Mai multe case ridicate pe străzile din zona șoselei Alba Iulia nu au canalizare după mulți ani în care proprietarilor li s-a spus de ce nu-și pot amenaja ei rețeaua, sarcină indicată acum ca fiind o obligație de-a lor.
Pentru zona din spatele magazinului Metro din Sibiu a fost elaborat în anul 2007 un plan urbanistic zonal în baza căruia au început a fi ridicate case de locuit. Planul urbanistic zonal prevedea, printre altele, că locatarii sunt obligați să amenajeze rețelele de utilitate publică de pe noile străzi, prin intermediul cărora să se branșeze mai apoi la rețelele existente. Este vorba de străzile Ioana Cantacuzino, Traian Vuia și, parțial, Aviației.
18 ani mai târziu, străzile tot nu au apă și canalizare, deși din 2020 acestea au fost preluate de către municipiul Sibiu, a descris în fața consilierilor locali Mihai Simu, unul din sibienii care au cumpărat teren în zonă în anul 2019. „După cinci ani m-am apucat să construiesc casa, deoarece atât a durat să obțin o autorizație de construire în Sibiu. Acum m-am oprit din cauza canalizării. Eu îmi pun problema: fosă septică nu am voie, nici măcar o toaletă ecologică în curte precum aveau bătrânii. Primăria ar trebui să dezvolte rețeaua aceasta de canalizare, mai ales că acolo a apărut de anul trecut un parc de rulote și toată zona a fost invadată de străini, vă dați seama ce imagine lăsăm”, a descris Mihai Simu în fața consilierilor locali sibieni, la finalul ședinței care a avut loc joi după-amiaza.
Zona străzilor Aviației, Ioana Cantacuzino și Traian Vuia. Sursa foto: Google Street View
El a arătat că vecinii care au construit de mai mulți ani case în zonă au dorit să amenajeze rețelele de canalizare, dar acest lucru nu a fost posibil ca urmare a refuzului transmis de Apă Canal. „Eu am cumpărat de bună credință terenul, pe baza unui certificat de urbanism unde nu era trecută nicio interdicție. Apoi am aflat că cetățenii au dorit să realizeze sistemul de canalizare pe acele străzi care, atunci, într-adevăr, erau private. Însă răspunsul de la Apă-Canal a fost că nu se poate realiza întrucât trecea o țeavă extraordinar de mare de alimentare, din azbociment, prin zonă. Și canalizarea nu s-a putut realiza până când acea țeavă nu a fost relocată, lucru care s-a întâmplat anul trecut. În vara anului trecut, acea țeavă a fost relocată pe strada Aviației”, a descris Mihai Simu. El arată că, din moment ce străzile sunt preluate de atâția ani de către Primărie, aceasta ar trebui să le echipeze cu rețele de utilități.
Un studiu de fezabilitate rămas neaprobat
Paralele cu șoseaua Alba Iulia, străzile Ioana Cantacuzino și Traian Vuia sunt perpendiculare pe o porțiune din strada Aviației care nu are nici ea canalizare, trotuare, asfalt, iluminat public și așa mai departe. Iar pentru a modernizarea acestei porțiuni din strada Aviației, Primăria Sibiu a plătit 62.000 de lei în 2021, pentru un studiu de fezabilitate. Studiul n-a mai apucat să se concretizeze într-un proiect de hotărâre prin care să fie alocați banii necesari și asta deoarece Primăria nu a luat legătura cu toți proprietarii pentru a le solicita cedarea unor suprafețe de teren necesare amenajării străzii la dimensiunile prevăzute de normative, a mai susținut Mihai Simu. „Problemele care sunt acolo nu le putem rezolva noi, ca cetățeni: respectiv cedarea de teren pe Aviației, porțiunea spre aeroport. Noi, din ce am discutat cu o parte din proprietari, sunt de acord să cedeze pentru lățire și să fie realizată modernizarea conform SF-ului încă neaprobat. Vă rugăm ca în 2025 să prevedeți în buget sumele pentru modernizarea străzilor din zonă”, a mai spus Mihai Simu.
Mihai Simu. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Nu se poate
Primarul Astrid Fodor i-a replicat că alocarea de fonduri publice pentru acele rețele nu este posibilă ca urmare a planului urbanistic care datează din 2007. „În planul urbanistic în baza căruia ați construit aveați ca obligație să faceți rețelele de apă și canalizare. Era o condiție, pentru că nu era o zonă de urbanizare. Cu toții ați fost de acord – nu știu dacă dumneavoastră, personal, dar cu toții de acolo - cu asta, iar rețelele au rămas nefăcute. Am făcut acel studiu de fezabilitate, dar suntem legați de acel PUZ, care a fost actualizat printr-un plan urbanistic de detaliu în 2023 și care prevede același lucru: rețelele sunt în sarcina locatarilor de pe acea stradă”, a replicat Astrid Fodor.
Mihai Simu a insistat că situația din 2007 a fost modificată de hotărârea din 2020, prin care străzile au fost preluate de către administrație. „Există o lege care prevede că în localitățile în care există rețea de canalizare, primăria este obligată să ducă rețeaua pe toate străzile care aparțin de acea localitate. Întrucât nu mai ai voie cu fosă septică ori alte astfel de soluții. Nu știu dacă cineva de aici stă pe o stradă pe care să nu fie canalizare. Suntem în 2025, nu mai putem trăi ca în Evul Mediu. Vă rugăm să demarați procedurile necesare”.
Astrid Fodor i-a cerut secretarului municipiului, Dorin Nistor, să intervină pentru a lămuri dacă, din punct de vedere legal, poate Primăria amenaja acolo canalizare. „PUZ-ul din 2007, actualizat în 2024, prevede că investitorii sunt cei obligați să realizeze străzile aprobate prin planul urbanistic la lățimea aprobată și, de asemenea, toate rețelele hidro-edilitare în vederea branșării cu sistemul public. Ceea ce dumneavoastră ați încercat să ne explicați este transferul obligației titularilor planului urbanistic zonal de a realiza rețelele către municipiul Sibiu. Nu se poate așa ceva. Planul urbanistic zonal prevede exact invers: să le suportați costurile, să fie făcute în conformitate cu normativul legal și apoi branșate la sistemul public. Nicio lege nu obligă autoritatea locală să facă pe cheltuiala tuturor rețelele de apă și canal. Nu”, a declarat secretarul Dorin Nistor.
Astrid Fodor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Discuția a fost încheiată de primarul Astrid Fodor care a propus o întâlnire între reprezentanții locuitorilor, cu cei ai Apă-Canal și reprezentanții Primăriei Sibiu. „Poate era mai bine să nu cumpărați în zona aceea dacă atâtea probleme vă creează. Sunt alte zone care sunt gata urbanizate. Ați luat unde v-a convenit că era mai ieftin. Dar e foarte bine, e decizia dumneavoastră. Ne vom întâlni și vom vedea dacă este o soluție și care este aceasta. Împreună cu reprezentanții celor zece familii, cu Apă-Canal, cu Juridicul, cu Direcția Tehnică... Că și Direcția Tehnică, dacă v-ar fi spus de la început care este situația, dar ei nu au verificat și au făcut acel studiu, s-au trezit după ce studiul era gata făcut. În prima decadă a lunii martie vom face întâlnire”, a încheiat Astrid Fodor discuția pe subiect.
Sursa foto principală: Google Street View
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: strada traian vuia sibiu , strada ioana cantacuzino sibiu , canalizare sibiu , Primăria Sibiu , Plan Urbanistic Zonal , Consiliul Local Sibiu , Metro Sibiu , Strada Aviației
Vizualizari: 3489
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emila Elzoroaba
Acum 5 ore
Aci Duțu
Acum 6 ore
@Sibian vâlcean
Acum 6 ore
Moș Teacă
Acum 6 ore
Aci Duțu