Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Unul dintre cele mai frumoase castele din zona Sibiului ajunge la faza DALI. „Conectarea cu viitoarele autostrăzi, punctul forte”

Unul dintre cele mai frumoase castele din zona Sibiului ajunge la faza DALI. „Conectarea cu viitoarele autostrăzi, punctul forte”

Castelul Turnu Roşu de la Boiţa este una dintre cele mai frumoase și încărcate de istorie clădiri pe care judeţul Sibiu o are în patrimoniu. „Recuperarea identității culturale a monumentului istoric, Castelul Turnu Roșu din Boița - Poarta de sud a Transilvaniei” este denumirea obiectivului de investiție pentru care autoritățile județene au anunțat organizarea licitației pentru elaborare documentației tehnico-economice la faza DALI.

Intervenții în conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului monument istoric de importanță națională Castel Turnu Roșu – comuna Boița este obiectivul general al proiectului. Pentru elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) CJ Sibiu estimează să cheltuie 325.500 lei, urmând ca ulterior să stabilească suma totală necesară investiției. Licitația este programată pentru data de 11 aprilie.

Citește și: Două universități vor face gratuit studii arheologice pentru Castelul Turnu Roșu de la Boița. Consiliul Județean vrea să-l reabiliteze

Potrivit notei conceptuale atașate anunțului de organizare a licitației, prima mențiune cartografică a Turnului Roșu aparține lui Nicolaus Cusanus, în cadrul hărții redactate într-o perioadă cuprinsă între 1450-1455. Turnu Roșu este la origine o construcție militară defensivă, ridicată de sași în 1360. A fost terminată în 1370 sub regele Ludovic I al Ungariei, în scopul supravegherii defileului râului Olt, fiind situată în apropierea vechii frontiere cu Țara Românească.

La capitolul „Deficiențe” este descrisă următoarea situație: „Ansamblul se află într-o stare de degradare avansată cu funcțiune și utilizare incompatibile. Din cauza multiplelor funcțiuni incompatibile cu ceea ce reprezintă acest ansamblu, au fost realizate o serie de intervenții inadecvate. Funcțiunile au fost cu precădere unele sociale, centru de plasament și ulterior centru pentru persoane adulte cu handicap (...) La acest moment, ansamblul nu mai este utilizat, centrul pentru persoane adulte cu dizabilități fiind relocat”.

Datele tehnice ale ansamblului arată că terenul aferent este de formă neregulată în suprafață de 34.646 mp, iar ansamblul, proprietate publică a județului Sibiu, este compus din mai multe corpuri construite în mai multe etape – în total, nouă clădiri.

„Având în vedere faptul că documentația pusă la dispoziție este relative veche – din anul 2011, se recomandă ca ofertantul să viziteze amplasamentul înainte de realizarea ofertei”, se mai menționează în document la capitolul în care este descrisă situația curentă a amplasamentului.

Citește și: GALERIE FOTO – Avem un castel, ce facem cu el?

Investiția propune ca la final să aibă funcțiuni de agrement și cultural-educative. „Proiectantul, după studierea documentelor puse la dispoziție de autoritatea contractantă, după rezultatele studiilor pe care le va efectua (studiu istoric, studiu de parament, etc.) va propune beneficiarului funcțiuni menite să ducă la valorificarea monumentului istoric. Se va urmări inclusiv generarea de venituri care să ducă la autosusținerea obiectivului. Funcțiunile vor fi stabilite de comun acord cu proprietarul, pe baza propunerilor proiectantului. Obiectivul va genera o ofertă cultural-turistică analizând potențialul amplasamentului. Se va ține cont de noile tendințe asumate la nivel european”, se mai menționează în nota conceptuală semnată de directorul executiv al Direcției Strategii și Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Oana Popa.

În nota conceptuală sunt descrise principalele așteptări de la realizarea investiției, iar poziționarea în proximitatea nodului rutier „care conectează viitoarele autostrăzi spre București și Făgăraș, conectarea drumului național cu rețeaua de autostrăzi” sunt menționatea ca și „punct forte al acesteia”.

„Spațiile interioare și exterioare vor fi refuncționalizate ca fiind multifuncționale, pentru dezvoltarea unor produse cultural-educaționale și turistice ofertante. Vor fi avute în vedere următoarele: 
- Dezvoltarea unui discurs expozițional care va recupera și prezenta memoria și istoria obiectivului, importanța acestuia pentru comunitate, rolul din diverse perioade istorice și utilitatea acestuia. 
- Dezvoltarea unui traseu interactiv pentru dezvoltarea produsului cultural-educațional bazat pe istoricul clădirii. Traseul propus va fi organizat atât în spațiile interioare cât și exterioare. 
- Vor fi organizate vizite tematice în timpul procesului de restaurare pentru a evidenția utilizarea materialelor din proximitate, resursa umană implicată(meșteri constructori), cu resursa umană locală și din proximitate pentru a evidenția resursele din trecut care generează, în prezent, aspecte ale sustenabilității și elemente spre tranziția verde. 
- Spațiile interioare și exterioare propuse pentru restaurare/refuncționalizare vor avea în vedere consumul redus de energie, resursa umană necesară pentru exploatare și inventarul necesar. 
- Dezvoltarea unui program cultural care va conține produse cultural-educaționale și turistice pentru fiecare sezon. 
- Analiza pieței emergente, a nevoilor și propunerea de funcționalitate pliate sau corobrate cu acestea.

- Se va acorda atenție accesibilizării obiectivului pentru toate categoriile de public, iar în construirea planului de dezvoltare se va ține cont de implicarea comunității locale în special a celei vulnerabile. 
- Componenta digitală, pentru comunicarea, interpretarea și medierea resurselor patrioniale ale obiectivului, va fi propusă printr-un scenariu al spațiilor existente și propuse pentru valorizare”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 16345

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Cârstea Luciana Ioana

Acum 8 luni

Frumos ,ce a pățit boarta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihon Sindilaru

Acum 8 luni

Nu ne mai facem bine ca popor! Platim milioane d elei din banii nostri munciti ca sa reparam cladiri ale strainilor si care au despartit romanii frate de frate! Stramosii nostri se rasucesc in mormant cand vad ce Iude ne conduc! Si monumentele romanesti din Oltenia si Mehedinti stau sa cada ca nu are grija de ele UE!
Raspunde

Bsjsb

Acum 8 luni

Paranoia nationalista!

Raspunde

Nobody

Acum 8 luni

Sper din tot sufletul ca castelul sa fie renovat si nu restaurat ca doar asa putem sa ne stricam patrimoniul istoric!
Raspunde

Sibian

Acum 7 luni

Incultul de la cultură, Dan Nanu, nu reacționează la așa ceva? Sau nu iese de o șpagă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus