Un proiect propus de consilierii USR la finele anului 2022 și care a stârnit ample discuții în Consiliul Local a fost publicat de Primăria Sibiu în dezbatere publică, urmând a fi supus votului aleșilor locali. Este vorba despre un program de sterilizare pentru câinii cu stăpân din municipiul Sibiu, din fonduri suportate de Primăria Sibiu. Pentru anul 2024, este propusă identificarea, microciparea și sterilizarea unui număr maxim de 500 de câini, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 225.000 ron.
Proiectul prin care consilierii USR din Sibiu au propus asumarea de către autoritățile locale a unui program de sterilizare gratuită a animalelor de companie a fost respins în sedința de Consiliu Local din noiembrie 2022. Consilierii PNL și PSD s-au abținut de la vot, deși au declarat că susțin ideea, iar cei din FDGR au votat împotrivă.
Citiți aici un amplu material al discuțiilor de atunci din Consiliul Local - Cel mai discutat proiect din CL. Sterilizarea animalelor de companie din Sibiu rămâne pe seama proprietarilor
Principala cauză a apariţiei animalelor fără stăpân o constituie animalele cu stăpân nesterilizate. Proprietarii de animale le permit să se înmulţească necontrolat, abandonând apoi puii care devin animale fără stăpân. Până în prezent, asociațiile de protecție a animalelor, în principal cei de la Animal Life au organizat ani de zile campanii gratuite pentru sterilizarea câinilor și a pisicilor, cu bani strânși din donații.
Citește și Peste 2000 de animale castrate prin grija Animal Life. Susține asociația printr-un SMS
„Având în vedere problema legată de numărul mare de animale fără stăpân de pe străzile Sibiului, ce apare din nou şi din nou, indiferent de eforturile mai mici sau mai mari ale autorităţilor şi ale organizaţiilor non-guvernamentale pentru a o rezolva, trebuie găsită o soluţie ce va produce efecte pe termen lung.
Cea mai bună solutie pentru a limita acest fenomen este suportarea din bugetul Consiliului Local a costurilor cu sterilizarea câinilor cu stăpân, de rasă comună. Acest program se poate realiza prin întocmirea unui protocol de colaborare între Primăria Sibiu şi cabinetele veterinare ce doresc să facă parte din program. Costul pentru operaţiunile de identificare/înregistrare și sterilizare se ridică la aproximativ 400-450 ron/animal.
Pentru anul 2024 propunem ca să fie înregistraţi (microcipare) și sterilizaţi maximum 500 de câini de rasă comună, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 225.000 ron. Investind această sumă acum, se poate reduce foarte mult numărul animalelor fără stăpân, ducând la economii mari în viitor. Costurile cu ridicarea, transportul, cazarea și hrana unui animal fără stăpân
fiind de zeci de ori mai mari decât costurile cu identificarea/înregistrarea și sterilizarea” se arată în expunerea de motive a consilierilor USR.
În conformitate cu prevederile legii de protecţie a animalelor nr. 205/2004, şi ţinând cont de prevederile art. 41 alin ( I) din HG nr. 105912013 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgență a Guvernului nr 155/200 1 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân , "consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativ teritoriale ( ... )"
Consilierii USR care au propus proiectul arată că este imposibil de aflat numărul de câini și alte animale aflate în casele si gospodăriile sibienilor, în lipsa unui recensământ al animalelor cu stăpân, precum şi din lipsa centralizării nformaţiilor pe care cabinetele veterinare de pe raza Sibiului şi a localităților limitrofe. La acestea se adaugă lipsa de educaţie a posesorilor de animale, care nu-şi înregistrează și microcipează animalele.
Rezultatul este înmulțirea necontrolată a animalelor în urma montelor nesupravegheate şi masivul abandon al puilor pe spaţiul public.
Sibieni, cu maxim 3 câini din rasa comună sau cu venituri modeste
Prin proiectul în dezbatere publică publicat pe site-ul primăriei se propune și un regulament ce va fi aplicat în cazul adoptării Hotărârii de Consiliu Local.
Iată principalele propuneri:
La cerere, pot beneficia de sterilizarea gratuită a câinilor aparţinând rasei comune şi a metişilor acestora, următoarele categorii de persoane:
a) au domiciliul permanent pe raza municipiului Sibiu;
b) deţin maxim 3 câini a rasei comune şi a metişilor acestora;
c) familiile cu un venit total lunar echivalent cu un salariu minim pe economie plus încă
jumătate dintr-un salariul minim pe economie;
d) persoanele singure cu un venit lunar echivalent cu salariul minim pe economie.
Cererea de sterilizare se va depune la adresa de e-mail a Serviciului Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme
Urbane, pe adresa ce va fi comunicată la demararea programului sau prin registratura primăriei municipiului Sibiu, pe adresa [email protected] şi va fi însoţită de urnătoarele:
- copie a actului de identitate al deţinătorului câinelui;
- copie a carnetului de sănătate al câinelui, dacă există;
- dovada faptului că îndeplinesc condiţii e prevăzute la art.7.
Nu se vor steriliza câinii de rasă comună sau metişii acestora a căror stare de sănătate nu permite efectuarea respectivei operaţii medicale, precum şi a câinilor utilitari.
Pot beneficia de programul de identificare/înregistrare/sterilizare maximum 3 câini aparţinând aceluiaşi deţinător.
Solicitanţii care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de sterilizarea gratuită a câinilor deţinuţi, vor fi încunoştinţaţi prin email şi sau prin poştă, cu privire la data şi cabinetul veterinar la care vor fi programaţi pentru sterilizarea câinilor deţinuţi.
Sterilizarea câinilor va fi efectuată în ordinea depunerii cererilor, de către medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţii le legii, cu care Consiliul Local al Municipiului Sibiu, prin Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, vor încheia contracte cu respectarea prevederilor art. 41 din H.G. nr.1059/2013, cu modificările i
completările ulterioare.
Contractantul se obligă să presteze servicii medical-veterinare pentru identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea câinilor de rasă comună şi a metişilor acestora, cu stăpân, de pe raza Municipiului Sibiu, pentru un număr de maximum 500 de câini sau până la epuizarea sumei alocate, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. „„.„„„ .. privind
derularea, în anul 2024, a programului de identificare/înregistrare şi sterilizare gratuită a unui număr de maximum 500 de câini de rasă comună, cu stăpân, de pe raza municipiului Sibiu sau până la epuizarea sumei alocate.
În contractele prevăzute la art. 12 se va menţiona dacă în cadrul cabinetului veterinar există posibilitatea utilizării anesteziei inhalatoric şi efectuarea inciziilor mici cu lire absorbante la efectuarea procedurii de sterilizare.
Părăsirea ulterioară a câinelui supus procedurii care face obiectul prezentului regulament, conduce la obligativitatea restituirii de către persoana care s-a prezentat drept stâpânul câinelui şi l-a supus procedurilor de inrcgistrarc/castrarc/sterilizarc, a sumelor cheltuite de municipalitate pentru cainele respectiv. Recuperarea sumelor se va face potrivit dreptului comun în materie
În baza contractelor încheiate, medicii veterinari au obligaţia de a înregistra câinele în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) și de a emite carnet de sănătate.
Contravaloarea serviciului de identificare/înregistrare/sterilizare/animal nu poate depăşi suma de 450 lei.
Consiliul local al Municipiului Sibiu, Municipiul Sibiu şi /sau Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, nu răspund de evoluţia postoperatorie a câinilor sterilizați, eventualele consultaţii medicale ulterioare sterilizării fiind în sarcina
proprietarului.
Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 21 martie 2024, propuneri, sugestii sau opinii care pot fi depuse la adresa de e-mail [email protected] sau letric la sediul Primăriei Municipiului Sibiu din str. Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8.
Proiectele de hotărâre pot fi consultate pe site-ul primăriei - https://sibiu.ro/consiliu/proiecte_dezbatere şi la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: sterilizare gratuita caini sib , primaria sibiu limiteze caini , caini sibiu USR Sibiu , veterinari sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 1976
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Și eu lucrez in șlapi
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Eu