Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

FOTO Documente vechi de 100 de ani, găsite în zidurile Primăriei Tălmaciu. Posibilă legătură cu Dictatul de la Viena

FOTO Documente vechi de 100 de ani, găsite în zidurile Primăriei Tălmaciu. Posibilă legătură cu Dictatul de la Viena

O descoperire istorică specială pentru comunitate a avut loc în orașul Tălmaciu, după ce primarul Ioan Oancea a recuperat zeci de documente vechi din perioada interbelică, ascunse între ultimul etaj și podul sediului primăriei.

Lucrările de renovare a clădirii, care data din 1944, au scos la iveală comorile istorice perfect conservate sub gros straturi de nisip și rumeguș. Edilul spune că cel mai probabil documentele fuseseră intenționat ascunse înainte de 1940, înainte de cedarea Ardealului de nord către Ungaria.

"Am identificat registre de taxe și impozite plătite de localnici pentru animale și bunuri, dar și minute ale ședințelor de consiliu din perioada 1920-1940", spune primarul.

”Au fost acoperite cu un fel de rumeguș și nisip”

Informația că au fost găsite documentele a fost publicată pe pagina de Facebook a Primăriei Tălmaciu.

”Am găsit în aceste documente informații fascinante din istoria administrativă a orașului, precum registrul de taxe și impozite pe care le plăteau tălmăcenii pentru bunurile și animalele avute,  convocatoare ale ședințelor de consiliu local, consiliu din care făcea parte preotul comunei și dascălul, proiecte în creion pentru construcție casă și alte documente care au stau martore istoriei.

Toate documentele au fost găsite odată cu demararea lucrărilor de renovare a sediului Primăriei Tălmaciu, clădire care în ultimii 100 de ani a mai funcționat și ca grădiniță, închisoare, clădire administrativă și spațiu pentru pompieri. Lucrările  de renovare sunt în plină derulare și sunt finanțate cu fonduri nerambursabile prin PNRR”, se precizează în postare.

Primarul a declarat pentru Turnul Sfatului că încă nu a apucat să verifice în detaliu toate documentele găsite acolo și că este posibil ca acestea să fi fost ascunse de teama schimbării administrației locale.

”Întreaga construcție e făcută pe structură de lemn. Inclusiv separarea etajelor e făcută tot pe structură pe lemn. Când au demontat muncitorii podeaua podului au căzut documentele pe jos, Erau puse pe planșeu, au fost acoperite cu un fel de rumeguș și nisip, iar peste ele s-a turnat nisip, iar apoi s-a venit cu scândura podului, cu podeaua. Mie îmi este foarte clar că documentele au fost ascunse acolo. Nu știu motivul, dar putem de duce că are legătură cu cedarea Ardealului de Nord către Ungaria, în 1940. Sunt diferite registre, cereri, documente din ședințele de consiliu local, multe documente”, spune primarul.

Harta României în 1940. Sursa: moldova.europalibera

Un act special face referire la modul în care locuitorii din Tălmăcel și celelalte comunități de dincolo de Râul Sadu se descurcau cu traversarea apei în acea perioadă.

”Într-un document se specifică faptul că în 1923 apa râului Sadu a fost atât de mare, încât locuitorii din Tălmăcel și din zonele de dincolo de râul Sadu nu au mai putut trece deloc cu vitele sau cu căruțele, pentru că trecerea se făcea prin vadul râului. S-a folosit doar o punte pietonală, iar oamenii au cărat cu spatele ce au avut nevoie”, spune primarul.

El este cel care și-a dat seama de importanța actelor pentru comunitate.

”Eu trec pe la șantier, dimineața, la prânz și seara, așa am văzut că erau hârtiile pe jos. Le-am cerut muncitorilor să le ridice, le-am recuperat. Erau pline de praf, în dezordine, le vom pune în ordine.

Un alt document interesant este un fel de cerere de construire, cu schița casei făcută în creion. Documentul este timbrat. Cred că imobilul respectiv era pe strada Cetății, ne vom interesa să vedem dacă mai e în picioare, e interesant”, mai spune primarul.

Este posibil ca administrația de atunci a comunității să fi ascuns documentele de teama sosirii administrației maghiare.

Asta, pentru că în 1940, Transilvania de Nord sau Ardealul de Nord, în suprafață de peste 43 de mii de km pătrați a fost cedat de Regatul României Ungariei hortystă, ca urmare a Dictatului de la Viena.

Tălmăcenii probabil nu știau în acel moment pe unde va trece exact granița, așa că au decis, pentru siguranță, să ascundă documentele în cazul în care cedarea s-ar fi întins până în această zonă.

În primăvara anului 1944 Transilvania de Nord a fost ocupată militar de Germania nazistă, iar în toamna aceluiași an de forțele armate sovietice și române. În 1947, prin Tratatul de Pace de la Paris, Transilvania de Nord a fost oficial restituită României.

Sursa foto: Primăria Tălmaciu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Cornel Sibianul

Acum 3 săptămâni

Alin Bratu, cu privire la articolul de mai sus, în calitate de sibian băștinaș și de cititor al site-ului la care ești angajat, mă simt obligat să fac următoarele precizări: 1. Între 1920 și 1944 Ungaria era, că formă de guvernământ, un regat condus de amiralul Horthy Miklos. Deci, in consecință, in perioada 1920-1944 vorbim de Ungaria horthystă. Italia era un stat fascist . 2. Nicio parte din teritoriul județului interbelic Sibiu și nici din actualul județ Sibiu nu a fost cedată Ungariei horthyste între 31.08.1940 și 25.10.1944 ! Documentează-te mai profund la Biblioteca ASTRA , sau la biblioteca ULBS și nu mai scrie din auzite! Ca urmare, te rog să faci necesarele corectări în textul articolului. Cu stimă!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 3 săptămâni

Ai multe calitati, dar cetatean bastinas al orasului Sibiu cu siguranta nu esti ! Corecteaza-ti te rog textul ;-)

Raspunde

@cornel

Acum 3 săptămâni

Știu ca vrei sa pari un erudit , dar ai o mare problema cu înțelegerea a unui text scris ( analafabetism funcțional) ! In rest , numai bine!

Raspunde

Ion Ion

Acum 3 săptămâni

nu-i asa ca ai citit pe diagonala ? si mai si certi ! "Tălmăcenii probabil nu știau în acel moment pe unde va trece exact granița, așa că au decis, pentru siguranță, să ascundă documentele în cazul în care cedarea s-ar fi întins până în această zonă"
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 3 săptămâni

.”..a fost cedat de Regatul României Ungariei horthyste” este exprimarea corectă. Mulțumesc.

Raspunde

Recenzoru'

Acum 3 săptămâni

Corect d.p.v istoric d-le Cornel. Dar intreb pe huni,de ce au ales regat daca nu aveau rege?Si de ce aveau amiral daca nu au iesire la mare si implicit flota?Oricum,bravo lor,talmacenii auzisera ca pot sa vina mongolii,migratorii,etc si au procedat in consecinta..

Raspunde

Poate da, poate nu, dar fara legatura cu BAC-ul

Acum 2 săptămâni

Eu stiam, m-as bucra sa ma poti coontrazice, ca Romanii erau minoritari in Talmaciu la 1918. Iar primarii aveau nationalitatea majoritarilor. Daca ai trecut prin holul Primariei, cred ca le gasesti si numele

Raspunde

Cine le-a preluat?

Acum 3 săptămâni

Poate le-or ascuns de romani...
Raspunde

Recenzoru'

Acum 2 săptămâni

Nuuu,de cumani le-au ascuns.Uite de aceea se impotrivesc unii bac-ului.Documente in limba romana ,ale romanilor,ascunse de romani.

Raspunde

Raluca

Acum 3 săptămâni

Acele documente trebuie studiate,arhivate și publicate.Poate istoria unei așezări românești trezește și ea interesul istoricilor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus