Duminică,
24.09.2023
Parțial Noros
Acum
18°C

„Fata cu lut în păr” - O tânără din Sibiu creează figurine deosebite din lut. „Este și o formă de terapie care pe mine m-a ajutat foarte mult”

„Fata cu lut în păr” - O tânără din Sibiu creează figurine deosebite din lut. „Este și o formă de terapie care pe mine m-a ajutat foarte mult”

„Fata cu lut în păr” – așa și-a numit Cătălina Leontescu, o tânără de 28 de ani stabilită la Sibiu, mica afacere pe care a deschis-o de câteva luni. Totul a început în pandemie, atunci când pentru Cătălina, modelatul cu lut a însemnat eliberare, terapie, dar și o modalitate de a-și ocupa timpul liber. De atunci și până în prezent, și-a perfecționat munca și a reușit să pună bazele micului său brand pe care l-a numit sugestiv „Fata cu lut în păr”. 

Cătălina s-a născut și a crescut în orașul Rovinari, județul Gorj. Locuiește în Sibiu din anul 2015 și a terminat Facultatea de Științe Socio - Umane, Departamentul Resurse Umane a ULBS.

„Sunt iubitoare de natură, îmi plac drumețiile montane și ador să culeg ciuperci. Iubesc gălbiorii și hribii. Sunt pasionată de fotografie, recent am început să studiez chitara, am primit cadou și un fluier la care îmi doresc să învăț să cânt. Nu știu exact cum să mă descriu, însă prietenul meu spune că sunt că un curcubeu într-o zi gri. Eu aș spune despre mine că sunt om tare îndemânatic și cu multă răbdare când intră în joc atenția la detalii”, se descrie Cătălina.

Cum a început să creeze figurine din lut

Tânăra a făcut cunoștință cu lutul în urmă cu mai bine de un an și a fost un fel de dragoste la prima vedere. Începutul modelatului a coincis cu perioada pandemiei, perioadă în care avea stări depresive și în care a încercat tot felul de activități artistice care să o ajute să-și găsească echilibrul din punct de vedere emoțional.

„Natura mi-a adus foarte multă inspirație, adunam de prin pădure tot felul de lucruri, bețe, frunze, ciuperci uscate, cu care mai apoi încercam să fac ceva creativ. Mă plimbam, reușeam să mă detașez, să-mi găsesc oarecum liniștea. Trebuie să recunosc că tot timpul am  avut o parte artistică în mine. Am avut și o fază în care adunam cranii de oi de pe câmp, le dezinfectam și apoi le pictam”, a povestit aceasta.

Lutul i-a ajuns în mâini încercând să reconstruiască un corn rupt al unui craniu pe care voia să îl picteze.

„Apoi m-am gândit ce fain ar fi să încerc să modelez ceva și am modelat un mini idol. Mi-a plăcut tare mult, iar activitatea de modelaj s-a simțit foarte natural, ca și cum aș fi fost făcută pentru asta. Imediat am făcut switch-ul pe lut și m-am apucat de treabă. Mi-am transformat sufrageria în atelier, iar învățător mi-a fost youtube-ul. Cu lutul în mână am văzut că îmi iese ce-mi doresc, a venit totul natural, m-a uimit faptul că înțeleg proporțiile. Am tot continuat să fac asta, am avut ocazia să învăț de la alți artiști, am urmat și câteva cursuri de ceramică și m-am ținut de treabă”.

„Figurinele mele sunt produsul imaginației mele”

Între timp, dorindu-și să învețe cât mai multe din domenii diverse, Cătălina a făcut un curs de web design și un curs de fotografie. Acestea aveau să o ajute mai târziu la crearea brandului pentru afacerea sa.

„Tot modelam acasă și mi-am dat seama că obiectele mele trebuie și arse. Am pornit un drum spre ucenicie, să zic așa, m-am întâlnit cu mai mulți artiști din Sibiu, am avut de învățat ceva de la fiecare, am avut acces și la un cuptor de ars ceramică și anul trecut prin noiembrie am scos colecția cu ramele cu scene de la țară. Mai apoi mi-am dat seama că am nevoie de spațiul meu, am nevoie de cuptorul meu și trebuie să mă pun pe picioare”, a detaliat aceasta.

Treptat, și-a dat seama că pasiunea sa are și potențial de afacere. Așa a creat și paginile de socializare pe care a ales să le numească „Fata cu lut în păr”.

„Figurinele mele sunt produsul imaginației mele. Eram toată ziua cu lutul în mână, aveam lut din cap până în picioare, inclusiv în păr. Venise și momentul în care trebuia să fac o pagină de Facebook și de Instagram. Așa mi-a venit ideea să pun acest nume. Au început să apară lucrări pe care oamenii de pe Facebook s-au arătat doritori să le cumpere. Așa mi-am dat seama că pasiunea mea are potențial de afacere”, a mai povestit ea.

„Mă inspir din tot ce este și se întâmplă în jurul meu”

Următorul pas pe care l-a făcut a fost să-și cumpere un cuptor și să-și închirieze un spațiu în care roadele muncii ei să se poată vedea.

„Aș zice că cel mai important lucru de care ai nevoie și totodată cel mai costisitor este cuptorul pentru ars ceramică. Am făcut ceva eforturi financiare pentru a-l achiziționa, m-a costat undeva la 2.000 de euro, apoi am avut nevoie de un spațiu în care să-mi desfășor activitatea, așa că a trebuit să închiriez ceva”.

Fiecare moment din viața ei o inspiră și fiecare produs care iese din mâinile Cătălinei are în spate o mică povestioară.

„Sunt într-o perioadă de explorare, aș zice mai degrabă că mă las condusă de imaginație, îmi vine o idee, am o imagine în minte, apoi încerc să-i dau formă. Îmi place să modelez figurine, cu tematici variate. Din ce am observat oamenii preferă lucrări cu tematică tradițional românească.

Nu aș zice că am o sursă de inspirație bine definită, mă inspir din tot ce este și se întâmplă în jurul meu. Spre exemplu, mă supără felul în care se face politică la noi în țară și faptul că oamenii de rând nu pot spune nimic cu privire la deciziile luate de politicieni, decizii care le vor afecta viața. De aici mi-a venit ideea de a face colecția Silent Citizens, sunt niște figurine fără gură, deci, fără voce”, a mai explicat ea.

Curând va avea spațiul său de lucru

Pentru că momentan lucrează într-un spațiu închiriat, curând Cătălina va avea propriul ei loc în care să-și desfășoare activitatea.

„Din momentul în care voi avea propriul meu spațiu de lucru plănuiesc să țin ateliere de modelaj pentru oamenii care vor să-și exploreze imaginația prin lut. Lucrul cu lutul este și o formă de terapie care pe mine m-a ajutat foarte mult și cred că îi poate ajută și pe alții care se confruntă cu stări depresive.

Ca și încheiere aș vrea să le transmit oamenilor și tuturor celor care au o perioada de rătăcire că totul va fi bine și că e important să privească în sufletul lor, să observe ce anume îi încarcă cu energie și bună dispoziție și să investească câte puțin, în fiecare zi, în ceea ce îi face fericiți”, concluzionează aceasta.

Pentru a vedea produsele Cătălinei puteți intra pe site-ul ei, https://fataculutinpar.shop/, dar și pe pagina de Facebook Fata cu Lut în Păr.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

Super fain! Felicitari!
Raspunde

John

Acum 1 lună

Faine creatile. Mult succes in ceea ce faci!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

H-Bomb

Acum 1 lună

creați-le !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Ce-ai zice de niste muncā? 12-14 ore pe zi? Douā schimburi? O sāptāmânā ziua, cealaltā noaptea?hm ? Bonuri de masā , transport la si de la locul de muncā? Hai, cā de hobby -uri si explorāri ale sinelui si inspiratii artistice bubuie locul. CINEVA TREBUIE SĀ FACĀ SI MUNCA!!!!!!! MUNCA AIA CARE RIDICĀ BLOCURI, FACE PÂINE, TOARNĀ ASFALT SĀ SE FACĀ DRUMURI, INGRIJESTE COPII SI BĀTRÂN.... Hm ce zici? Te bagi?
Raspunde

Catalina

Acum 1 lună

Domnule Sparrow, am lucrat si in fabrica 3 schimburi, in picioare, pe masina de cusut manuala. Planul meu a fost sa nu raman in fabrica toata viata. Ce anume va deranjeaza, defapt?
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

@catalina Da-i pace , e un hater de profesie , tot timpul comenteaza negativ la orice. Felicitari pentru ceea ce faci!
Raspunde

Tony B

Acum 1 lună

Nu ati dori o sedinta gratis de psihoterapie sau eventual chiar cateva zile de internare gratis? V-ar ajuta sper sa va treziti un pic la o realitate diversa.
Raspunde

Sirius

Acum 1 lună

De ce ? Ca asa faci tu? 1) Poate deja are un loc de munca si face chestia asta ca hobby si pt un venit in plus. 2) Nu mai suntem pe vremea comunismului sau in anul 2000. Nu mai e obligatoriu sa lucrezi 12-14 ore pe zi ca sa-ti castigi existenta. Acum exista mult mai multe posibilitati de a castiga bani. Unii fac Youtube, unii investesc la bursa, unii isi deschid o afacere sau fac editari foto/video. etc. Esti primitiv in gandire. Eu te incurajez domnisoara, fa ce-ti place si ce crezi ca e bine pentru tine !
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Va veni ea si vremea aia in care se va schimba mentalitatea actuala despre munca. Munca nu ar trebui sa mai aiba caracter obligatoriu, cum ni s-a tot inoculat in societatile sclavagiste, socialiste si mai nou hard-capitaliste. Omul ca individ trebuie sa fie liber si sa poata fi consiliat sa isi gaseasca activitatea la care poate da randament maxim si care in acelasi timp sa ii poata creste gradul de fericire si de satisfactie. Asta cu munca in trei schimburi gen Bumbesti-Vivezeni, hei rup, hei rup cad stanci de fier ... frumoasa e munca de brigadier ): , e de domeniul unui rusinos dar inevitabil trecut al speciei umane. Dupa cum a si inceput tredul, muncile acestea de uzina de 3 schimburi vor fi foarte curand inlocuite de roboti flexibili si de inteligenta artificiala. Oamenii urmand sa se ocupe de cu totul alte activitati mult mai practice, mai haioase cum ar fi cele de creeatie si nu numai. Eventual vor avea mai mult timp pentru petrecerea cu familia, pentru educatie si cate si mai cate se pot enumera aici. Astfel vor disparea multe din bolile care macina astazi pe cei ce se pensioneaza din anumite joburi. Pentru ca toate bolile pensionarilor sun boli ce se dezvolta pe perioada de serviciu. Afectiuni ce se dezvolta datorita conditiilor minunate in care acestia au muncit 57 de ani batuti pe muchie. Unii poate in acelasi loc de munca. Si cand zic munca, e vorba de munca aia bruta cand te scoli la ore imposibile (4 dimineata) fugi repede sa prinzi cursa, trenul, autobuzul si incepi lucrul la ora 6 de dat cu ciocanul in tabla, indiferent ca ai n-ai de munca, doar ca sa nu te vada seful ca stai si iti tragi sufletul la o cafea, ca altfel intra in fibrilatiii si incep urletele, incepe scandalul. Si toate astea numai pentru ca asa ne-au invatat parintii si bunicii nostrii ca este bine, precum si liderii nostrii care ne-au spus ca suntem o generatie ce trebuie imperios sacrifica pentru un bine care va fi, si se va, candva, undeva pentru cineva. Pentru cine, nu stie nimeni, doar ei, liderii. Deci, Catalina, da-i inainte, ca dai bine

Raspunde

@Gicu

Acum 1 lună

Ușor, ușor oameniinu prea mai au ce face pe aici, pe Terra.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

@ toti corectii politic din comentarii: N-ati înteles nimic. Nu mā mir. Nu e nimic rāu in a face lucruri frumoase, a urma ceva pentru care simti o chemare, o pasiune, o inclinatie artisticā , o bucurie. Superb. Singurul scurt-circuit apare intre a face toate astea pentru actul/feelingul in sine si a face business din asta -care iarāsi este avuabil si perfect firesc- si a continua sā fii ipocrit. Bā vreau un articol in care antreprenorul ( orice ar face ) sā zicā " am pornit aceastā activitate pentru BANI. Cā mā sāturasem sā lucrez pentru altii" scurt, simplu si 100 % capitalist. Asta vreau sā vād, sā aud, sā citesc. Respecte adânci !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow (again)

Acum 1 lună

Recitind ce am scris am convingerea de nezdruncinat cā sunt mult, gigantic deasupra celorlalti din aceastā dezbatere. Copii, nu existati conceptual si nu contribuiti cu nimic la progresul sau mācar echilibrul lumii astea. Sunt bun.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

@Gicu. Gicule tatā, tu ti-ai pus vreo plombā in ultimul timp? Bā , tu ai idee cât costā sā te tratezi de gutā ? Pāi " îngerii in halate albe, a cāror menire este sā aline sufetinte si sā vindece" fac asta PENTRU BANI!!!! MULTI! Si popa sfinteste coliva TOT PE BANI CĀ IL DOARE-N SUTANĀ de sufetinta ta.... Adicā, MUNCA se face pe BANI SI PENTRU BANI, plācerile sunt STERILE ECONOMIC si din pācate nici dentistul, nici popa, nici strungarul nu sunt sfinti cā si ei si tu si eu luām benzina la acelasi pret... Ba da, suntem obligati sā muncim! Pânā crāpām !
Raspunde

Tony B

Acum 1 lună

Recomand cu tarie o sedinta la psihiatru, te-ar ajuta enorm, la cate randunici ai in jurul scalpului.
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 lună

Pai "si pentru banii" nu e tot satisfactie? Ca faci o profesie pentru bani, ca o faci ca sa te simti bine, ca o faci ca sa fi apreciat, ca o faci pentru ca o zis măta sau tactu, sau tatucu stalin, care te-a convins ca vei merge in raiul socialist, daca il asculti si faci ce zice el, e tot o satisfactie. Iti satisfaci egoul, pentru ca vezi ca esti apreciat la adevarata ta valoare, nu la valoarea unui slujbas, a unui biet angajat, sa nu spun sclav pentru ca e obligatoriu si o corvoada sa faci bani, nu pentru a te lafai in trai scump si luxos, ci pentru a pune pe masa la copiii tai "o pita cu ceva". Asa ca, daca vrei crapa tu. Da nu le da indicatii si altora sa traiasca cum cu au trait generatiile de "noi nu gandim, noi muncim, noi cladim si construim". Se poate construi si cladi si cu drag si cu pasiune daca se elimina constrangerile, biciul si necesitatile financiare. Si daca iti place sa fi popa, stomatolog, avocat sau strungar , sa fi indiferent de castigurile financiare. Cand so elimina necesitatea castigului salarial in bani , vreau sa vad cate biserici vor ramane fara preoti si cate cabinete dentare vor ramane fara dentisti. In schimb zic eu ca se vor golii cu siguranta uzinele 100%. Dar si parlamentul se va golii, asta clar. No sa vezi parlamentar lucrand gratis ca de altfel nici muncitor in 3 schimburi fara plata
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 lună

Mai lasă glaja
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow - stunned

Acum 1 lună

Sunt îngrozit de cât de limitat, pueril si absolut aberant pe alocuri este inteles mesajul meu ! Eu nu vreau sā lucrez cu nici unul din voi! Nu vreau sā ajung sā depind in orice fel de vreo activitate fācutā de voi - ferit-a āl de Sus - sunteti periculosi in modul cel mai concret, dacā desigur si faceti ceea ce afirmati in convingeri ( cā puteti fi si ipocriti sadea care fac pe open mind guys dar la lucru ling dosul vreunui sefulet de groaza cā îsi pierd pâinea) Bā, nu mi-e rusine de munca mea, oricare ar fi ea, si nici nu ponegresc munca celorlalti. Atâta timp cât muncile noastre se întâlnesc ca sā ne fie mai bine tuturor eu sunt pe deplin fericit. Dar dacā aud opinii imbecile ca astea de mai sus ( robotii vor face munca si oamenii vor face activitāti haioase si creative) îmi iau arma de vânātoare si trag. Jur!
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Consumi energie degeaba,nu ai cu cine. 

Raspunde

Rosu

Acum 1 lună

As face si io, dar am o problema: de unde iau lut?
Raspunde

Gheo

Acum 1 lună

de la lacul lui Binder

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus