„2023 a fost încă un an în care (...) am demarat și implementat proiecte de amploare în domenii importante pentru dezvoltarea județului Sibiu, precum: infrastructura rutieră și de transport, infrastructura sanitară, infrastructura de educație specială și cea de asistență socială, turism, digitalizare sau protecția mediului”. Așa își începe raportul de activitate pentru anul 2023 președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Documentul din acest an are cu nouă pagini mai mult decât raportul de anul precedent, iar din primele patru proiecte, numite strategice, la care face referire două pot fi în acest moment calificate drept eșecuri ale administrației județene – construcția noului spital județean și managementul deșeurilor.
Aeroportul, Managementul deșeurilor, Spitalul și VOSS
Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu este primul proiect pe care îl amintește Cîmpean în raportul pentru anul 2023. Aceasta menționează principalele aspecte ale acestuia – de la extinderea și modernizarea suprafeței terminalului de pasageri (de la 6.200 mp la 22.400 mp), până la implementarea de tehnologii de securitate avansate și dotări noi.
Urmează referirile la sistemul de management integrat al deșeurilor și la „noul spital clinic județean de urgență Sibiu”. În ceea ce privește deșeurile, Cîmpean menționează într-un alineat de zece rânduri despre semnarea contractului de finanțare pentru recipientele de colectare a deșeurilor și despre cel de furnizare a peste 200.000 de tomberoane, din care au fost livrate aproape 55.000. „În cea de a doua etapă, după depunerea unei noi cereri de finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă, vor fi furnizate un număr de 182.712 bucăți. Stadiu: finalizată etapa I prin POIM 2014-2020, proiectul fiind etapizat în vederea finanțării prin Programul Dezvoltare Durabilă”, scrie în raport.
Cîmpean nu a amintit însă că CJ Sibiu cheltuit mai bine de jumătate de milion de euro pe consultanță pentru atragerea de fonduri în acest domeniu ca până la urmă să rateze peste 100 de milioane de euro pentru managementul deșeurilor.
Tot zece rânduri sunt alocate și pentru celălalt proiect strategic din top: noul spital județean. Cîmpean ține să menționeze că „toate documentele au fost pregătite în vederea depunerii spre finanțare prin Programul Sănătate 2021-2027” și că proiectul întrunește „toate condițiile pentru a fi depus pe orice alt program disponibil de finanțare sau de împrumut (precum Banca Europeană de Investiții)”. În momentul în care pe site-ul CJ Sibiu apărea raportul președintei, pe platforma de licitații publice instituția anula procedura de atribuire a contractului de construire și echipare medicală a noului Spital județean de urgență Sibiu – contract atribuit prin vestita „clauză suspensivă”.
Astfel, proiectul noului spital județean dispare de pe radarul administrației județene, cel puțin pentru o perioadă.
Cîmpean încheie descrierea proiectelor strategice ale județului cu un rezumat privind Varianta ocolitoare sud Sibiu: „Pentru acest obiectiv, a fost finalizat Studiul de Fezabilitate si au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, parcurgând toate etapele de avizare, atât pentru etapa de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cât și pentru etapa de proiect. De asemenea, au fost transmise spre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), partener în proiect, toate aceste documente, pentru aprobarea indicatorilor și prin Hotărâre de Guvern, dar și pentru aprobarea culoarului de expropriere finalizat pentru traseul acestui drum”.
Raportul continuă apoi cu descrierea activității pe care Cîmpean a avut-o în cadrul Comitetului European al Regiunilor, după care sunt enumerate proiectele derulate de funcționarii din aparatul de specialitate al CJ Sibiu. Începe cu Direcția Strategii și Proiecte, unde sunt amintite cele de infrastructură rutieră, cum ar fi reabilitarea drumului județean dintre A1 și Țapu, și sanitară, cum a fost noul ambulatoriu de la Psihiatrie.
Dar și infrastructura de educație (demararea reabilitării și extinderii Școlii nr. 22) și socială (mai multe proiecte aflate în derulare: dezinstituționalizarea copiilor din CP Orlat prin construirea a două căsuțe de tip familial cu câte 12 locuri fiecare, pentru 24 de copii; construirea a două căsuțe de tip familial pentru Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități „Prichindelul” etc.).
Sunt amintite o serie de licitații lansate, contracte semnate sau depuse pentru finanțare pentru proiecte finanțate prin PNRR (microbuze școlare sau digitalizarea spitalelor), prin Programul Regiunea Centru 2021-2027 (reabilitarea termică de clădiri ale spitalelor județene), prin Fondul de Modernizare (eficientizare energetică la nivelul unor clădiri aflate în proprietatea județului Sibiu), prin Agenția Fondului pentru Mediu etc.
Urmează Direcția Tehnică, Patrimoniu și Investiții, căreia îi sunt atribuite amenajarea pistei de biciclete Sibiu-Rășinari, realizată în proporție de 14%; construirea de poduri noi în județ, majoritatea aflate în curs de elaborare a proiectelor tehnice etc.
O secțiune aparte este dedicată temei „Județul Sibiu Verde”. Aici este menționat proiectul de reabilitare a sediului CJ Sibiu: „S-a încheiat contractul de servicii proiectare , asistența tehnică și execuție lucrări, s-a obținut Autorizația de Construire eliberată de municipiul Sibiu, urmând a se finaliza-recepționa proiectul tehnic și a se emite ordinul de începere a lucrărilor de execuție”.
Despre acest proiect Turnul Sfatului a scris pe 15 mai că după două luni de la mutarea angajaților, lucrările la sediul CJ Sibiu nici nu au început. Iar la sfârșitul lunii mai reprezentanții CJ Sibiu nu știau să răspundă când vor începe lucrările.
Activitatea Danielei Cîmpean și a CJ, în cifre
Potrivit raportului, în anul 2023 CJ Sibiu a adoptat 377 de hotărâri, dintre care 346 au fost inițiate de către președinta Consiliului Județean Sibiu.
Tot anul trecut, Cîmpean a emis 560 de dispoziții
Serviciul Achiziții Publice a inițiat 45 de proceduri de achiziție: 32 licitații deschise și 13 proceduri simplificate.
La nivelul Direcției Arhitect-șef s-au emis, pe parcursul anului 2023, 552 de certificate de urbanism, 23 documentații Avize de actualizare/prelungire P.U.G, o autorizație de desființare.
În cursul anului 2023 au fost autorizate 5 Puncte Gastronomice Locale.
Raportul de activitate al Danielei Cîmpean, președinte CJ Sibiu, pentru anul 2023 poate fi consultat aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3023
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Irina
Acum 6 ore
FLOD
Acum 13 ore
@Si ciorbele
Acum 13 ore
Florin alexandru
Acum 13 ore
Emil