Vineri,
25.04.2025
Partial Noros
Acum
21°C

Au găsit urgența: la șantierul abandonat al Palatului Justiției, Guvernul va repara o parte din gard

Au găsit urgența: la șantierul abandonat al Palatului Justiției, Guvernul va repara o parte din gard

Ministerul Justiției a lansat o procedură de urgență pentru angajarea unui consultant care să întocmească un raport despre cum să fie eliminată o „situație gravă” apărută pe șantierul Palatului Justiției din Sibiu, șantier deschis de 13 ani și abandonat de cinci. Urgența este dată de faptul că o parte din tencuiala gardului a început să se desprindă din cauza unei construcții provizorii care nu are scoc pentru apa de ploaie.

„Servicii de constatare a măsurilor care se impun în vederea punerii în siguranță a construcțiilor în regim de urgență la sediul Tribunalului Sibiu” este denumirea contractului pentru care Ministerul Justiției a lansat în cursul zilei de miercuri o procedură publică de atribuire.

Licitația are drept obiectiv identificarea problemelor care au apărut la o porțiune din gardul care înconjoară Palatul Justiției, mai precis gardul dinspre strada Avocat Ilie Măcelaru. Situația este una cât se poate de serioasă în viziunea autorităților, un reprezentant al Guvernului deplasându-se la Sibiu pentru a verifica cu proprii săi ochi. „Tribunalul Sibiu a semnalat Ministerului Justiției degradări la împrejmuirea stradală existentă aflată la limita lotului spre Str. Avocat Ilie Măcelaru, în zona adiacentă construcției provizorii din incintă. (...) În urma deplasării în teren a unui reprezentant din partea Ministerului Justiției, în data de 13.11.2023, s-a constatat următoarea situație de fapt”, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Aceste degradări ale gardului dinspre strada Avocat Ilie Măcelaru „au pus pe jar” funcționarii Guvernului

Iar „situația de fapt” are legătură cu o construcție provizorie aflată în curte, construcție amenajată pe o placă de beton și de pe care apa pluvială se scurge la baza gardului, ceea ce duce la deteriorarea acestuia. „Ca urmare a constatărilor vizuale efectuate la fața locului s-a concluzionat faptul că  aceste infiltrații cauzate de lipsa unui sistem de colectare a apelor pluviale la construcția provizorie reprezintă o cauză favorizantă a deteriorării împrejmuirii stradale la limita lotului spre Str. Avocat Ilie Măcelaru. (...) Situația actuală reprezentată de căderea tencuielii și a cărămizilor pe suprafața trotuarului reprezintă o situație gravă și trebuie acționat cu celeritate având în vedere pericolul iminent  de producere a unor accidente”, se arată în caietul de sarcini pe care l-au elaborat funcționarii unui minister care lucrează la reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu de mai bine de 22 de ani (proiectul reabilitării a început cu un studiu de fezabilitate care a fost predat Ministerului Justiției în anul 2002).

Va rezulta un raport

În urma licitației lansată acum de Ministerul Justiției, autoritățile vor să angajeze un expert care să elaboreze un raport de constatare. „Raportul de constatare va fi întocmit în termen de cel mult 15 de zile calendaristice calculate din ziua următoare începerii îndeplinirii obligațiilor contractuale. Predarea reportului de constatare care va cuprinde analiza, concluziile și soluțiile, recomandările, cu toate studiile și încercările necesare în această fază, va fi compusă din părți scrise și desenate și se va realiza pe bază de proces-verbal de predare-primire semnat de ambele părți. Se va înainta ministerului, pe suport hârtie (însușită prin semnătură și ștampilată), în 3 exemplare originale, tipărite și în format electronic”, se mai arată în caietul de sarcini pentru atribuirea contractului în discuție. Bugetul alocat de Minister pentru întocmirea acestui raport este de 12.000 de lei.

Clădirea provizorie din spatele gardului aflat „într-o situație gravă” nu are scoc, iar apa se scurge pe gard. Guvernul a lansat o licitație pentru găsirea de soluții

Termenul de depunere a ofertelor din partea celor interesați a fost fixat pentru dimineața zilei de 29 februarie 2029.

Citește și Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, reluată ”de la zero”: judecătorii sibieni caută un expert

O rușine plătită cu 80.000 de euro pe lună

În acest moment este în derulare o altă licitație pentru achiziția serviciilor de consultanță pentru actualizarea documentațiilor de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu. Procedura se derulează după regulile Băncii Mondiale, care a acordat un nou împrumut Guvernului României pentru finalizarea reabilitării Palatului Justiției de la Sibiu (și la prima încercare, cea demarată din 2002, tot dintr-un împrumut al Băncii Mondiale au fost demarate lucrările, care n-au mai fost finalizate, însă, până la expirarea creditului).

Un actual ministru de Justiție spune că reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu va fi finalizată prin 2030

Iar termenele nu sunt deloc mici: Alina Gorghiu, ministrul Justiției, estimează că lucrările n-au cum să fie reluate decât peste câțiva ani, cu termen de finalizare 2030. „Licitația de servicii de consultanță a fost demarată în 9 noiembrie 2023 și durează aproximativ 5-6 luni. Este prima procedură de consultanță - proiectare pentru acest obiectiv, finanțat de Banca Mondială. După semnarea contractului, conform termenelor stabilite, proiectantul selectat trebuie să finalizeze actualizarea proiectului tehnic în opt luni”, răspundea Gorghiu la finele anului trecut, la o interpelare a deputatului Dan Barna.

În tot acest timp, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează într-o clădire pentru care chiria lunară este de 80.000 de euro lunar.

Clădirea Palatului Justiției a fost ridicată între anii 1904 și 1908. Actualele lucrări de reabilitare au început în 2011, iar din 2019 șantierul a fost abandonat.

Consultă aici, în format integral, caietul de sarcini elaborat de Ministerul Justiției pentru gardul Palatului Justiției

Citește și Alina Gorghiu: Licitația de la clădirea Tribunalului Sibiu ar putea dura între 5 și 6 luni. Ar putea fi gata până în 2030

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Nici nu mai conteaza daca spaga este grasa.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

REGIONALIZARE!!!!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Si ce-i daca, cladirea ar ramane tot a guvernului de la Bucuresti care a furat-o degeaba de la guvernul care a construit-o (cred ca era cel de la Budapesta, nu cel de la Viena, in functie de impartirea arributiilor pe vremea aia). Ar trebui data lui Viktor Orban, ala ar renova-o rapid.
Raspunde

Statul esuat roman

Acum 1 an

ce scuza mai are partidul unic ( psd-pnl),ca nu se face de atata amar de timp?...au totul ( din pacate)...un președinte tradator,guvern,parlament,cj,cl...tot....
Raspunde

Dany Service DPF

Acum 1 an

Să dărâme ruina asta și să facă două P+5 frumoase cu pistă de biciclete SMART de jur împrejur.
Raspunde

Alzara1918

Acum 1 an

Nu vă repeziți pe Dany : e ironic !
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Trebuie ca primaria sa dea in judecata urgent statul pentru blocarea de mai mult de un deceniu a mai mult de jumatate din trotuar. De ce atata intelegere?
Raspunde

Lasa-ma

Acum 1 an

Asta denotă stadiul actual al societății și al clasei politice în general, lipsa de verticalitate și celeritate. În 12 luni dacă se dorește, se ridică o construcție de la ZERO. Când ai c***e poți face ce vrei (mai ales când au toate ministerele necesare pentru a "regla" eventualele hopuri)... când nu..te lamentezi cu termene de genu' 2030.
Raspunde

Oarecare

Acum 1 an

...și Codruța? Ce zice?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus