Compania Terra Building a câștigat licitația de întreținere și reparație a străzilor din Sibiu pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului atribuit de Primărie este de 56,4 milioane lei.
L-am contactat pe administratorul companiei, Ștefan Băcilă, pentru a discuta despre acest contract, dar și despre provocările din domeniu.
Sunteți mulțumit de contract, în general, colaborarea cu administrația locală pe acest domeniu cum o vedeți?
Da, n-am nimic de obiectat negativ. E un contract complicat, nu e un contract simplu. Se lucrează cum se lucrează, că autoritatea contractată nu prea este de acord să închidem străzile și trebuie să lucrăm sub trafic. Iar când lucrezi sub trafic nu e tocmai cel mai indicat. Dar una peste alta, ne-am făcut treaba până acuma, ne vom face în continuare.
Asta era una dintre prevederile din caietul de sarcini. De obicei, când credeți că e necesară închiderea circulației și în ce zone?
Din punctul meu de vedere, dacă discutăm de un bulevard nu trebuie să închizi circulația, că poți să deviezi traficul. Dacă discutăm de o străduță mică, trebuie închisă, pentru că atunci când frezăm nu ai loc, mai ales când ajunge freza în mijlocul drumului, nu mai ai loc pe stradă să treci cu mașina. Iar când asfaltezi, la fel. După ce ai asfaltat, din punctul meu de vedere pe acel asfalt nu trebuie să se circule măcar 24 de ore.
Dar, din experiență, cum se întâmplă? Se mai acceptă în unele cazuri închiderea unei străzi?
Se acceptă și nu se acceptă, depinde. Este foarte greu să închizi strada. Lumea nu respectă, în primul rând. Degeaba acceptă autoritatea contractantă, dacă cetățeanul de rând nu respectă acest lucru. Nu respectă oricum, nici că lucrăm noaptea. Omului de rând i se pare normal să lucrezi noaptea, i se pare normal să lucrezi sâmbăta, să lucrezi duminica. Dar și cei care lucrează sunt tot oameni ca și ei. Lucrurile acestea nu sunt apreciate de unii dintre cetățenii din Sibiu, ca să nu generalizăm.
În general, care sunt provocările unei companii de construcții?
Menținerea angajaților, fidelizarea lor, ca să ai continuitate. Odată ce i-ai angajat, investești în ei. Noi cel puțin investim în oameni, în specializări, îi învățăm. Încercăm să le implementăm o procedură de lucru pe care să o și respecte și aici e greu să-i ții.
Câți angajați aveți în companie?
La Terra Building, în jur de 180.
Care sunt cele mai problematice străzi din punctul de vedere al intervențiilor?
Fiecare stradă este o provocare, nu una anume. Giratoriile – acelea sunt și cele mai dificile. Nu prea ai cum să închizi giratoriul (...) Este foarte dificil să lucrezi pe o stradă unde deja au fost intervenții de la apă-canal sau gaze sau alte rețele. Noi venim, frezăm, asfaltăm și după aceea ne trezim că în locul unde a fost intervenție înainte avem o groapă sau avem tot felul de alte probleme. Dar nu este din vina noastră.
Dar n-ar trebui să aveți o colaborare cu cei de la Apă-Canal, gaze și administrația locală?
Păi, colaborăm. Dar se întâmplă, nu-i ceva voit.
Care sunt zonele din Sibiu care credeți că au nevoie de reparații capitale?
Nu știu, că nu sunt în măsură să evaluez eu lucrurile acestea. Direcția Tehnică de la Primărie face aceste estimări. Din punctul meu de vedere, asfaltul trebuie schimbat după cinci ani de la așternere.
Aveți și lucrări pe care le subcontractați? Dacă da, care este raportul acestora față de lucrările proprii?
Noi ne luăm de lucru cât putem duce. Filozofia firmei noastre nu este să subcontractăm. Mai subcontractăm, dar la nevoie, nu iau de lucru doar de dragul de a subcontracta.
Aveți deja programate primele intervenții, primele lucrări, un plan transmis de Primărie?
Momentan nu, încă lucrăm conform contractului vechi. Lucrăm pe străzile Cernei, Călțun, Diaconul Coresi, Țițeica, undeva în zona Trei Stejari.
Compania Terra Building SRL a fost înființată în anul 2001, principalul obiect de activitate fiind „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Conform datelor financiare raportate, în anii 2021 și 2022 cifra de afaceri a depășit pragul de 64 de milioane de lei, iar profitul net a fost de 4,5 milioane lei anul trecut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Terra Building , Ștefan Băcilă
Vizualizari: 6844
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Erata
Acum 3 ore
Un român
Acum 3 ore
Adina
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Emil