Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Fratele geamăn i-a cedat locul și Paul s-a calificat la Balcaniada de Geografie. Este o premieră pentru Sibiu

Fratele geamăn i-a cedat locul și Paul s-a calificat la Balcaniada de Geografie. Este o premieră pentru Sibiu

Paul Țiplic a obținut locul II la Olimpiada de Geografie, etapa națională, care s-a desfășurat la Pitești, zilele trecute. De fapt, în Vinerea Mare, lotul olimpic, sub coordonarea dnei profesor Ioana Hudea s-a întors la Sibiu. Dincolo de faptul că Paul a obținut cel mai mare punctaj din județ și al doilea pe țară, băiatul s-a calificat în lotul de juniori al echipei naționale care va merge, în luna iunie, la Belgrad, pentru faza internațională a acestei discipline.

Citește si: Cele mai frumoase rezultate obținute de elevii sibieni la Olimpiadele Naționale. Pentru prima dată avem elev calificat la Balcaniada de Geografie

Paul Țiplic este elev în clasa a VIII-a A la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Băiatul este pasionat de geografie încă din clasa a V-a, de când participă la Mica Olimpiada Terra, câștigând împreună cu fratele său Andrei locurile 1 și 2 pe județ. Spune că îi place mult să citească. Citește cam orice îi cade în mână.

Fiind împătimit de geografie și cunoscând lumea aceasta mare mai îndeaproape decât noi, ceilalți, Paul spune că o dată în viață și-ar dori să vadă Parcul Național Yellowstone, aflat în America de Nord. Consideră, însă, că sunt multe alte locuri magnifice în care și-ar dori să ajungă.

În afară de geografie, de cea a României în mod special, mai este pasionat de istorie, fizică și de chimie, pasiuni pe care le împarte, în mare parte cu fratele său geamăn, Andrei. Cei doi sunt colegi de clasă.

În urmă cu doar câteva zile băiatul a obținut locul II la Olimpiada Națională de Geografie, iar după o departajare la baraj s-a calificat în lotul național de juniori.

Paul va reprezenta România în luna iunie, la Balcaniada de Geografie de la Belgrad.

„Este pentru prima dată când Sibiul are un asemenea rezultat la geografie”, spune inspectorul și profesorul de geografie Constantin Dincă.

Fratele geamăn i-a cedat locul

Paul spune că a avut emoții la olimpiadă, dar a reușit să și le depășească.

„Unele subiecte au fost ușoare, dar au fost și altele mai grele. Subiectul teoretic mi s-a părut simplu”, spune băiatul.

A fost pregătit de profesoara Ana Marinescu căreia îi mulțumește pentru susținere.

De asemenea, îi este recunoscător fratelui său geamăn, olimpic și el, pentru gestul de a-i ceda locul la Olimpiada de Geografie.

„Fratele meu, Andrei putea merge și la Olimpiada Națională de Geografie, pentru că el era pe locul I și eu pe locul II pe județ, dar a renunțat în favoarea mea. El a mers, în schimb, la Olimpiada Națională de Fizică, unde a luat Medalia de Bronz”, spune Paul.

Anul acesta va termina gimnaziu și se va îndrepta către liceu. Ar alege un profil de matematică – informatică, acolo unde ar merge alături de fratele său, iar când va fi mare și-ar dori să lucreze în cercetare în domeniul chimiei.

Evaluarea Națională și Balcaniada de Geografie vor fi susținute în aceeași lună

Participarea la Belgrad va fi o adevărată provocare pentru Paul. Asta nu pentru că va trebui să se pregătească, pentru că nu se teme de muncă, ci pentru că va avea loc în aceeași lună cu Evaluarea Națională.

„Competiția este între 24 și 29 iunie, la Belgrad, iar evaluarea națională este în perioada 19 – 21 iunie și pentru mine acest examen este cel mai important”, spune băiatul.

În aceeași ordine de idei și tatăl lui Paul se arată puțin îngrijorat.

Paul alături de ceilalți olimpici ai Sibiului la Geografie

„Noi, ca părinți, suntem extrem de mândri, dar în același timp ne străduim să-i facem să înțeleagă că au nevoie și de timp pentru ei. Copiii depun mult efort și câteodată noi ne mai luptăm cu ei să-și trăiască și copilăria pentru că sunt legați de tot ceea ce înseamnă studiu. Trebuie să existe o oarecare împletire între efortul depus pentru a învăța și timpul pe care ți-l aloci ție”, spune tatăl băiatului.

Paul este decis, însă, să nu se dea bătut și să ofere Sibiului prestigiul de a avea un rezultat foarte bun la Olimpiada Europeană de Geografie ce se desfășoară la Belgrad.

Foto principală: (Foto stânga, Andrei și Foto dreapta, Paul)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus