Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
8°C

„Se promovează și se vrea numai mâncare congelată, semipreparată, conserve”. Reacția administratorului restaurantului Leon după controlul ANPC

„Se promovează și se vrea numai mâncare congelată, semipreparată, conserve”. Reacția administratorului restaurantului Leon după controlul ANPC

Vera Streche, administratorul restaurantului Leon, ne-a spus că a fost de acord cu controlul efectuat de ANPC, doar că măsura suspendării activității o consideră „abuzivă”. Aceasta ne-a spus despre controlul care a avut loc pe data de 20 martie, iar sistarea activității a avut loc pentru câteva ore, în general fiind vorba de „aceleași probleme ca și peste tot: că n-ai voie să ții ciorbele de pe o zi pe alta etc.”.

Amintim că joi, 21 martie, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov a anunțat rezultatele unui control la restaurantul Leon de pe strada Nicolae Bălcescu, în urma unei sesizări a unui client, în care a transmis o listă cu nereguli constatate.

Turnul Sfatului a contactat-o pe Vera Streche, administratorul restaurantului, pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la acest control, având în vedere că în comunicatul reprezentanților ANPC nu sunt oferite mai multe detalii cu privire la data controlului și la perioada sistării activității.

Potrivit ei, un total de 62 kg preparate au fost retrase din comerț, din care 35 kg era ciorbă de burtă, iar restul - alte tipuri de ciorbe și preparate de pe care lipsea eticheta cu data preparării. „Când nu facem în cantități mari, nu punem etichete, pentru că imediat le consumăm, spre exemplu un sos de usturoi. Dar la etichete îmi asum, că este lege pentru asta (...) Oricum, din câte văd eu, se promovează și se vrea numai mâncare congelată, numai mâncare semipreparată, conserve și așa mai departe. Mi s-a spus ce caută sosul de usturoi? Păi, noi îl facem – smântână cu usturoi pisat. Nu aveți voie. De ce să n-am voie? Că nu există dată de proveniență. Dar azi dimineață l-am făcut, nu-l fac de pe o zi pe alta”.

Vera Streche spune că a fost chemată o firmă specializată pentru produsele și ciorbele retrase, un serviciu care ar costa câteva mii de lei. „Eu am vrut să le dau la adăpostul pentru animale și nu s-a vrut, au zis că trebuie doar distruse (...) Eu nu știu ce temei legal există pentru ca o mâncare preparată să expire în nici 12 ore. Dacă tu gătești ciorba dimineața, la ora 10 sau 11, 12 ore sunt până noaptea. Adică eu la închidere ce fac, arunc? Ce facem cu atâta mâncare? De ce s-o distrug? Mi se pare aberant. Ca să nu vă zic cât plătești la distrugere.

Am sunat la o firmă, am rămas șocată. Trebuie să plătești un contract de prestări-servicii pe minim un an, la semnarea contractului plătești 2000 lei plus TVA; pe lângă asta, plătești 1800 lei cu TVA transportul, că vin ei să ridice produsele scoase de la vânzare, iar pe lângă asta, mai plătești o taxă de 6 lei plus TVA/kg. Vi se pare corect? Ca să incinereze ce, o ciorbă făcută ieri?”, se întreabă retoric administratorul restaurantului.

În ceea ce privește neregula constată de comisarii ANPC - „somonul recepționat în stare congelată aflat în lada frigorifică din bucătăria unității era porționat, ceea ce conduce la concluzia că s-a schimbat starea termică a acestuia” – Vera Streche explică: „Eu primesc o cutie de 5 kg, cu bucăți de somon calibrate la 200 grame. Somonul a avut eticheta de pe cutie, cu data valabilității, cu producătorul, cu absolut tot, congelat fiind. Eu desfac din cutie și pun în folie – nu i se schimbă temperatura, nu-l decongelez etc. Chiar le-am arătat o cutie sigilată să vadă cum arată. Că bucățile nu-s egale, păi sigur că nu-s egale, dar dacă le pui pe cântar au 200 de grame fiecare”.

„Abuzivă mi se pare suspendarea activității. Spun asta pentru că contează foarte mult și imaginea noastră ca și restaurante. Eu am fost singurul restaurant de pe Bălcescu, și a mai fost unul în Piața Mare, pe care atunci când a venit Horia Contantinescu (actualul președinte al ANPC - n.n.), nu ne-au închis. Deci, contează imaginea restaurantului. Mi se pare neuman să închizi un restaurant, să pui afișe pe geamuri pentru câteva ore. Ok, sistez eu vânzarea, închid, sting luminile, fac ce spuneți dvs., și remediez problema (...) Trebuia să organizez câteva frigidere, că de ce sunt legumele cu sosurile în recipiente în același frigider. Acuma știți că pe centru nu avem spațiu nelimitat sau la discreție, sunt spații micuțe rezervate bucătăriilor; așa sunt clădirile, plus că nu poți să modifici pereții clădirii, că sunt în zone protejate sau monumente istorice. De asta spun că mi se par abuzive măsurile de sistare a activității pentru câteva ore, doar ca să aruncăm niște ciorbe”, a mai replicat administratorul restaurantului Leon.

Întrebată care ar fi soluția, antreprenoarea spune că „DSV să se pună de comun acord cu ANPC și să scoată un regulament pe care să-l respecte toată lumea”. Dar, punctează ea, să se țină cont și de DSV. „Eu le-am arătat analize pe care le am la preparatele mele duse la laboratorul DSV, pentru autocontrol, nu pentru că mi-a solicitat cineva, la care mi se dă termen de valabilitate 48 de ore. Or, ANPC nu ține cont de această valabilitate. ANPC susține că preparatele trebuie să fie gătite în aceeași zi, aruncate seara, ținute la 60 de grade toată ziua. Păi să ții o ciorbă la 60 de grade de dimineață până seara? Gândiți-vă la un orez, cum să-l ții la 60 de grade, când el se dezintegrează, orezul se mănâncă al dente. Plus că la un restaurant cu flux nu poți să pregătești totul la comandă. Adică nu poți să faci o mămăligă la comandă, o porție de orez la comandă, trebuie să le pregătești să le ai. Ei nu vor să le ții în frigider deloc”, concluzionează Vera Streche.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Cristi

Acum 1 lună

La ce prețuri aveți, ar trebui să pescuiți singuri somonul!
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Am lucrat in Germania și Spania la restaurant și nu existau asemenea aberații. Totul era preparat și pus la frigider cu data pe capac. Sosurile, Supele, orezul, pastele și legumele fierte erau pregătite și menținute la frigider.
Raspunde

Valjan

Acum 1 lună

Vai de mama lor cei de la protectia consumatorului. Sunt analfabeti functional saraci, incapabili sa judece logic. Sunt angajati la stat care se fac ca muncesc si care isi dau o importanta de zici ca ei fac operatii pe creier! La fel au facut si la Prima. Niste mizerii bugetare!
Raspunde

Enciu

Acum 1 lună

Idei că sa câștige unele firme.. Auzi contract pe un an?! De ce nu prestări servicii? Ai nevoie, bine firma, plătești serviciul și atâta tot. Contract pe un an... Că sa se umple unii de bani aiurea...
Raspunde

Lsc

Acum 1 lună

Ineptii! Chiar nu pot sa judece cei de la ANPC, sa-si scoata ochelarii de cal? As vrea sa-i vad sa mearga la un restaurant, dupa-masa, sa manance o ciorba tinuta toata ziua la 60°C. Sau orice alt preparat...
Raspunde

Nonick

Acum 1 lună

De "parmezanul' care nu e parmezan ce zice? Dar de pastele fierte si pastrate in frigider? Alea nu trebuie sa fie "al dente"? Chiar e greu sa ai apa la fiert in care sa pui 200 de grame de paste si sa le ai fierte proaspat in 10 minute?
Raspunde

CA

Acum 1 lună

Sa fim seriosi, la ce jaf de mancare gasim in restaurantele din tara si la ce preturi, isi merita pe deplin soarta....dar bineinteles, e fraier cine da nu cel care cere! CAT DUREAZA TU SA FIERBI NISTE PASTE SI NISTE OREZ DIN ACELA PREFIERT LA PUNGA???? FIZ 10 MINUTE FIECARE!! CHIAR NICI DE PASTE SI OREZ FIERT NU AU TIMP, TREBUIE SA LE LASE DE PE O ZI PE ALTA??? Pai la alte feluri de mancare mai ''complexe'' ce sa te astepti sa fie proaspete???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus