Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

De câți bani ai nevoie pentru a fi proprietar în Sibiu. Date comparative cu Timișoara, Iași, Brașov și Constanța

De câți bani ai nevoie pentru a fi proprietar în Sibiu. Date comparative cu Timișoara, Iași, Brașov și Constanța

Valoarea unui credit ipotecar mediu în Sibiu a fost în primele nouă luni ale anului 2024 de sub 64.000 de euro, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare în comparație principalele orașe din România. În aceste condiții sibienii plătesc către bănci o rată medie lunară de 343 de euro, din nou, una dintre cele mai mici din România, comparativ cu orașe similare. Datele sunt furnizate de Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite al platformei Imobiliare.ro, în urma unei analize generale.

Clujenii plătesc cele mai mari prețuri pentru locuințele lor și ajung să ceară și cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.

Creditul mediu accesat de aceștia, prin intermediul rețelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul lui 2024 și până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%. Noii proprietari din județul Cluj achită lunar o rată medie de 525 de euro.

Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la valoarea de 2.896 euro/mp în luna septembrie, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-și cumpăra o locuință este ocupat de bucureșteni. Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 euro. Rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună.

Aproape 45% dintre cei care au apelat la un broker de credite pentru a obține cele mai avantajoase oferte de finanțare în vederea realizării unei achiziții imobiliare au făcut acest pas în momentul în care se aflau în etapa de prospectare a pieței. Alți 23% mergeau deja la vizionări când au început să se intereseze de opțiunile pe care le aveau pentru obținerea unui credit ipotecar.

La nivelul Capitalei s-a înregistrat anul acesta cea mai mare proporție de femei care au aplicat pentru obținerea unui credit ipotecar. Circa 46% dintre cererile de finanțare au venit din partea acestora. Spre comparație, în județe precum Cluj sau Constanța doar 36% dintre persoanele care au cerut un împrumut pentru a face o achiziție imobiliară au fost femei.

Apartamentele s-au scumpit și în Capitală. Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile în piață a crescut într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca. Pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor se mențin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul țării. În medie, cumpărătorii au ajuns să achite 1.802 euro/mp util pentru a face o achiziție imobiliară, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Brașov, Sibiu, Timișoara

Brașovul ocupă locul al treilea în topul județelor unde cumpărătorii au accesat cele mai mari credite ipotecare în 2024. În medie, un brașovean a obținut de la bancă un împrumut de 68.641 de euro pentru a-și cumpăra o locuință și plătește o rată lunară de 403 euro.

Pentru a găsi creditul potrivit, 40% dintre brașoveni au apelat la un broker încă din etapa de prospectare a pieței. Doar 3% au așteptat să găsească locuința dorită și să facă o ofertă proprietarului înainte de a clarifica opțiunile de finanțare disponibile.

Orașul Brașov a ajuns să fie al doilea cel mai scump din țară pentru cei care vor să facă o achiziție imobiliară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamente a crescut cu 18% în ultimul an și se apropie cu pași repezi de pragul de 2.000 euro/mp util. Aceasta a fost a doua cea mai rapidă creștere înregistrată în rândul principalelor centre regionale din țară. Doar în Iași prețurile au crescut mai mult.

Sursa datelor: Imobiliare.ro

Sibiul se află la coada clasamentului în topul județelor unde cumpărătorii au accesat în 2024 credite ipotecare, comparativ cu alte orașe mari din țară. Conform sursei citată, în medie un sibian a obținut în perioada ianuarie-septembrie 2024 un credit ipotecar mediu în valoare de 63.718 euro. Pentru acești bani sibianul achită lunar băncii o rată medie de 343 de euro.

Valorile sunt în creștere pentru că și prețul mediu al apartamentelor în Sibiu a crescut în ultimul an, ajungând în septembrie 2024 la 1.727 euro/mp, ceea ce înseamnă o creștere de 15% în comparație cu luna septembrie 2023.

Din totalul celor din județul Sibiu care au apelat, în 2024, la brokerii din rețeaua Imobiliare.ro Finance pentru obținerea unui împrumut 62% au fost bărbați. De asemenea, 33% se aflau în etapa de prospectare a pieței și alți 23% mergeau deja la vizionări.

Conform sursei citată cele mai scumpe apartamente sunt în Centru, unde metrul pătrat se vinde cu 1.966 euro (creștere de 19%), cartierul Gușterița, unde mp se vinde cu 1.763 euro (creștere de 21%) și Hipodrom I-II, unde mp costă 1.714 euro (creștere de 17%).

Datele sunt completate de cele de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care în anul 2022, în perioada ianuarie-august înregistra 2299 de tranzacții în județul Sibiu, în 2023 numărul scăzând la 1954, iar în 2024 a ajuns la 1793.

“Tot mai mulți români prospectează piața după ce au discutat în prealabil cu un broker de credite și își cunosc foarte clar capacitatea și condițiile de finanțare. Datele ne arată, așadar, că avem un cumpărător din ce în ce mai bine pregătit, care iese la cumpărături cu temele făcute, deci mai puțin vulnerabil și expus la surprize. Evident că și vânzătorii apreciază un astfel de client pentru că știu că discută cu o persoană care are potențialul de a finaliza achiziția”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Creditul mediu acordat, anul acesta, la nivelul județului Timiș prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance este de 67.597 de euro, iar rata medie plătită de timișeni este de 397 de euro pe lună.

Creditul mediu acordat, anul acesta, la nivelul județului Timiș prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance este de 67.597 de euro, iar rata medie plătită de timișeni este de 397 de euro pe lună. Locuințele sunt destul de accesibile la nivel de județ. Mai mult, în Timișoara întâlnim cele mai mici prețuri solicitate pentru apartamentele disponibile la vânzare, dacă ne raportăm la principalele centre regionale din România. Apartamentele pot fi cumpărate, în medie, cu 1.659 de euro/mp util.

Constanța, Iași

La nivelul județului Constanța, cumpărătorii au accesat anul acesta creditele ipotecare cu valoarea medie de 66.265 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 388 euro.

Constănțenii și-au dorit în număr mare să înceapă procesul de căutare a unei locuințe fiind informați cu privire la sumele de bani pe care le pot obține din partea băncilor. Potrivit analizei interne Imobiliare.ro Finance, 51% dintre ei au vrut să afle de la broker ce opțiuni au încă din momentul în care au început să prospecteze piața pentru a identifica locuințele care le pot oferi confortul dorit. Doar 6% dintre ei au așteptat să facă mai întâi o ofertă și abia apoi să identifice creditul potrivit.

În orașul Constanța, unde au fost acordate cele mai multe împrumuturi, s-a putut observa cel mai redus avans la nivelul prețurilor locuințelor din ultimul an. Apartamentele s-au scumpit cu doar 9% și au ajuns să se vândă cu 1.700 euro/mp util.

Sursa: Imobiliare.ro

Ieșenii care și-au cumpărat anul acesta locuințe au accesat credite ipotecare cu o valoare medie de 68.539 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 402 euro pe lună.

Apartamentele din Municipiul Iași se vând cu 1.700 de euro/mp util, un preț similar cu cel din Constanța, arată Indicele Imobiliare.ro. Evoluția prețurilor a fost, însă, complet diferită în ultimul an față de cea înregistrată pe piața rezidențială a orașului de pe litoral. Dacă în Constanța apartamentele s-au scumpit cel mai puțin în ultimul an, în Iași acestea au crescut cel mai mult, mai exact cu 20%.

Imobiliare.ro: Scădere a tranzacțiilor pe piața din Sibiu. Topul celor mai scumpe cartiere și cele mai căutate zone

Foto principală: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Unii au nevoie doar de un notar...Stiu,nu-i gratis ,da-i mai mult decit rezonabil!
Raspunde

@ till

Acum 1 lună

Deși ți-ai luat un nickname pretențios , tot român adevărat ești, tu le știi pe toate , fotbal, politica , imobiliare , tu n-ai nevoie de specialiști , păi nu știi totul ???Si de apendicită te operezi singur , tu n-ai nevoie de chirurg , de ce să-i dai lui banii ca te “descurci “ tu ca ești român verde!!! E plină țara asta de frustrați fără nicio calificare , dar care le știu pe toate .., de asta suntem așa sus ca țară ,ca e plină de “țilli Eulenspiegeli”…din păcate !!
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Pentru a fi PROPRIETAR??? Voi nu aveti notiunea termenilor pe care ii folositi. Proprietari au fost oamenii pana acum vreo 200 de ani. De atunci, incet dar sigur, gloatele au inceput sa isi piarda dreptul de proprietate in favoarea bancherilor si masonilor care au pus ghearele pe conducerea lumii. Astazi omul mai este PROPRIETAR doar pe chilotii si pe camasa de pe el. In rest, pentru casa, apartament, teren sau masina plateste CHIRIE. Daca nu mai plateste, i se confisca "proprietatea". Bineinteles ca pentru fraierii care nu au nici o notiune despre istorie, economie, drepturi, libertati, proprietate, si relatia omului cu statul, aceasta chirie se numeste impozit si se plateste anual. Sclavetii de astazi, nascuti si crescuti asa de sistem, nici nu mai realizeaza ce insemna cu adevarat proprietatea. Noroc ca mai sunt si oameni normali, care inteleg nivelul de supunere si idiotenie la care care au ajuns gloatele de "dastepti". "None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free." - Johann Wolfgang von Goethe
Raspunde

Paul

Acum 3 săptămâni

De la mine aveți reclamație la CNA pentru instigare constantă la city vs city. Ca să vă vindecați
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus