Marţi,
30.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

”O eroare regretabilă”: Stema Sibiului de pe Podul de Piatră (monument istoric), acoperită cu coliere metalice pentru a fixa niște indicatoare rutiere

”O eroare regretabilă”: Stema Sibiului de pe Podul de Piatră (monument istoric), acoperită cu coliere metalice pentru a fixa niște indicatoare rutiere

”O eroare regretabilă, care va fi remediată în cel mai scurt timp”, așa descriu oficialii primăriei Sibiu situația semnalată în ultimele zile de numeroși sibieni, care au observat indicatoare rutiere noi montate pe Podul de Piatră de peste Cibin.

Podul de Piatră ”Maria Tereza”, Podul Ocnei sau Podul Sibiului, este considerat cel mai vechi pod din oraș. „Conform Cronicii orașului Sibiu 1100-1929” a lui Emil Sigerus, podul a fost inaugurat în anul 1864 și avea rolul de a face legătura între strada Ocnei și cartierul Terezian.

Istoricul Răzvan Pop îl descrie ca având ”coloane de o parte si de alta, iar la mijlocului lui pe un soclu este amplasat un felinar realizat din fire forjat”. Balustrada este realizată dintr-o friză de colonete dorice, câte 20 între cei trei stâlpi ce structurează podul și pe corpul fiecăruia poate fi admirată stema orașului.

Una dintre aceste steme menționate de istorici tocmai a fost acoperită parțial de mai multe coliere metalice de prindere, mai importantă fiind susținerea unor indicatoare rutiere decât protejarea unui monument istoric. În plus, forța aplicată stemei riscă deteriorarea ei.

Situația a fost semnalată în ultimele zile pe mai multe rețele de socializare și grupuri dedicate istoriei locale. Spre exemplu, pozele alăturate sunt preluate de pe pagina de facebook a lui Christian Hirsch, cu textul: ”Bătaie de joc în Sibiul Capitala Culturală Europeană! PS: pozele sunt reale și actuale”.

Ideea este susținută și subliniată și de alți sibieni. ”Trebuie tăiate cu patentul, date jos urgent cine le permite să abuzeze de patrimoniul Sibiului?”, spune un alt bărbat.

Reporterul Turnul Sfatului a prezentat situația reprezentanților Primăriei Sibiu, solicitându-le un punct de vedere. Explicația a venit rapid: firma angajată să amplaseze semnele de circulație nu a ținut cont de istoria podului și nimeni din primărie nu s-a dus să verifice. Cert este că situația se va remedia urgent.

”Prinderea în acest mod a indicatoarelor este o eroare regretabilă, care va fi remediată în cel mai scurt timp. Anul trecut firmei contractate de Serviciul de Administrare a Domeniului Public - SC Aeroklima - i s-a emis o comandă pentru amplasarea de semne de circulație pe un stâlp cu talpă amplasat în zona podului. Din păcate, inspectorii Serviciului Domeniul Public nu au verificat în teren respectarea comenzii.

Firma cu care Serviciul Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public are contract în prezent pentru instalarea de indicatoare rutiere - asocierea SC Girod Semnalizare Rutieră - SC Sav Sib - va demonta astăzi indicatoarele de pe pod și le va amplasa corect, pe un stâlp în apropierea acestuia” au informat oficialii Primăriei Sibiu.

Citește și:

Simbol al Sibiului și monument istoric vizibil deteriorat. Podul de piatră... încă nu s-a dărâmat

Sursa foto: Facebook Christian Hirsch

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

Canaris

Acum 1 săptămână

In continuare sunt vreo suta de cauciucuri in albia Cibinului intre Podul de Piatra si Podul Peco......au fost vreo 300 dar acum vreo 2 luni a fost o actiune de curatare.....Partiala si de mantuiala.....acum nu se vad ca ploua dar cand vine vremea frumoasa si se vede in albie arata tare rau....se aude la Primarie ? sau la zecile de partide care ne cer votul .....
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 săptămână

Priviti si partea buna: nu le-au prins cu dibluri conexpand!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 săptămână

Sa fim seriosi nu firma Aeroklima a montat acele indicatoare. Acele indicatoare au fost montate exact de Savsib care avea contract cu Aeroklima la fel cum acum este subcontractant cu Girod. Aceste firme blocheaza de jumatate de an o licitatie de marcaje rutiere la care sunt pe locul 2 . Din pacate o greseala a primariei care a mutst contractul de indicatoare de la Directia Tehnica la Serviciul condus in acea vreme de vestitul director Vizante care sprijina aceasta firma Savsib duce la blocarea multor lucrari de marcaje rutiere. Din pacate in afara de directorul tehnic nimeni nu are curajul sa ii explice doamnei primar despre ce a insemnat aceasta mutare a urmaririi contractului de achizitie si montare de indicatoare rutiere si cum o hotarare a Comisiei de Circulatie de infiintare a unei treceri de pietoni de exemplu dureaza pana la executie 3,4 luni. Si asta pentru o greseala administrativa. Se pare ca in primarie au ramas doar yesmani care nu mai au coloana vertrebrala si de aceea lucrarile de siguranta circulatiei treneaza. Poate in ceasul al 12 ii explica doamnei primar ce se intampla. Poate se trezeste doamna primar cand vor fi victime din accidente.
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Un ofticat care a trăit ani de zile de pe spatele celor din Primărie care nu verifică niciodată mizeriile care se fac cu marcajele rutiere. Bani mulți aruncați pe marcaje mincinoase. Poate de asta este blocată licitația, dar banii se învârt în familie
Raspunde

Andreea

Acum 1 săptămână

Inspectorii Serviciului Domeniul Public pentru prejudiciile aduse prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu conform fisei postului,sa fie sancționați cu 30% din salariu timp de 6 luni, iar daca se mai găsesc încă 2 abateri de genul acesta sa fie dați afară! Așa ar începe și la noi curățenia de primăvară din cloaca numai primărie!
Raspunde

Mb

Acum 1 săptămână

Podul de piatra a fost inaugurat in 1908. Podul din 1864 era din lemn
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 săptămână

Firme capusa care incearca sa tina de miere...si functionari CORUPTI si INCOMPETENTI in primaria Sibiu!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Recenzoru'

Acum 1 săptămână

Nu aveau dreptate sasii ca in momentul in care sabiile lor vor disparea vor dispare si ei?Impreuna cu ei si heraldica lor plus baron,ananasi,oranjerii si alti klausi....aaaa.. klowni...
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 săptămână

Un simbol perfect al respectului primariei si administratiei locale pentru oras, pentru istoria sa si pentru concitadini :) Bravo si celor ce au semnat receptia lucrarii
Raspunde

Lucian

Acum 1 săptămână

Cand se deschide drumul inchis dintre Podul de Piatra si str Ocnei ( pietonal), inchis abuziv si privat cetatenilor Sibieni. Se ocoleste foarte mult pe jos
Raspunde

Nimi

Acum 1 săptămână

Cat de adevarat: 2024, Sibiul inlantuit de traficul urban. Incompetenta si lipsa de viziune fac sa avem o situatie in care pietonii si biciclistii sa fie ... vai de ei. Dar e bine , hai sa mai votam o data la fel si macar sa stim ca in primii 30ani din sec.21 asta e o poza cat 1000 de cuvinte.
Raspunde

Dan

Acum 1 săptămână

ESTE MONUMENT.... inchideti podul traficului auto, doar pietonal !!!
Raspunde

Marko

Acum 1 săptămână

Doreii sunt chiori/nevăzători? Efectuează periodic medicina muncii? Cum poți să nu vezi că acolo este un blazon, că se vede foarte clar, nu e ca și cum ar fi fost erodată și nu se (mai vede)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus