Joi,
27.03.2025
Ceata
Acum
10°C

Străzile din spatele Metro Sibiu n-au canalizare: oamenii o cer Primăriei, care spune că ei trebuie să și-o construiască. Primarul: „Poate era mai bine să nu cumpărați în zona aceea”

Străzile din spatele Metro Sibiu n-au canalizare: oamenii o cer Primăriei, care spune că ei trebuie să și-o construiască. Primarul: „Poate era mai bine să nu cumpărați în zona aceea”

Mai multe case ridicate pe străzile din zona șoselei Alba Iulia nu au canalizare după mulți ani în care proprietarilor li s-a spus de ce nu-și pot amenaja ei rețeaua, sarcină indicată acum ca fiind o obligație de-a lor.

Pentru zona din spatele magazinului Metro din Sibiu a fost elaborat în anul 2007 un plan urbanistic zonal în baza căruia au început a fi ridicate case de locuit. Planul urbanistic zonal prevedea, printre altele, că locatarii sunt obligați să amenajeze rețelele de utilitate publică de pe noile străzi, prin intermediul cărora să se branșeze mai apoi la rețelele existente. Este vorba de străzile Ioana Cantacuzino, Traian Vuia și, parțial, Aviației.

18 ani mai târziu, străzile tot nu au apă și canalizare, deși din 2020 acestea au fost preluate de către municipiul Sibiu, a descris în fața consilierilor locali Mihai Simu, unul din sibienii care au cumpărat teren în zonă în anul 2019. „După cinci ani m-am apucat să construiesc casa, deoarece atât a durat să obțin o autorizație de construire în Sibiu. Acum m-am oprit din cauza canalizării. Eu îmi pun problema: fosă septică nu am voie, nici măcar o toaletă ecologică în curte precum aveau bătrânii. Primăria ar trebui să dezvolte rețeaua aceasta de canalizare, mai ales că acolo a apărut de anul trecut un parc de rulote și toată zona a fost invadată de străini, vă dați seama ce imagine lăsăm”, a descris Mihai Simu în fața consilierilor locali sibieni, la finalul ședinței care a avut loc joi după-amiaza.

Zona străzilor Aviației, Ioana Cantacuzino și Traian Vuia. Sursa foto: Google Street View

El a arătat că vecinii care au construit de mai mulți ani case în zonă au dorit să amenajeze rețelele de canalizare, dar acest lucru nu a fost posibil ca urmare a refuzului transmis de Apă Canal. „Eu am cumpărat de bună credință terenul, pe baza unui certificat de urbanism unde nu era trecută nicio interdicție. Apoi am aflat că cetățenii au dorit să realizeze sistemul de canalizare pe acele străzi care, atunci, într-adevăr, erau private. Însă răspunsul de la Apă-Canal a fost că nu se poate realiza întrucât trecea o țeavă extraordinar de mare de alimentare, din azbociment, prin zonă. Și canalizarea nu s-a putut realiza până când acea țeavă nu a fost relocată, lucru care s-a întâmplat anul trecut. În vara anului trecut, acea țeavă a fost relocată pe strada Aviației”, a descris Mihai Simu. El arată că, din moment ce străzile sunt preluate de atâția ani de către Primărie, aceasta ar trebui să le echipeze cu rețele de utilități.

Un studiu de fezabilitate rămas neaprobat

Paralele cu șoseaua Alba Iulia, străzile Ioana Cantacuzino și Traian Vuia sunt perpendiculare pe o porțiune din strada Aviației care nu are nici ea canalizare, trotuare, asfalt, iluminat public și așa mai departe. Iar pentru a modernizarea acestei porțiuni din strada Aviației, Primăria Sibiu a plătit 62.000 de lei în 2021, pentru un studiu de fezabilitate. Studiul n-a mai apucat să se concretizeze într-un proiect de hotărâre prin care să fie alocați banii necesari și asta deoarece Primăria nu a luat legătura cu toți proprietarii pentru a le solicita cedarea unor suprafețe de teren necesare amenajării străzii la dimensiunile prevăzute de normative, a mai susținut Mihai Simu. „Problemele care sunt acolo nu le putem rezolva noi, ca cetățeni: respectiv cedarea de teren pe Aviației, porțiunea spre aeroport. Noi, din ce am discutat cu o parte din proprietari, sunt de acord să cedeze pentru lățire și să fie realizată modernizarea conform SF-ului încă neaprobat. Vă rugăm ca în 2025 să prevedeți în buget sumele pentru modernizarea străzilor din zonă”, a mai spus Mihai Simu.

Mihai Simu. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Nu se poate

Primarul Astrid Fodor i-a replicat că alocarea de fonduri publice pentru acele rețele nu este posibilă ca urmare a planului urbanistic care datează din 2007.  „În planul urbanistic în baza căruia ați construit aveați ca obligație să faceți rețelele de apă și canalizare. Era o condiție, pentru că nu era o zonă de urbanizare. Cu toții ați fost de acord – nu știu dacă dumneavoastră, personal, dar cu toții de acolo - cu asta, iar rețelele au rămas nefăcute. Am făcut acel studiu de fezabilitate, dar suntem legați de acel PUZ, care a fost actualizat printr-un plan urbanistic de detaliu în 2023 și care prevede același lucru: rețelele sunt în sarcina locatarilor de pe acea stradă”, a replicat Astrid Fodor.

Mihai Simu a insistat că situația din 2007 a fost modificată de hotărârea din 2020, prin care străzile au fost preluate de către administrație. „Există o lege care prevede că în localitățile în care există rețea de canalizare, primăria este obligată să ducă rețeaua pe toate străzile care aparțin de acea localitate. Întrucât nu mai ai voie cu fosă septică ori alte astfel de soluții. Nu știu dacă cineva de aici stă pe o stradă pe care să nu fie canalizare. Suntem în 2025, nu mai putem trăi ca în Evul Mediu. Vă rugăm să demarați procedurile necesare”.

Astrid Fodor i-a cerut secretarului municipiului, Dorin Nistor, să intervină pentru a lămuri dacă, din punct de vedere legal, poate Primăria amenaja acolo canalizare. „PUZ-ul din 2007, actualizat în 2024, prevede că investitorii sunt cei obligați să realizeze străzile aprobate prin planul urbanistic la lățimea aprobată și, de asemenea, toate rețelele hidro-edilitare în vederea branșării cu sistemul public. Ceea ce dumneavoastră ați încercat să ne explicați este transferul obligației titularilor planului urbanistic zonal de a realiza rețelele către municipiul Sibiu. Nu se poate așa ceva. Planul urbanistic zonal prevede exact invers: să le suportați costurile, să fie făcute în conformitate cu normativul legal și apoi branșate la sistemul public. Nicio lege nu obligă autoritatea locală să facă pe cheltuiala tuturor rețelele de apă și canal. Nu”, a declarat secretarul Dorin Nistor.

Astrid Fodor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Discuția a fost încheiată de primarul Astrid Fodor care a propus o întâlnire între reprezentanții locuitorilor, cu cei ai Apă-Canal și reprezentanții Primăriei Sibiu. „Poate era mai bine să nu cumpărați în zona aceea dacă atâtea probleme vă creează. Sunt alte zone care sunt gata urbanizate. Ați luat unde v-a convenit că era mai ieftin. Dar e foarte bine, e decizia dumneavoastră. Ne vom întâlni și vom vedea dacă este o soluție și care este aceasta. Împreună cu reprezentanții celor zece familii, cu Apă-Canal, cu Juridicul, cu Direcția Tehnică... Că și Direcția Tehnică, dacă v-ar fi spus de la început care este situația, dar ei nu au verificat și au făcut acel studiu, s-au trezit după ce studiul era gata făcut. În prima decadă a lunii martie vom face întâlnire”, a încheiat Astrid Fodor discuția pe subiect.

Sursa foto principală: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Zenoviu Lotrinescu

Acum 1 lună

Noi am cumparat in Arhitecti, am dat 400.000 euro pe un triplex si primaria nu face nimic pentru noi!
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

minciuni peste minciuni spuse de oameni care se afla in slujba cetatenilor si nu invers... prefera sa investeasca o groaza de bani in Gusterland si Belvedere si alte prostii in loc sa faca canalizarea in tot orasul ca nici in Veteranilor nu exista si multe alte strazi din Sibiu pe langa cele enuntate aici. Bine ca platim toti taxe si impozite... Doamna Primar si domnule Secretar, dumneavoastra ati platit pentru realizarea canalizarii pe strada pe care locuiti? am vrea si noi o dovada in acest sens... dar multele ansamble rezidentiale au facut blocurile si apoi au cedat totul primariei sa asfalteze si sa lumineze strazile si sa faca trotuare. Alea nu le mai prezentati? acolo de ce se poate? Pe cei de la ODU i-ati "recompensat" (despagubit) pentru suprafetele de teren cedate la strada pe care ati creat-o iar aici unde oameni sunt dispusi sa cedeze benevol nu faceti nimic... Cum puteti in calitate de Primar sa spuneti unui cetatean ca trebuia sa isi cumpere in alta parte terenul? De eram in locul lui va raspundeam foarte simplu: Trebuia sa mergeti sa fiti Primar in alta localitate ca aici vad ca aici va creaza prea multe probleme realizarea unei canalizari simple in 2025 si vreti ca oamenii sa traiasca ca in Evul Mediu? Dumneavoastra aveti canalizare in casa?
Raspunde

Bomfaier

Acum 1 lună

Foarte "frumos"" raspunsul unui primar in anul 2024 catre niste cetatei care cer canalizare! BAi cat tupeu pe femeia asta! Cum draq sa se dezvolte orasul cu asemenea mentaliati ale acestei stimate doamne? PENIBIL!!! Doamna intravilanul Sibiu d-voastra il administrati! De ce nu s-au mutat toti pe Balea? CA NU E LOC PT TOTI IN CENTRUL ORASULUI!!!
Raspunde

Vlad T

Acum 1 lună

***  și inapți tehnici. La răspunsurile voastre, să veniți să cerșiți voturi și impozite, că o să primiți fix "din 3 pe cea mai lungă". Că ați încercat să faceți cică ceva până la alegeri dacă făceam o sesizare prin aplicație, acum vă doare în zona umbrită, dar vreți bani, precum vă comportați cu noi vă doresc la toți din primărie cu putere de decizie, un loc cu verdeață, să pașteți că poate vă reveniți.

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios)

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Pai nu ar fi fost mai bine sa nu mai fie ea inca patru ani primar daca este depasita de problemele comunitatii care a ales-o. Cum sa faci astfel de afirmatii unui cetatean care plateste impozite. Dar este legal sa astfaltezi de nu stiu cate ori unele strazi, sa le strici si iar sa le asfaltezi pentru ca unii trebuie sa primeasca contracte. Si exemplele pot continua. Cand alegi sa ai o functie publica, esti acolo pentru toti, nu sa dai replici pline de sarcasm si tupeu.
Raspunde

Liviu

Acum 1 lună

Poate era mai bine sa punem stampila pe alt primar...nu poate ci SIGUR. Raspuns lipsit de cel mai elementar respect pentru cei ce v-au votat.
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Noi am Facut un Puz care a Beneficiat Primaria de el.Pentru o casa Am facut puz pe Hectare intregi ca asa au vrut uni.Am donat o parte din terenul nostru la primărie unde au vrut ei la notarul lor pe.bani noștri. Am tras apa si canalizarea pe bani noștri și dupa accea le-am donat lor ca asa se face pe la noi.Cautam proști sa investeasca pentru noi si după accea se lauda primaria ca a facut x si z....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alegător

Acum 1 lună

Când ați achiziționat terenul pe câțiva euro (față de prețul pieței)știați la ce vă înhămați! Așa că nu mai dați vina! Cred că toți cei care ați postat aici aveți interese.în zonă sau sunteți pe interese electorale! Eu am construit în zonă și am plătit toate rețelele inclusiv gaz și post trafo cu branșamentul aferent! Poate eu din taxele mele vreau să mă plimb prin Gușterland...
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Stimate domn, Nu stiu unde ai investit dumneata dar sigur nu in zona la care fac eu referire si pentru care am mers in Consiliul Local sa cer canalizare. Eu am cumparat acolo teren in 2019 in baza unui certificat de urbanism in care nu erau nici un fel de restrictii si in care se spunea doar ca trebuie sa ma racordez la utilitatile existente (dupa aceea am aflat ca nu sunt de fapt utilitatile toate mai precis lipsa canalizarii). Primaria conform legii are obligatia de a extinde reteaua de apa si canalizare in toate zonele in care se construieste si se dezvolta orasul... Legat de pret iti spun sigur ca nu a fost mai mic decat cel al pietei (daca cauti Teren aviatiei pe google o sa vezi ca sunt si acum terenuri acolo la vanzare si media este minim 130euro/mp) si daca stiam ca sunt probleme nu as fi cumparat. Mai mult terenul l-am luat de la o persoana care la vremea respectiva lucra in primarie. Cat despre interesele din zona este vorba strict de a avea canalizare sa putem folosi casele pe care cu sudoare si munca le-am ridicat sa putem trai decent asa cum o fac majoritatea din acest oras care au canalizare acasa si pot face un dus si nevoile dupa o zi de munca. Cat despre terenul cu strada privata pe care ti-ai construit tu singur in zona nu stiu chiar care este ca acolo doar o strada mai este Strada Plugului pe care sunt mai multe vile si case de tip duplex si care sunt legate la acelasi transformator din capatul strazii noastre Ioana Cantacuzino. Faptul ca te-ai bagat cu capul inainte si ai sperat ca faci avere si ai luat teapa este strict problema ta dar nu comenta aiurea ca noi avem interese in zona... Apropo acolo se pot construi doar case individuale unifamiliale deci dezvoltatorii imobiliari nu au interes intrucat nu pot face profit datorita pretului mare al terenului si se stie ca doar cu blocuri faci profit sau case insiruite sau duplex. Succesuri
Raspunde

Alegător

Acum 1 lună

D-l Mihai,nu vreau polemică dar sunteți în eroare!Atenție:am spus că str.privată este paralelă cu Aviatorilor(spre Plugului).Are post trafo la intersecția Aviatorilor cu DDR. În ceea ce vă privește d-vs faceți niște afirmații de adormit copiii:terenul fără restricții,utilități existente,primăria are obligații în acest sens,preț aiurea pt.câmp gol,etc Eu am avut ghinion(criza2010) dar d-ta chiar ai luat țeapă,așa că asumă-ți și respectă legile și regulile precum mi le-am asumat și eu! D-ta m-ai jignit și m-am simțit nevoit să îți răspund dar eu am intenționat să postez efectiv împotriva paraziților politici care peste tot se bagă în seamă și împotriva bișnițarilor imobiliari,din care s-ar putea să faci și d-ta parte! Ca exemplu uită-te de sus și observă că un nevinovat dezvoltator "bătrân sas"a lipit vreo trei CASE INDIVIDUALE de drumul privat(pe care era să locuiesc) stricând tot confortul imobilelor existente! Și vreau să mai spun ceva în acest context:conducerea sibiană a fost votată de peste 40% din electorat iar Sibiul e cotat al doilea oraș din ro. ca și confort de trai,așa că direcția impusă de primărie este bună,chiar dacă pe unii hrăpăreți îi deranjează! Chiar aș fi dispus să mă întâlnesc cu d-vs pt a vă convinge că sunt un tip modest,cinstit și onest!
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Stimate domn, nu sunt dezvoltator imobiliar si nici unul din cei care are terenuri pe Ioana Cantacuzino nu este dezvoltator imobiliar intrucat asa cum va spuneam acolo se pot construi doar case unifamiliale care nu sunt rentabile pentru un dezvoltator datorita pretului destul de mare al terenului (150euro/mp). La intersecția Aviatorilor cu DDR nu este nici un transformator si in plus pe ceea ce dumneavoastra numiti strada este de fapt o aleee privata care sa deserveasca casele pe care ati vrut sa le faceti acolo. (DDR nr 56). Daca era strada trebuia sa aiba minim 8m ceea ce dumneavoastra nu aveti acolo decat maxim 5m. Eu cand am cumparat am cumparat in legal in baza unui certificat de urbanism in care toate cele prezentate erau scrise. Faptul ca primaria a scris acolo ceva ce nu este... Cat despre votul a 40% din electorat mai trebuie sa facet putina matematica intrucat Fodor a fost votata de 40% din cei 42% care au votat raportat la populatia Sibiului deci a fost votata de 20000 de persoane... Faptul ca dumneavoastra v-ati intins mai mult decat v-a fost plapuma si ati ramas cu picioarele goale desi ati sperat sa faceti avere din constructia de case si dezvoltarea unui teren arata ca nu sunteti cu nimic mai presus decat cei care au comentat la acest articol si pe care ii acuzati ca ar fi "bișnițari imobiliari" asa ca cine se scuza de fapt se acuza... O zi buna si viata lunga si frumoasa sa aveti. P.S. Legat de remarca dumneavoastra "Sibiul e cotat al doilea oraș din ro. ca și confort de trai,așa că direcția impusă de primărie este bună" ma faceti sa rad avand in vedere ca in Sibiul pe care il laudati atat de mult in 2025 sunt multe strazi fara canalizare si neasfaltate ca sa nu mai vorbim de alte probleme... Sunt a 6-a generatie in acest oras asa ca nu sunt nici venetic nici un oarecare
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Alegător Sigur ai avut Bani din munca cinstită sa plătești post trafo.100%Bănuiesc ce amărât esti ce casa ai fi costruit.Și desigur ai fi facut si tu casă in 10 ani ca si noi...
Raspunde

Alegător

Acum 1 lună

D-l Ion,ești responsabil când faci afirmații de genul"bani din muncă cinstită"sau ești educat în acest spirit,în aceste practici? Nu m-am putut abține:terenul cu strada privată pe care mi-am construit(inclusiv REȚELELE) cu credit bancar este paralel cu str.Aviației.În 2010 (recesiune) am rămas și fără banii investiți și fără casă! Între timp că mai trec prin zonă(de,nostalgia),un așa zis investitor a mai ridicat un rând de case lipite de drumul privat,afectând clădirile existente,dar cu siguranță încadrate în regulamentul urbanistic aprobat!Asta apropo de zona reclamată în acest articol! În acest context părerea mea este că postările din această speță aparțin în mare măsură investitorilor(bișnițarilor) sau persoanelor(trântorilor) cu interese politice! Am trăit pe guvernarea locală din toate perioadele post 1990 și știu ce vorbesc,iar dacă actuala conducere sibiană a fost aleasă de majoritatea sibienilor(peste 40%) ar trebui ca unii să se abțină de la tot felul de comentarii! În rest,numai bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus