ACTUALIZARE 16:30 Cele două proiecte au fost aprobate de consilierii județeni. Înainte de procedura de vot, aleșii USR au cerut ca funcționarii care vor monitoriza implementarea acestuia să se asigure ca, în special, platforma de belvedere de pe vârful Bătrâna, să fie construit cu materiale „prietenoase cu mediul”.
„Pentru punctul de belvedere din Bătrâna e prevăzută o platformă betonată, care nu prea se integrează în perspectiva de acolo. Ni s-a explicat că e un punct cerut prin ghidul de finanțare, am aflat că are toate caracteristicile – e intabulat, are proprietar. Vrem să votăm proiectul, pentru că și celelalte puncte sunt importante. Când se va implementa, materialele să fie cât mai prietenoase cu mediul. E păcat că trebuie să bifăm faptul că e cerut în ghid de la nivel național. Vom vota pentru, dar rugămintea mea este să folosim materiale cât mai prietenoase cu mediul”, a spus Adrian Echert.
Reprezentanții care conduc proiectul i-au răspuns: „Oricum proiectul tehnic se va aproba tot în CJ”.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Consiliul Județean Sibiu propune încheierea unui acord de parteneriat cu Rășinari, Sadu și Cârțișoara pentru un proiect de protejare și valorificare a patrimoniului natural, destinat creșterii siguranței turiștilor în zonele montane Cindrel, Lotru și Făgăraș. Conducerea județului vrea să atragă fonduri europene pentru trei proiecte: punct de belvedere, refugiu montan și reabilitarea Bazei Salvamont de la Bâlea Lac.
Proiectul, întitulat „Protejarea și valorificarea, în scop turistic, a patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în zona munților Cindrel, Lotru și Făgăraș, județul Sibiu”, se aliniază Priorității 7 a programului european, axată pe dezvoltarea unui turism sustenabil. CJ Sibiu vrea să depună cererea de finanțare până pe 29 august 2024.
Acest proiect a fost inclus în Strategia 2030 a județului, denumirea lui fiind stabilită după ce ADR Centru a cerut administrației județene „să fie identificabil fără echivoc”.
Investițiile planificate în cadrul proiectului includ construirea unui punct de belvedere pe Vârful Bătrâna (Comuna Rășinari), construirea unui refugiu montan pe Vârful Prejba (Comuna Sadu) și reabilitarea Bazei Salvamont de la Bâlea Lac (Comuna Cârțișoara).
Primele două proiecte sunt estimate la 1, respectiv 1,4 milioane de lei cu TVA, în timp ce reabilitarea Bazei Salvamont de la Bâlea Lac - 7,6 milioane lei. În total, 10 milioane de lei cu TVA. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici este propusă printr-un alt proiect de hotărâre.
Parteneriatul dintre CJ și comunele Rășinari, Sadu și Cârțișoara este necesar pentru a asigura drepturile necesare asupra imobilelor și va facilita desfășurarea lucrărilor de construcție și modernizare.
Amintim că administrația județeană a demarat în această primăvară procedurile de atragere de fonduri europene nerambursabile în vederea amenajării de facilități turistice în munții Cindrel, la aproape 2.000 de metri, și în munții Lotrului. Autoritățile arătau că în zona vf. Bătrâna din Păltiniș nu există niciun punct de belvedere sau observare, în ciuda numeroaselor trasee de drumeție bătute de mulți. Iar în ceea ce privește vârful Prejba, acesta face parte din trasee tocmai refăcute în cadrul programului Anii Drumeției, trasee care, însă, nu includ nicio altă facilitate turistică: vechea cabană părăsită de ani mulți este distrusă, terenul și ruina fiind oricum în proprietate privată.
Tot în aprilie însă, ADR Centru a transmis mai multe clarificări în ceea ce privește condițiile de eligibilitate și a subliniat că pentru aceasta este obligatorie includerea obiectivului dorit a fi finanțat în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului.
Din adresă aflăm că CJ Sibiu a cerut un punct de vedere cu privire la două componente vizând infrastructura: construire punct belvedere/observare avi-faunistică în localitatea Rășinari, județ Sibiu și reabilitare, modernizare și dotare Bază Salvamont Bâlea Lac, județ Sibiu. Acestea ar face parte din două propuneri de proiect: 1) Reabilitare/dotare Baza de salvare "Toma Boerescu" Bâlea Lac; 2) Dezvoltarea rețelei de refugii și cabane montane, precum și a infrastructurii de drumeție.
Primul proiect a fost respins de ADR Centru, iar în cazul celui de-al doilea a transmis că „este extrem de general, nu pot fi identificate tipurile de investiții pe care le propuneți legate de punctele de belvedere (acestea nu pot fi identificate, localizate in mod explicit)”.
„Subliniem faptul că pentru a putea fi eligibil și pentru a putea fi determinată contribuția la realizarea obiectivelor menționate în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului, proiectul trebuie să fie identificabil fără echivoc. Ca document obligatoriu la momentul contractării se solicită un extras relevant din documentele strategice (...)”, se mai arată în adresa ADR Centru.
Astfel, în ședința de luna trecută, CJ Sibiu a aprobat includerea proiectului „Protejarea și valorificarea, în scop turistic, a patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în zona munților Cindrel, Făgăraș și Lotrului din județul Sibiu” în Strategia 2030 a județului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2688
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Kokos
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Suseanu Porumb
Acum 15 ore
Vivi Dragan
Acum 15 ore
Leonard (Leo)