Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

LIVE Vizita președintelui Germaniei în Sibiu. A urcat în turnul slăninii bisericii fortificate din Cristian

LIVE Vizita președintelui Germaniei în Sibiu. A urcat în turnul slăninii bisericii fortificate din Cristian

Urmăriți mai jos principalele aspecte ale vizitei de joi, 25 mai, a preşedintelui german, Frank-Walter Steinmeier, la Sibiu, însoțit de Klaus Iohannis. Este a patra vizită a unui președinte german, în Sibiu, după Revoluție.

Programul anunțat conține o vizită ale celor doi la primărie, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii germane şi vizitarea Colegiului Naţional "Samuel von Brukenthal", precum și a Bisericii evanghelice fortificate din comuna Cristian.

Ora 19.00 - Toată vizita lui Steinemeier de azi de la Sibiu, în fotografii. Urmăriți o serie de fotografii surprinse de colega noastră Silvana Armat: începând cu întrevederile oficiale din centrul orașului, până la vizita din Cristian.

Ora 17.00 - În cadrul vizitei de dimineață la Primărie, președintele Germaniei a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a Sibiului. În mesajul scris de președintele Germaniei în Cartea de Onoare, acesta face referire la „Sibiul devenit drag inimii”.

Vedeți aici întregul mesaj în limba germană și în limba română.

Ora 16.09 - Cei doi președinți au părăsit comuna Cristian după ce au ascultat câteva cântece cântate de grupul de copii din Roadeș. Președintele Frank-Walter Steinmeier a urcat și în turnul slăninii, iar apoi președintele Iohannis a salutat mulțimea strânsă în centrul localității.

 

Ora 16.06 - Un grup de copii le-au cântat președinților României și Germaniei în Cristian. Aceștia provin din Roadeș, județul Brașov, conform datelor culese de Turnul Sfatului. Au venit în Cristian pentru a-i vedea pe cei doi politicieni și pentru a le face o surpriză. Au cântat câteva cântece și au vorbit puțin cu cei doi președinți.
Copiii fac afterschool într-o bază a Fundației Peter Maffay, un muzician născut în Brașov, dar care a emigrat de mulți ani în Germania.

Ora 15.06  Episcopul Reinhart Guib a ținut un mic discurs în biserică în care a vorbit despre minoritatea germană și rolul ei pe plan local. A precizat că minoritatea germană mai are puțini membri, ”dar de calitate bună”.

Ora 14.57

Cei doi președinți au ajuns în Cristian, unde vizitează Biserica fortificată de aici. Au fost întâmpinați de primarul localității, Ioan Seuchea, dar și de o fanfară care a cântat melodii tradiționale săsești.

Ora 14.15

Meniul oferit de Primăria Sibiu președinților României și Germaniei: Foie gras cu jeleu de gutui, confit de rață, millefeuille de cartofi și sparanghel. Detalii puteți vedea aici.

Ora 13.39

Un film al primei părți a vizitei președinților României și Germaniei în Sibiu:

Ora 12.55

Delegațiile au ajuns la Colegiul Național Brukenthal.

Ora 12.50

”Ne place la Sibiu, nu cade”, a declarat președintele Iohannis, de pe Podul Minciunilor, acolo unde a rămas preț de câteva secunde pentru a face fotografii.

Ora 12.35

Un profesor de la Colegiul Național Octavian Goga protestează lângă delegațiile care vizitează Sibiu. ”Nu vă vedem bine din Sibiu, scrie pe tricou. E unul din mesajele principale cu care președintele Ioahnnis și-a câștigat al doilea mandat. Un mesaj care a intrat în desuetudine. Neonorat, din păcate. E total neinspirat. După ce a lansat un proiect de țară de aproape 10 ani, iar proiectul acesta a eșuat în mod lamentabil, nu cred că era cazul pentru așa ceva”, a declarat el pentru Turnul Sfatului.

Detalii pe acest subiect puteți citi aici.

Ora 12.10

Surse Turnul Sfatului susțin că soția președintelui, Carmen Iohannis, va aștepta delegația care vizitează orașul în apropierea Colegiului Național Gheorghe Lazăr. Aceasta ar urma să facă fotografii cu președintele Iohannis, alături de un grup de elevi.

Ora 12.07

Președintele Iohannis a vorbit în discursul său despre loialitatea comunității germane din România, una foarte apreciată de către Statul Român.
”Statul român apreciază contribuția și loialitatea de care a dat dovadă comunitatea germană din România. Totodată apreciem efortul deosebit de a-și păstra identitatea culturală”, a spus Iohannis.

Ora 11.54

Președintele FDGR, Paul Porr a vorbit în discursul său despre importanța sașilor în dezvoltarea relațiilor dintre România și Germania. Președintele Germaniei a punctat, de asemenea, în cuvântarea sa despre comunitatea ”tot mai mare” de români din Germania și despre felul în care și aceasta ajută extrem de mult la dezoltarea relațiilor dintre state.

Ora 11.51

S-a intrat în Sala Oglinzilor a FDGR, unde Steinmeier s-a adresat invitaților. Participă la întâlnire liderul FDGR, dr. Paul Porr, fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, primarul Sibiului, Astrid Fodor, viceprimarul Corina Bokor, precum și aleși forumului din CJ Sibiu și Primăria Sibiu.

Ora 11.48

La fix 11.45, gazdele și oaspeții din Germania au intrat pe ușile FDGR de lângă Piața Mare. Aici va avea loc o întâlnire cu reprezentanții comunității săsești din regiune.

Ora 11.32 

Președintele Iohannis a ajuns primul în Piața Mare, acolo unde l-a așteptat pe Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei. La rândul său, Iohannis a fost așteptat de Astrid Fodor, primarul municipiului.

În Piața Mare sunt câțiva zeci de sibieni și turiști.

Odată ajuns, președintele Germaniei a fost întâmpinat de cei doi și au semnat în Cartea de Onoare a Sibiului.

Știrea inițială:

Vizita preşedintelui federal a început miercuri, la București, unde fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni şi a avut întâlniri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.

 Steinmeier este însoţit în aceasă vizită de ministrul de stat pentru Europa şi Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Anna Luhrmann, precum şi de o delegaţie de parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi oameni de cultură.

Programul vizitei în Sibiu:

11:25 - Primirea Președintelui Steinmeier, la Primăria Sibiu

11:45 – Întâlnire cu comunitatea germană la sediul FGDR.

12:35 - Vizită la Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal.

13:15 - Dejun oficial oferit de Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

14:30 - Vizită la Biserica evanghelică fortificată din comuna Cristian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Lasa-ne si du-te in alta tara neesuata !

Acum 10 luni

iar la ora 10.00 dulapul va fi la Cimitirul Eroilor sa le intineze memoria prin faptul ca de 9 ani conduce o tara esuata, avand toata puterea asa cum a tot cerut, are parlamentul cu majoritate, are guvernul lui , DAR A ALES SA SE INCONJOARE de insi dovediti hoti intelectual - ce si-au furat teze de doctorat - dar raspund perfect la comenzi politice - alde Cimpean, Bode, Ciuca si altii.
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Frank-Walter Steinmeier degeaba vine in Sibiu daca nu viziteaza casa valoroasa furata cu acte de proprietate falsificate.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 10 luni

Din pacate Iohannis demonstreaza ca e rupt de realitate. Dupa ce a distrus PNL se pare ca nici pentru colegii sai si a doamnei nu are nici un pic de empatie. In timp ce el si doamna fac circ cu elevi adusi de acasa in tara zeci de mii de profesori fac greva sau fac marsuri ca in Bucuresti. Oare familia prezidentiala nu mai au pic de rusine ?
Raspunde

Ion

Acum 10 luni

Loialitatea comunității germane , față de cine ? In niciun caz față de țara asta !
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 10 luni

Dupa cum se vede in poza ... Peter Maffay a fost si el prezent - de fata - alaturi de acei copii .... dar na ... mai multa atentie era buna...

Raspunde

Muresan

Acum 10 luni

Da, dar slanina s-a mancat de mult.... vorba aceea: Fie sasul ... ..... dar s-ajunga la slanina!

Raspunde

Bubi Seven

Acum 10 luni

Bunici mei aveau o vorba, ´´Fie hontz al meu cit de prost,dar sa fie mare sa ajunga la polita cu slanina´´! Se pare ca lucrurile se adeveresc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus