Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

„O veste pe care o așteptăm de 30 de ani”. CNAIR a emis avizul pentru un drum de 8 km: Varianta Ocolitoare a Mediașului

„O veste pe care o așteptăm de 30 de ani”. CNAIR a emis avizul pentru un drum de 8 km: Varianta Ocolitoare a Mediașului

CNAIR a emis avizul pentru Varianta Ocolitoare a municipiului Mediaș. Este vorba despre documentul care aprobă proiectul aflat la faza de revizuire a Studiului de fezabilitate. „Este o veste pe care o așteptăm de peste 30 de ani”, a reacționat primarul Mediașului. Următoarea etapă este publicarea proiectului în platforma de licitații publice, adică scoaterea la licitație a execuției drumului - lucru promis de fostul directorul al CNAIR, sibianul Narcis Neaga, încă în 2018.

„Am primit astăzi o veste foarte bună pentru orașul nostru și anume, aceea că în cadrul ședinței Consiliului Tehnico-Economic al C.N.A.I.R-S.A a fost emis AVIZUL pentru Varianta Ocolitoare a municipiului Mediaș, pe DN 14.
Este practic o veste pe care noi toți cei care locuim în nordul județului Sibiu o așteptăm de peste 30 de ani.
Îmi exprim speranța că, până la finalul acestui an, vom parcurge toate etapele care mai trebuie urmate pentru ca acest proiect să fie scos la licitație publică.
Le mulțumesc și pe această cale tuturor celor care se implică pentru realizarea acestui proiect de anvergură” - a scris primarul Mediașului, Gheorghe Roman, pe pagina de Facebook.

Exact cu 5 ani în urmă, în octombrie 2018, în sediul PSD Sibiu - partid aflat la guvernare - s-a vorbit la superlativ despre „Guvernul PSD” și despre realizările sale. Sibiul era vizitat atunci de Narcis Neaga, director al CNAIR la acea vreme, în care, alături de liderul interimar al organizației județene a social-democraților, Bogdan Trif, și de senatorul Viorel Arcaș, a anunțat despre faptul că într-o lună (adică în noiembrie 2018) va fi lansată licitația pentru proiectul construcției șoselei ocolitoare a orașului Mediaș.

„Mediașul va avea în sfârșit centură ocolitoare, iar finanțarea acestui proiect vine exclusiv de la bugetul de stat. Iată că avem o echipă puternică de parlamentari, PSD-ul are reprezentant în guvernul României, iar directorul CNAIR este tot sibian de-al nostru. Împreună am reușit să convingem guvernul de necesitatea realizării acestui proiect care este vital pentru județul Sibiu”, s-a lăudat atunci Bogdan Trif.

„Pe data de 10 noiembrie (2018) va fi vizibil anunțul de participare la licitație. Termenul de depunere a ofertelor este 10 ianuarie și sperăm să avem contract, dacă nu vom avea contestații, în martie 2019. Proiectare - un an de zile și după aceea începe construcția. În 2021 noi considerăm că vom putea circula pe această variantă de ocolire, în ipoteza în care nu există contestații. Este, într-adevăr o ipoteză optimistă, dar trebuie să luăm în calcul și scenariile pozitive”, a adăugat la rândul său Neaga.

Doar că în toți acești 5 ani sibienii de la nordul județului au putut să se convingă încă o dată că vorbele politicienilor nu valorează mare lucru, mai ales cele spuse în ajunul unor campanii electorale. 

Într-adevăr, licitația pentru Centura Mediașului a fost lansată la începutul anului 2019, doar că CNAIR a făcut-o în baza unor documente vechi de 15 ani și pe baza unor avize și acorduri care datau din 2004. Astfel că licitația a fost anulată.

S-au scurs apoi alți 2 ani, după care a fost lansată licitația pentru revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate, care presupunea identificarea și detalierea variantei optime de traseu.

Aprobarea și finalizarea actualizării Studiului de fezabilitate a fost încheiată în primul semestru al anului 2022, iar ca urmare a demersurilor administrației locale Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a propus, în cadrul Master Planului General de Transport al României, finanțarea variantei de ocolire a municipiului Mediaș, ca parte a Programului Operațional de Transport 2021 – 2027.

Abia în vara anului trecut au apărut informații despre viitoarea variantă ocolitoare a Mediașului: va avea o bandă pe sens, viteza maximă va fi de 80 km/h, lungimea drumului este de aproximativ 8,8 km etc.

În textul avizului emis recent de CNAIR este specificat că valoarea totală a proiectului este de 1,15 miliarde lei, iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 30 de luni. În mesajul primit de Primărie se mai spune că a fost demarată și procedura de elaborare a documentației pentru programarea în comisia tehnică din cadrul Ministerului Transporturilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Kokos

Acum 1 lună

Ba , voi sunteți nebuni ??? 26 milioane euro/ km un drum cu 2 benzi??? Nici km de autostradă nu costă atât!!! Sper sa nu aprobe nimeni asemenea jaf , cu riscul de a nu se face centura!!!
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

O banda pe sens pentru un drum varianta ocolitoare a unui oras precum Mediasul, este putin, cu atat mai mult cu cat in zona se intersecteaza Sighisoara_ Copsa- Blaj- Teius cu Iernut- Tarnaveni- Medias- Agnita.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

"26 milioane euro/ km " acum, la prima strigare, @Kokos Ca daca se apuca de "aditionale" si negocieri directe intre constructor si autoritatea contractanta pretul se poate mari cu pana la 50%. In functie de foamea de bani a fiecareia dintre parti; proprietarul si chiriasa de lux de la CJ
Raspunde

Vasile

Acum 1 lună

Un traseu fantezist cu 4 poduri si 3 km sosea suspendata deasupra raului Tarnava care muta o aglomeratie auto intr-o alta zona centrala a orasului . Un drum care sa ocoleasca comuna Tarnava ,Mediasul ,Brateiu ar fi o centura mai ocolitoare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus