„Fata cu lut în păr” – așa și-a numit Cătălina Leontescu, o tânără de 28 de ani stabilită la Sibiu, mica afacere pe care a deschis-o de câteva luni. Totul a început în pandemie, atunci când pentru Cătălina, modelatul cu lut a însemnat eliberare, terapie, dar și o modalitate de a-și ocupa timpul liber. De atunci și până în prezent, și-a perfecționat munca și a reușit să pună bazele micului său brand pe care l-a numit sugestiv „Fata cu lut în păr”.
Cătălina s-a născut și a crescut în orașul Rovinari, județul Gorj. Locuiește în Sibiu din anul 2015 și a terminat Facultatea de Științe Socio - Umane, Departamentul Resurse Umane a ULBS.
„Sunt iubitoare de natură, îmi plac drumețiile montane și ador să culeg ciuperci. Iubesc gălbiorii și hribii. Sunt pasionată de fotografie, recent am început să studiez chitara, am primit cadou și un fluier la care îmi doresc să învăț să cânt. Nu știu exact cum să mă descriu, însă prietenul meu spune că sunt că un curcubeu într-o zi gri. Eu aș spune despre mine că sunt om tare îndemânatic și cu multă răbdare când intră în joc atenția la detalii”, se descrie Cătălina.
Cum a început să creeze figurine din lut
Tânăra a făcut cunoștință cu lutul în urmă cu mai bine de un an și a fost un fel de dragoste la prima vedere. Începutul modelatului a coincis cu perioada pandemiei, perioadă în care avea stări depresive și în care a încercat tot felul de activități artistice care să o ajute să-și găsească echilibrul din punct de vedere emoțional.
„Natura mi-a adus foarte multă inspirație, adunam de prin pădure tot felul de lucruri, bețe, frunze, ciuperci uscate, cu care mai apoi încercam să fac ceva creativ. Mă plimbam, reușeam să mă detașez, să-mi găsesc oarecum liniștea. Trebuie să recunosc că tot timpul am avut o parte artistică în mine. Am avut și o fază în care adunam cranii de oi de pe câmp, le dezinfectam și apoi le pictam”, a povestit aceasta.
Lutul i-a ajuns în mâini încercând să reconstruiască un corn rupt al unui craniu pe care voia să îl picteze.
„Apoi m-am gândit ce fain ar fi să încerc să modelez ceva și am modelat un mini idol. Mi-a plăcut tare mult, iar activitatea de modelaj s-a simțit foarte natural, ca și cum aș fi fost făcută pentru asta. Imediat am făcut switch-ul pe lut și m-am apucat de treabă. Mi-am transformat sufrageria în atelier, iar învățător mi-a fost youtube-ul. Cu lutul în mână am văzut că îmi iese ce-mi doresc, a venit totul natural, m-a uimit faptul că înțeleg proporțiile. Am tot continuat să fac asta, am avut ocazia să învăț de la alți artiști, am urmat și câteva cursuri de ceramică și m-am ținut de treabă”.
„Figurinele mele sunt produsul imaginației mele”
Între timp, dorindu-și să învețe cât mai multe din domenii diverse, Cătălina a făcut un curs de web design și un curs de fotografie. Acestea aveau să o ajute mai târziu la crearea brandului pentru afacerea sa.
„Tot modelam acasă și mi-am dat seama că obiectele mele trebuie și arse. Am pornit un drum spre ucenicie, să zic așa, m-am întâlnit cu mai mulți artiști din Sibiu, am avut de învățat ceva de la fiecare, am avut acces și la un cuptor de ars ceramică și anul trecut prin noiembrie am scos colecția cu ramele cu scene de la țară. Mai apoi mi-am dat seama că am nevoie de spațiul meu, am nevoie de cuptorul meu și trebuie să mă pun pe picioare”, a detaliat aceasta.
Treptat, și-a dat seama că pasiunea sa are și potențial de afacere. Așa a creat și paginile de socializare pe care a ales să le numească „Fata cu lut în păr”.
„Figurinele mele sunt produsul imaginației mele. Eram toată ziua cu lutul în mână, aveam lut din cap până în picioare, inclusiv în păr. Venise și momentul în care trebuia să fac o pagină de Facebook și de Instagram. Așa mi-a venit ideea să pun acest nume. Au început să apară lucrări pe care oamenii de pe Facebook s-au arătat doritori să le cumpere. Așa mi-am dat seama că pasiunea mea are potențial de afacere”, a mai povestit ea.
„Mă inspir din tot ce este și se întâmplă în jurul meu”
Următorul pas pe care l-a făcut a fost să-și cumpere un cuptor și să-și închirieze un spațiu în care roadele muncii ei să se poată vedea.
„Aș zice că cel mai important lucru de care ai nevoie și totodată cel mai costisitor este cuptorul pentru ars ceramică. Am făcut ceva eforturi financiare pentru a-l achiziționa, m-a costat undeva la 2.000 de euro, apoi am avut nevoie de un spațiu în care să-mi desfășor activitatea, așa că a trebuit să închiriez ceva”.
Fiecare moment din viața ei o inspiră și fiecare produs care iese din mâinile Cătălinei are în spate o mică povestioară.
„Sunt într-o perioadă de explorare, aș zice mai degrabă că mă las condusă de imaginație, îmi vine o idee, am o imagine în minte, apoi încerc să-i dau formă. Îmi place să modelez figurine, cu tematici variate. Din ce am observat oamenii preferă lucrări cu tematică tradițional românească.
Nu aș zice că am o sursă de inspirație bine definită, mă inspir din tot ce este și se întâmplă în jurul meu. Spre exemplu, mă supără felul în care se face politică la noi în țară și faptul că oamenii de rând nu pot spune nimic cu privire la deciziile luate de politicieni, decizii care le vor afecta viața. De aici mi-a venit ideea de a face colecția Silent Citizens, sunt niște figurine fără gură, deci, fără voce”, a mai explicat ea.
Curând va avea spațiul său de lucru
Pentru că momentan lucrează într-un spațiu închiriat, curând Cătălina va avea propriul ei loc în care să-și desfășoare activitatea.
„Din momentul în care voi avea propriul meu spațiu de lucru plănuiesc să țin ateliere de modelaj pentru oamenii care vor să-și exploreze imaginația prin lut. Lucrul cu lutul este și o formă de terapie care pe mine m-a ajutat foarte mult și cred că îi poate ajută și pe alții care se confruntă cu stări depresive.
Ca și încheiere aș vrea să le transmit oamenilor și tuturor celor care au o perioada de rătăcire că totul va fi bine și că e important să privească în sufletul lor, să observe ce anume îi încarcă cu energie și bună dispoziție și să investească câte puțin, în fiecare zi, în ceea ce îi face fericiți”, concluzionează aceasta.
Pentru a vedea produsele Cătălinei puteți intra pe site-ul ei, https://fataculutinpar.shop/, dar și pe pagina de Facebook Fata cu Lut în Păr.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: figurine lut sibiu , figurine lut , lut sibiu , fata cu lut în păr , cătălina leontescu , micile afaceri sibiu , micile afaceri
Vizualizari: 5584
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Raluca Budusan
Acum 4 ore
Em
Acum 4 ore
Hermann Stadt
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 5 ore
H-Bomb