Carnea de porc se vinde în județul Sibiu, pe diferite site-uri, cu prețuri între 12 și 17 lei, în viu, în funcție de greutatea animalului. Rezervarea se poate face încă de acum, chiar dacă urmează să fie pregătit pentru mesele de Crăciun, iar plata se poate face și în rate.
Direcția Sanitar Veterinară Sibiu atrage însă atenția că porcii de Crăciun nu pot fi cumpărați decât din surse autorizate.
”Nu e legală vânzarea porcilor pe diverse site-uri. Din câte știu, pe OLX nici nu se mai pot vinde porci, nu se poate folosi cuvântul, însă e posibil să se folosească alte cuvinte. E posibil să fie folosite alte site-uri, însă noi nu le putem urmări pe toate. Carnea poate fi achiziționată doar din surse autorizate. Acolo, pe aceste site-uri, se poate spune orice, că sunt hrăniți bio, că sunt crotaliați, că sunt urmăriți sanitar-veterinar, însă în realitatea poate fi orice. Putem spune orice, ca la mașini, că au 20 de mii de kilometri și au în spate câteva sute de mii”, spune Dan Fărcaș, șef birou în cadrul DSV Sibiu, contactat de Turnul Sfatului.
”Se poate normal, dar trebuie să vorbesc cu doamna mea”
Turnul Sfatului a stat de vorbă cu mai mulți producători din județ și cei mai mulți oferă întregul serviciu: vânzare, sacrificare și spațiu pentru tranșare și preparare a principalelor delicatese de Crăciun.
”Vând doi porci de aproximativ 180 - 200 kg, la prețul de 17lei kg”, scrie un sibian din Moșna în anunț. Întrebat dacă animalul poate fi sacrificat de unde e cumpărat, răspunsul e afirmativ, însă mai are nevoie de o aprobare.
”Se poate normal, dar trebuie să vorbesc cu doamna mea”, spune omul. Întrebat dacă acest serviciu trebuie plătit suplimentar, răspunde rapid: „Vezi de treabă, Doamne-iartă-mă”, răspunde bărbatul care probabil va fi bucuros cu un pahar de țuică fiartă cu piper.
O fermă din Slimnic vinde porci cu prețuri între 14 și 17 lei.
”Porci crescuți natural cu orz, porumb, grâu și lucernă”, se specifică în anunț. Proprietarul spune că porcul de Crăciun se poate rezerva.
”Se poate rezerva, cu un acont. Veniți, îl alegeți, vă zic prețurile, dați banii și eu îl cresc mai departe până în Decembrie. Am diferite prețuri, care-i mai mic, e un preț, care-i mai mare, e alt preț”, explică el.
Aici nu se poate executa tranșarea animalului.
”Nu știu, e fermă. Tăind aici se adună câini, oameni, nu știu dacă e în regulă. Vi-l omor și-l puneți în mașină și vă duceți”, spune omul.
Altcineva vinde porci de carne crescuți ”bio”, cu greutate între 100 și 180 de kilograme.
”Eu vi-l pot aduce acasă, dacă e nevoie, dar e cam greu să-l tăiați aici. Dar dacă nu aveți altă variantă, se rezolvă și asta. Plata o putem negocia. Dați un avans, mai dați ceva la finalul lui noiembrie, încă ceva în decembrie și restul achitați când luați porcul. Suntem oameni, rezolvăm să fie bine pentru toată lumea”, spune omul.
Cu toții spun că porcii au crotalii și la nevoie se face și o analiză a cărnii la un laborator autorizat.
”În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii”
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, anunță oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a existenței virusului pestei porcine africane.
Pentru a nu apărea probleme de sănătate mai târziu, după sacrificarea porcului crescut în gospodărie, carnea acestuia ar trebui testată.
„Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.
Astfel, se recomandă ca, până la obținerea unui rezultat negativ la testarea pentru Trichinella spiralis, carnea porcului din gospodărie să nu fie consumată.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, precizează ANSVSA într-un comunicat de presă.
Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Sursă foto: Arhivă/Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cat costa porcul de craciun , cat costa carnea , porci de craciun din sibiu , porci de craciun , porc
Vizualizari: 2647
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Adi Gliga
Acum 11 ore
Calitate nu cantitate
Acum 12 ore
Pastor Marginas
Acum 12 ore
Nemo
Acum 12 ore
Ion Iliescu