Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

„Stadiu avansat de degradare, la limita de colaps.” CNI caută din nou constructor pentru reabilitarea Reședinței Mitropoliților - una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric, unică în arhitectura Sibiului

„Stadiu avansat de degradare, la limita de colaps.” CNI caută din nou constructor pentru reabilitarea Reședinței Mitropoliților - una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric, unică în arhitectura Sibiului

„Starea tehnică a clădirii este deosebit de gravă și dacă nu se iau măsuri urgente de stopare a degradărilor, există pericolul de colaps structural.” Aceasta este concluzia specialiștilor care au întocmit documentația dintr-o nouă licitație de consolidare, reabilitare și restaurare a Reședinței Mitropoliților, „singura reședință de vară din zona Sibiului rămasă intactă, mai exact la limita stabilității structurale.”

După cei 19 ani de așteptare pentru clasarea ca monument istoric și cinci ani mai târziu după obținerea acestui statut de „importanță națională,” statul român, prin Compania Națională de Investiții (CNI) nu a reușit încă să contracteze lucrările necesare salvării acestuia.   

„Necesitatea investiției rezultă din stadiul de degradare avansat aflat la limita de colaps a porțiunii posterioare a clădirii”, descriu specialiștii starea clădirii de pe blvd. Victoriei de la nr. 38 din fosta Capitală Culturală a Europei, la câțiva pași de cealaltă ruină a Sibiului, Palatul de Justiție. 

Citește și După 21 de ani, din nou de la zero. Guvernul caută un consultant care să actualizeze documentația pentru reabilitarea Palatului Justiției

Potrivit istoricilor care au elaborat studiul istoric al amplasamentului, actuala Casă Mitropolitană, cum este denumită în prezent, reprezintă unul din cele mai frumoase și emblematice monumente istorice de la începutul veacului al XIX lea, fiind construită în stilul eclectic, cu elemente baroce și renascentiste, unică stilistic în arhitectura orașului Sibiu.

Preț subevaluat. Nicio firmă nu a fost interesată de contract, la licitația anterioară 

6,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, a fost bugetul estimat într-o primă licitație încheiată fără niciun rezultat în primăvara anului 2022 pentru consolidarea, reabilitarea, restaurarea, echiparea și mansardarea în volumul podului existent a imobilului monument-istoric aflat pe bulevardul Victoriei din Sibiu, la nr. 38, contract de care nicio firmă nu a fost interesată.

”Poate dacă erau alocate șase milioane de euro, nu șase milioane de lei”, a declarat la momentul respectiv pentru cititorii Turnul Sfatului reprezentantul unei firme de construcții specializată în lucrările de reabilitare a monumentelor istorice. 

Deste aceste aspecte găsești mai multe amănunte în materialul Cu un buget de 6 mil. de lei, Reședința mitropoliților n-are constructori. ”Poate dacă erau șase milioane de euro...” 

În licitația inițiată în noiembrie 2023, CNI a crescut valoarea estimată a contractului la 10.873.129,80 lei, fără TVA.18 luni este termenul prevăzut pentru execuția lucrărilor. Termenul limită de depunere al ofertelor este 20 februarie 2024, iar data licitației este stabilită pentru data de 14 mai 2024. 

Beneficiarul investiţiei este Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, care dorește să amenajeze aici Centrul multicultural Mitropolit Nicolae Bălan, unde ar urma să se desfășoare activități cultural-artistice și de cercetare, centru cu o suprafață utilă totală de 664 de mp (inclusiv mansarda care ar urma amenajată în volumul podului existent). 

Citește și Reședința mitropoliților nu va mai fi monument istoric. O latură s-a fisurat în două

Intervenție de urgență, ritm de degradare accentuat

În documentația aferentă licitației, CNI insistă asupra urgenței lucrărilor necesare pentru salvarea monumentului istoric, care se află la „limita stabilității structurale.”

„Necesitatea investiției rezultă din stadiul de degradare avansat aflat la limita de colaps a porțiunii posterioare a clădirii. Ritmul de degradare este accentuat de lipsa unor masuri de stabilizare și stopare a degradărilor. Având în vedere valoarea arhitecturală a clădirii ce rezidă din factura eclectică  cu îmbinarea elementelor baroce cu elemente neoclasice și valoarea documentară și simbolică a edificiului, suprapuse cu starea de degradare avansată a structurii și finisajelor, este necesară intervenția de urgență pentru reabilitarea clădirii, pentru restaurarea și conservarea ei,” scriu specialiștii.

Valoarea națională a clădirii rezultă și din importanța edificiului ca simbol al luptei românilor din Transilvania pentru drepturile lor ca cea mai numeroasă comunitate din zona intra-carpatică. Imobilul reprezintă singura reședință de vară din zona Sibiului rămasă intactă.

Citește și Proiect: ansamblu cu două și trei etaje în spatele Reședinței de vară a mitropoliților

Din cauza unor tasări diferenţiate apărute în timp şi fisurarea structurii, beneficiarul imobilului a căutat să consolideze imobilul prin executarea unor fundaţii paralele la exterior şi interiorul clădirii, din beton uşor armate, dar care nu au dat rezultatele scontate, astfel că structura imobilului a continuat să fisureze. În prezent apar fisuri de 1-2 cm, cu deschidere mai mare înspre acoperiş, atât pe verticală cât şi la 45 de grade în zona golurilor de ferestre şi uşi, iar la interior, fisuri pe verticală care despart zidurile portante. La nivelul podului, structura din lemn este depărtată 30-40 cm.

Imobilul este situat în zonă construită protejată, în U.T.R. ZCP Cartierul Iosefin – Măierimea Porții Cisnădiei – SZCP Cartierul Iosefin_a, și este clasat ca monument istoric.

Lucrările trebuie să respecte exigențele de ordin cultural, se precizează în documentele studiate de Turnul Sfatului. Este foarte important ca elementele originale să nu fie afectate, materialele utilizate vor fi specifice clădirii vechi, fiind interzisă utilizarea cimentului la tencuieli și a zugravelii lavabile (atât la interior cât și la exterior).

„În ultima perioada (25 ani) construcția nu a mai fost folosită și a fost lipsită și de lucrări de întreținere și reparații, fapt care a condus și la degradări produse de infiltrații de la invelitoarea cu defecte și de la elementele de tinichigerie îmbătrânite și parțial distruse. Situația structurală a clădirii este deosebit de gravă și deformațiile elementelor structurale, în special înclinarea pereților și a planșeelor sunt practic ireversibile.”

Un element de bază, distrus în proporție majoră, învelitoarea acoperișului construit din plăci de eternit, cu multe lipsuri, (prin alunecare, cădere și spargere) a favorizat pătrunderea apei pluviale în diferite zone ale podului, deteriorând grav structura de rezistență a elementelor lemnoase (traverse, stâlpi ș.a.) Totodată infiltrațiile de au dus la acumularea umidității în planșeul podului, ce a putrezit în acele zone cu acumulări de apă, ducând la ruperea și căderea acestuia pe casa scării, în zonele colțurilor din nord și sud. În ceea ce privește interioarele imobilului, atât la parter cât și la etaj, acestea au suferit în timp numeroase reparații și modificări structurale, prin desființarea unor căi de acces (obturate) și crearea altora prin reîmpărțire. Trebuie precizat un aspect deosebit de grav și anume fisurarea clădirii pe centrul său, aspect cauzat în mare parte de traseul unui fost pârâu ce trecea pe sub clădire, slăbind rezistența solului. 

Grădină amenajată cu gust pentru recreerea populației în zilele de duminică și sărbătorile legale

Clădirea principală (S+P+1), cu plan compact, a fost amplasată aproximativ în centrul  parcelei, o fostă grădină privată, aflată până în anul 1832 în proprietatea bancherului și angrosistului grec Popp, intrând apoi în posesia primarului Josef von Wayda. Acesta a deschis „grădina amenajată cu gust” pentru recreerea populației în zilele de duminică și sărbătorile legale. În spatele crângului din spatele grădinii se găseau locuri corespunzătoare de campare pentru familiile interesate. După moartea acestuia, fiica lui vinde grădina bisericii ortodoxe, mitropolit la acea vreme fiind Andrei baron de Șaguna.

Grădina păstrează mulți stejari seculari, iar pe limita comună cu imobilul de la nr. 40 se afla, într-o stare avansată de degradare, fostul pavilion al grădinii, cu coșuri de factură barocă și adaosuri cu decor traforat din lemn, de la începutul sec. XX. Pavilionul a fost demolat în anul  2010.

În grădină mai exista și un monument închinat lui Carl Schwanzerberg, guvernatorul civil  și militar al Transilvaniei, de care mitropolitul Andrei Șaguna era legat de o prietenie și stimă reciprocă.

foto: Vila Mitropolitană din Sibiu; Biblioteca Digitală a ULBS; 1930

În loggia de la etaj , deși cu deteriorări majore, se mai păstrează opt coloane cu capiteluri dorice și cu zugrăvelile originare. La fațade, toate elementele decorative, baroce și renascentiste, inclusiv stâlpii de susținere a loggiei sunt din imitație de piatră și marmură, și nu din piatră naturală cum s-a afirmat până în prezent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

18 comentarii

D.M.

Acum 10 luni

vrednic este !! proprietarul ... cine altcineva ?
Raspunde

Bula

Acum 10 luni

Nu se poate, sint ortodoxi
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

Aceeași soartă o are și fostul liceu pedagogic de pe Magheru.Retrocedate și apoi lăsate în paragină,trist.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 10 luni

Fosta Mânăstire a surorilor Ursuline a fost “ lăcaș de învățământ “ iezuit , după alungarea lor școala a fost preluată de ordinul Ursulinelor ; perioada comunistă a consacrat “ Liceul Pedagocic ( cu 5 ani de predare )“ - și Scosla Generală l - Vlll care au asigurat cadre didactice ( educatori și învățători ) de limba romană și germană . După retrocedare ( model unic in Europa postcomunistă ) clădirea pierde rolul social in oraș . Sunt in curs demersuri încă discrete ( sper nu prea întârziate ) pentru a reveni cu destinul său istoric in Cetate .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 10 luni

Elemente Renascentiste? Unde? Popp a fost grec? Cladirea dateaza din 1876? De unde le tot scoateti fratilor, cladirea a fost construita la inceputul secolului 20
Raspunde

Gigicu

Acum 10 luni

Sa intelegem ca Statul Roman, adica implicit contribuabilii, din buzunarul lui (lor), trebuie sa plateasca reabilitarea unei cladiri aflata in patrimoniul bisericii, adica o institutie privata, pentru ca biserica nu este in stare sa intretina cladirea ?!? Consider inacceptabil un astfel de lucru. Bisericii (indiferent de cult) ii convine sa detina cat mai multe proprietati, atata timp cat nu trebuie sa le intretina din fonduri proprii...cladirea din articol nu este singura proprietate a bisericii aflata in sitatia asta. Pai asa mi-ar placea si mie sa detin imobile pe care statul sa le reabiliteze periodic, si eu numai sa le utilizez dupa bunul plac.
Raspunde

Kukuruku

Acum 10 luni

pai daca e monument istoric, ar fi ideal sa le reabiliteze statul periodic, e in interesul comunitatii. Nu foloseste comunitatea cladirea (bine, in cazul asta cica ar folosi-o, daca e sa credem planurile mitropoliei), dar e important sa arate frumos orasul, mai ales monumentele istorice. Numai ca da, biserica are bani! proprietarii fara bani destui trebuie ajutati , nu ditamai corporatia BOR. Care nu plateste ea salariile angajatilor, de exemplu. Daca statul poate, vrea etc sa dea doar 6 milioane de lei, sa vina BOR cu restul.
Raspunde

Unul

Acum 10 luni

@Cucurucu Tu spui să nu se alice bani de la bugetul Țării pentru restaurarea unei cladiri monument istoric și simbol românesc în Sibiu? Motivul fiind după tine că... Biserica are bani! Păi ce, comunitatea sașilor din Sibiu nu aveau bani de le-a reparat Țara clădirile în 2007, la capitala culturală? Că FDGR și-a retrocedat inclusiv în numele "Grupului Etnic German", care era organizația nazistă din Transilvania pe vremea lui Adolf. Aveau bani, dar... foloseau altfel banii. Or fi greșit și popii și încă greșesc, că au lăsat și lasă o clădire simbol să ajungă în halul ăsta. Ei au probabil ceva combinații mafioto-imobiliare și planuri ticăloase și meschine fiind crescuți în comunism, cum au avut și alții, înaintea lor. Dar ăsta nu e un motiv ca Țara să lase să i se distrugă simbolurile care o definesc. Vezi că nu gândești cu capul, gândești cu curu, cu...
Raspunde

Siluana Vidrighin

Acum 10 luni

Sa se dărâme ca nu e făcută în stil ortodox, bizantin, cu cupole aurite, scocuri din aur și nu are icoane cu preasfintii noștri ortodoxi din neamul cel romanesc! Cine a făcut clădirea era catolic și acum arde în focul iadului ca ăștia nu se mântuiesc! Sa se facă o catedrala ca la Făgăraș, sa fie oglinda poporului ortodox!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 10 luni

Niste rugaciuni sincere n-ar inchide fisurile?Cu siguranta da!
Raspunde

Carcotel

Acum 10 luni

Noapte mintii! Stati linistiti, la fel ca si Palatul de Justitie, la fel ca fostul Liceu Pedagogic (bine punctat mai sus) - pur si simplu se asteapta prabusirea acestor cladiri ca sa facem loc de un bloc, un teren de fotbal acoperit, niste parcari, etc.
Raspunde

Un român

Acum 10 luni

Doamne ajută să o repare! Ar fi o primă victorie a Statului Român împotriva mafiilor imobiliare la Sibiu, care probabil au infiltrat și Mitropolia. E interesant cum sunt mulți contra cheltuirii banilor publici pentru salvarea unui imobil care e un simbol românesc, oricine ar fi proprietarii lui. Dar nu este nimeni scandalizat de jaful cu construit stadion pt hermanștat de 220 milioane de lei, aeroport inutil de 330 de milioane de lei, pistă de biciclete pe 3km de 11 milioane de euro, zeci de clădiri săsăști reabilitate prin centru cu capitala culturală europeană pe sute de milioane de euro, sau sedii NATO și SRI de...nici nu se știe câte sute de milioane de euro. Ăștia, ori de idioți, ori de interesați distrug simbolurile poporului român.
Raspunde

Kukuruku

Acum 10 luni

Cat de ignorant sa fii sa zici ca aeroportul e inutil? iar stadionul e o investitie care aduce bani (gandeste-te la viitor, nu doar la stadiul incipient de acum), infrumuseteaza si e o sursa de intarire a comunitatii. Daca erai pe vremea cand s-a construit cladirea, ai fi zis ca de ce nu se fac drumuri sau de ce nu se ajuta saracii cu banii aia. Cladiri sasesti? ce facem aici, impartim arhitectura Sibiului pe etnii? Tot ce esti bosumflat ca s-a facut, s-a facut in Romania, nu in strainatate, asa ca noi beneficiem de ele.
Raspunde

Un român

Acum 10 luni

@ "cu curu cu" Poate că beneficiezi tu, cu curu, dar te asigur că nu cu capul. La viitor mă gândesc, îți garantez. Tu la jafuri. Un stadion unde să se adune ultrași și extremiști sau "emanați" ca ăia de la partidul politic parlamentar extremist, proptit de ruși pe față, când Sibiul nu are școli și grădinițe, de învață copiii în schimburi ca la fabrică, sigur nu întărește comunitatea, o slăbește. Nici bani mai mulți decât niște oameni educați nu va face. Niște sibieni liberi, solidari, demni, toleranți și cu spirit antreprenorial vor fi mai productivi decât un stadion de 320 de miloane de lei cu tot hermanștatul. Dar așa oameni nu mai pot fi manipulați ca galeriile, e drept. Ba va costa și repararea și întreținerea lui. Iar aeroportul "incipient", dar inutil, că nu sunt zboruri... că o să fie un viitor luminos, de împliniri mărețe, cu avioanele NATO, când pe pe platforma industrială Continental se pregătește de dat oameni afară... numai tu și vrăjitoarele de la Consiliul Județean le ghiciți în globul de cristal. Dar până una alta Sibiul nu are spații verzi între blocuri, că au fost betonate, umbră de copac pe bulevarde, locuri de joacă, parcări subterane și transport public eficient. Un mizilic, are aeroport, dar acum și-n viitor Sibienii să mai rabde, că te dai tu cu avionul și faci bani. După ce ai ghicit viitorul îmi spui și ce aș fi zis io în trecut. Ești penibil. :-) Despre clădirile săsăști reabilitate cu capitala culturală, da, chiar au fost reabilitate numai alea, iar dacă Sibiul nu era condus de antiromâni ar fi reabilitat și câteva clădiri care sunt simboluri românești, dar care au fost lăsate în paragină, ca asta.
Raspunde

Altul

Acum 10 luni

@Ku kuru, ku... Acuma noi știm că nici aeroportul, nici pista de biciclete, nici stadionul și nici alte "investiții" din Sibiu nu costă așa de mult, fiind mult mai ieftine, de fapt. Dar înțelegem că urmează un an zis electoral* și clanurile securisto-interlope, care-și spun partide politice, au nevoie de bani să pună în scenă diversiunile numite campanii electorale și alegeri, în vederea confiscării statului de la cetățenii români pentru încă 4-5 ani. *era electoral dacă alegerile nu ar fi fost o farsă, ca la bolșevici...dar sunt.
Raspunde

Un român

Acum 10 luni

@Kukuruku Da, noi beneficiem de ele, dar mai ales sașii, ale căror simboluri sunt protejate și promovate, în timp ce simbolurile românilor majoritari sunt lăsate distrugerii și batjocorite. Nu sunt sașii morți sau duși vinovați de asta, poate nici cei de aici, deși s-au lăsat folosiți de mafiile ce au confiscat Statul Român și le-a convenit. Dar antiromânii ce au condus și conduc Sibiul și pe care tu îi aperi, sunt vinovați!
Raspunde

Forest Gump

Acum 10 luni

Sa rupa o bucata din teren si sa-si faca mitropolitul un palat, s-a putut, nu? Pentru masini de lux au bani, dar pentru o bijuterie a Sibiului n-au. Niste farisei si niste ipocriti care vor sa ne mentina in Evul Mediu, iar asta o fac tot pe bani publici.
Raspunde

Kukuruku

Acum 10 luni

Normal ca s-a putut, la fel cum s-a putut face de catre stat cladirea de la Dioda in anii 90, in timp ce palatul de justitie avea nevoie de reabilitare de atunci. Poate daca se reabilita perfect palatul, n-ar fi fost nevoie ca cladirea de la Dioda sa fie atat de mare (sau deloc), palatul ar fi putut gazdui si alte institutii, fiind si in scenariul asta disponibila cladirea in care e in prezent tribunalul (Casa Alba de la Independenta). Si totul cu cheltuieli mai mici. La fel cum si gradina cu stejari seculari se transforma din ce in ce mai mult in pajiste, ca din cand in cand mai dispare cate un ditamai copacul. Probabil ii deranjau ciorile pe preamultumiti. Care ciori se duc mai multe in Sub Arini pt ca ei taie copacii acolo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus