Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Pacienții așteaptă și un an pentru recuperare medicală la Spitalul Județean din Sibiu. Alternativa este contracost

Pacienții așteaptă și un an pentru recuperare medicală la Spitalul Județean din Sibiu. Alternativa este contracost

După ce modalitatea de programare la cabinetul de recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu s-a schimbat, toate locurile pentru anul 2025 s-au epuizat. Înainte pacienții se puteau programa din trei în trei luni. Dar pentru că se formau cozi imense la policlinică s-a permis programarea pe un an întreg. Astfel, în luna februarie a acestui an, toate locurile la cei șase medici specialiști ai secției au fost ocupate. Trebuie menționat însă să urgențele au un regim prioritar. 

Prof. univ. dr. Florina Popa, medic primar, șef al Secției de Medicină Fizică și de Reabilitare, explică, într-un răspuns dat redacției Turnul Sfatului, că adresabilitatea către această specialitate este extrem de ridicată. 

La ora actuală, cei șase medici specialiști ai spitalului pot efectua doar trei consultații pe oră, conform contractului-cadru cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), ceea ce limitează drastic numărul pacienților care pot fi primiți. Programările pentru anul 2025 au fost deja epuizate.

„Adresabilitatea către specialitatea noastră este foarte ridicată, dizabilitatea putând fi cauzată de numeroase afecțiuni, în special neurologice, neurochirurgicale, ortopedice și posttraumatice, reumatice, oncologice și de chirurgie plastică. Programările se pot efectua fizic sau telefonic la registratura policlinicii, precum și online, iar locurile disponibile pentru anul 2025 au fost deja ocupate la cei șase medici specialiști angajați ai SCJUS. Se pot efectua trei consultații pe oră, conform contractului-cadru cu CJAS”, spune medicul Florina Popa.

Dr. Florina Popa 

Există, totuși, cazuri care beneficiază de prioritizare. Printre acestea se numără afecțiunile neurologice și neurochirurgicale grave, fracturile, entorsele, luxațiile, artroplastiile, afecțiunile oncologice și intervențiile de chirurgie plastică.

„În specialitatea noastră există patologii considerate urgențe pentru inițierea tratamentului, și anume: afecțiuni neurologice și neurochirurgicale (pareze de nervi periferici recent instalate, hernii de disc operate), afecțiuni ortopedice și posttraumatice (fracturi, entorse, luxații, artroplastii), afecțiuni oncologice și postintervenții de chirurgie plastică.

Pentru acești pacienți, programările se efectuează pe liste separate, în vederea inițierii cât mai precoce a reabilitării medicale.

De asemenea, programarea pentru eliberarea, în urma consultației, a referatelor medicale necesare pentru Comisia de Expertiză a Capacității de Muncă sau pentru Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Dizabilități se efectuează pe liste separate.

Personalul de la registratura ambulatoriului de specialitate și medicii din specialitățile menționate sunt informați asupra acestei proceduri”, mai spune medicul.

Cum (nu) funcționează sistemul?

Dr. Florina Popa explică de ce medicii de recuperare au atât de puține ore alocate pentru consultații și cum a fost gândit acest sistem. Potrivit ei, medicii specialiști de Medicină Fizică și de Reabilitare angajați ai SCJUS își desfășoară activitatea medicală în sistem integrat, adică atât în ambulator, cât și în cadrul celor două secții de reabilitare medicală.

Ea spune că fiecare medic specialist efectuează între șapte și opt ore pe săptămână în ambulatoriul de specialitate, restul programului desfășurându-se în cadrul secției pentru pacienții internați.

Pe de altă parte, un alt factor limitativ evidențiat de medic este finanțarea insuficientă.

„Din păcate, solicitările pentru tratamente de reabilitare din ambulatoriu depășesc cu mult fondurile alocate lunar de CJAS.

De exemplu, în luna ianuarie a anului curent, fondurile alocate au fost de 93.168 lei. Au fost efectuate 293 de consultații în această lună, dar doar 179 de pacienți au putut beneficia de tratament de reabilitare, încadrându-se în suma alocată de casa de asigurări.”

Tot ea atrage atenția și asupra capacității bazei de tratament, care deservește atât pacienții care efectuează tratament ambulatoriu, cât și pacienții internați.

„Rezultă că un număr mai mare de ore alocate pentru consultații în ambulatoriu nu reprezintă o rezolvare a situației, având în vedere fondurile reduse alocate de CJAS pentru tratamente de reabilitare medicală și capacitatea bazelor de tratament”, mai spune medicul.

Mutarea secției de recuperare și impactul asupra pacienților

Șefa Secției de Reabilitare spune că există o listă de așteptare, iar pacienții sunt contactați telefonic, în ordinea programării, în situația în care alți pacienți renunță la programare.

Fac excepție urgențele care, așa cum s-a explicat, au prioritate. În programările online, aceste urgențe sunt prevăzute cu căsuțe albastre.

După ce a fost mutată de pe Calea Poplăcii, Secția de Reabilitare Medicală II se află acum în cadrul Spitalului de Psihiatrie Sibiu și are o capacitate de 32 de paturi și o bază de tratament aferentă.

Medicii specialiști, atât de la Reabilitare Medicală I, cât și de la Reabilitare Medicală II, consultă în același cabinet din ambulatoriul de specialitate, conform programului.

Cei șase specialiști care își desfășoară activitatea în cabinetul de reabilitare medicală sunt, în ordine alfabetică: dr. Adriana Canciu, dr. Cosmina Diaconu, dr. Dan Giurcă, dr. Alina Pintea, dr. Florina Popa și dr. Simina Ștefan.

Alternativa este pe bani

Potrivit datelor furnizate de spital, în ultimii trei ani (2022-2024), media pacienților consultați anual a fost de 3.112, dintre care 2.191 au urmat tratament de specialitate în limita fondurilor alocate de CJAS.

De asemenea, în răspunsul dat redacției se arată că timpul de așteptare a crescut în momentul în care modul de efectuare a programărilor s-a schimbat.

„Timpul de așteptare mediu pentru o programare la cabinet a fost de trei luni până în aprilie 2024, când programările se efectuau din trei în trei luni, și din această cauză se creau binecunoscutele aglomerări din fața Ambulatoriului de Specialitate. Ulterior, pentru a fi evitate situații asemănătoare și pentru ușurarea accesului pacienților, s-a trecut la efectuarea programărilor pentru tot anul în curs”, explică medicul Florina Popa.

Cozi formate la Policlinică pentru a prinde o programare la reabilitare medicală (arhiva TS)

Pentru cei care nu pot aștepta, Spitalul Județean Sibiu oferă posibilitatea tratamentelor de recuperare contra cost, în limita locurilor disponibile.

„Dorim să menționăm că, în cadrul celor două secții, se efectuează, la cerere, și tratamente contra cost (conform tarifelor aprobate de Comitetul Director al SCJUS), desigur, în limita locurilor disponibile în bazele de tratament”, încheie șefa Secției de Reabilitare.

În acest sens, există o listă de programări și pentru tratamentele contra cost.

Sursa foto principală: depositphotos.com/ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Lăsați că și contra cost trec cateva luni până îți vine rândul la programare Îți trec toate durerile

Raspunde

D.M.

Acum 1 lună

dupa ce statul ne ia 43% din salariu impozit si taxe si apoi din ce ne ramane, ne mai ia inca 19% (TVA), si alte taxe, cand avem nevoie de ajutor, statul ne da inapoi o **** Asta e statul esuat care are grija doar de speciali si de sistemul ce le garanteaza stabilitatea.

Raspunde

B

Acum 1 lună

din luna iulie sunt pe listă pt RMN la RMN diagostica... fără vreo transparență, pilele și clienții lor au prioritate dacă casa de sănătate le dă voie

Raspunde

Dr.Who

Acum 1 lună

Sa verificați și la Neurologie, primul loc liber e pe la sfârșitul lunii iulie, la unul din cei 4 medici aflați în contract cu casa de asigurari. Asta înseamnă că dacă exista vreun pacient cu insuficiență renala cronică, el se va agrava, va ajunge internat prin serviciul de urgență sau va muri pana atunci. Probabil se dorește a doua variantă ( de către stat). Oricum, cu sau fără pacienți, salariile se primesc în spital, asa ca nu e stres... .

Raspunde

Dr.Who

Acum 1 lună

Corectare: NEFROLOGIE

Raspunde

Handy Bell

Acum 1 lună

Este o bătaie de joc , in mod normal la clinicile de stat ar trebui ca toate cabinetele sa aiba medic de dimineață de la 7 pana seara la 9 fără nici un fel de programare , programările ți le faci când vrei sa zugrăvești sau sa-ți pui termopane nu când sa te îmbolnăvești . La Spitalul Municipal ar trebui sa aibă gratuitate doar locuitorii municipiului restul contra cost ( hai Seliimbaru) iar programările se pretează doar dacă vrei sa te opereze cine știe ce somitate cu aparatura de top , în nici un caz lamedicul de familie care nu da digitalizarea dacat sa-ti stampileze niște rețete și sa-ti dea trimiteri

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Deci sistemul de programare online e total gresit fiindca se fac programari pt tot anul si in ianuarie toate locurile sunt ocupate , nu e posibil ca in ianuarie sa te programezi la neorolog pentru decembrie sperand ca faci Avc. sau mai stiu eu ce si asa e la fiecare specializare .Schimbati sistemul si faceti programari la inceput de luna ca altfel amaratii nu ajung niciodata. Alo madam Campeanu mai va preocupa ceva sau sunteti in concediu?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus