Dacă am o durere culinară neostoita și veche de prea mulți ani e după o rotiserie ca la carte în Sibiu. Că prea mulți ani au trecut de când a trebuit să potolim pofta de pui rotisat cu tot felul de soluții de avarie. Adevărul e că în Sibiu nu ai unde mânca un pui rotisat de calitate, iar e unul sunt un mare mare fan al zburătoarei gătite în acest mod. Sau nu aveai, ca să folosim timpul corect la acest moment.
După ce s-a închis rotiseria din Piața Mică, unde se servea cel mai bun pui rotisat din istorie, câțiva ani m-am mințit cu puiul pe care îl găseai la acvariul deschis la intersecția Milea cu Vasile Aron. Dar era un pui bun doar dacă ajungeai acolo în miezul nopții, după o seară sănătoasă de club, că altfel, treaz și cu neuronii intacți, puiul de acolo nu prea era ce trebuie. Cum nu prea e ce trebuie nici ce găsești la rotiserie la Kaufland, unde singura calitate a puiului este că e ieftin. În rest, de cele mai multe ori e fie prea prăjit, fie prea uscat, ori sleit de la cat a așteptat în tavă să-l ia și pe el cineva acasă. Genul de pui pe care ți-l cumperi doar dacă ești lihnit de foame.
Din fericire, coșmarul s-a încheiat iar puiul rotisat reintră în meniul pofticioșilor, pentru că tocmai ce s-a deschis Cikin!
După cum îi spune și numele, Cikin e doar despre chicken. S-a deschis pe strada 9 Mai, într-un fost separeu al restaurantului La Cuptor și vă sfătuiesc să faceți o vizită și să încercați puiul ăla rotisat, că e de povestit copiilor. Cikin nu seamănă neapărat a rotiserie tradițională, poate și din cauza faptului că cuptorul Josper în care gătesc arată mai degrabă a navetă spațială decât a aragaz. Cikin s-a deschis de-abia la sfârșitul săptămânii trecute și i-am călcat pragul chiar în prima zi, cu mari șanse să fi fost printre primii clienți ai noii rotiserii, că am ajuns la exact 10 minute după ce au deschis.
Meniul nu e foarte stufos, dar sunt suficiente variante încât să încerci în mai multe feluri carnea de pui rotisat. Poți cumpăra puiul întreg, ca jumătăți, la meniu împreună cu câteva feluri de cartofi sau pe țepușă, la fel, simplă sau meniu. Iar în funcție de condimentele cu care este pregătit, puiul rotisat vine în două variante: rustic sau mediteranean. Evident că am încercat ambele variante, cu câte o jumătate de pui, două feluri de cartofi, unii prăjiți clasic, alții intitulați Covasna, care sunt cartofi noi, întregi, făcuți la cuptor. Am pus pe lângă două sosuri de mujdei și un sos pișcăcios de casă și am luat și două porții mici de pâinică coaptă cu unt aromatizat, ca să ne facem o idee completă despre ce putem servi la cea mai nouă rotiserie din oraș. Dacă nu faceți casă bună cu cartofii puteți încerca și variantele de garnitură orez negru cremos sau legume coapte. Cum puiul nu se poate consuma acolo, am luat totul la pachet și am făcut o masă câmpenească în redacție împreună cu toți colegii.
Am hrănit cinci persoane din cele două jumătăți de pui și n-a rămas nici unul înfometat. Nici nu știu exact cum să vă descriu cat de bun e puiul, atât de șmecher e cuptorul în care se pregătește. Inclusiv pieptul, care de obicei e cea mai puțin savuroasă parte a puiului, era gătit perfect, cu gust și extrem de fraged. Nu am găsit o diferență majoră între puiul rustic și cel mediteranean, condimentele sunt foarte discrete, ca să nu strice gustul, prin urmare nu am un preferat. I-aș mânca din nou pe amândoi dacă mi-ar pune acum cineva în față înc-o porție, fără să fac diferențe între ei. Am apreciat cartofii prăjiți proaspeți, fără gust de pungă, iar faptul că acei cartofi Covasna erau ușor nefăcuți l-am pus pe seama faptului că i-am luat prea din scurt, a fost prima porție a zilei și oamenii s-au grăbit, ca să nu mă țină mult să aștept la tejghea. O dată ce am desfăcut ambalajele, vreo 10 minute a fost liniște în redacție, ceea ce se întâmplă foarte rar iar opinia generală a fost favorabilă și, cel mai probabil, vom mai face mese de genul acesta în viitorul apropiat.
Ca prețuri, puiul întreg rustic costă 65 RON iar cel mediteranean 68. Meniurile cu jumătate de pui costă 48 RON iar un meniu gata potrivit cu țepușă Cikin costă 50 RON. Sosurile se învârt în jur de 10 RON iar porțile de pâine costă șapte sau 14 lei, în funcție de mărime. Pâinea coaptă cu unt și aromatice și se înmoaie de minune în sosul de usturoi, completând acest delicios pui, la care nu mai trebuie să visez pentru că pot să-l cumpăr oricând. În total, comanda noastră a fost un pic mai mare de 130 de lei. Cei mai bine cheltuiți pe anul ăsta, parol!
Nani, nani, puișor
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cele mai bune restaurante sibi , pui rotisat , Cikin , rotiserie Sibiu , cronica de restaurant , restaurante sibiu
Vizualizari: 16201
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
ANDREI NICULAE
Acum 4 ore
Friki Riki
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 7 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 7 ore
Ger