografiilor: Facebook / Romsilva – Direcția Silvică Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: traseu tematic finalizat direc , parc natural padurea dumbrava , traseu padurea dumbrava , descopera secretele padurii , Direcția Silvică Sibiu
Vizualizari: 3500
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Titi.Franzelă
Acum 3 ore
Rodica
Acum 3 ore
Nou
Acum 3 ore
Amalia