Sâmbătă,
16.08.2025
Cer Senin
Acum
30°C

Kafana: au venit sârbii-n oraș. Cu tot cu micii lor

Kafana: au venit sârbii-n oraș. Cu tot cu micii lor

În locul lăsat liber de portughezii de la Old Lisbon, pe strada Târgul Peștelui, a apărut de vreo două luni Kafana. Sau tavernă ori restaurant, după cum se traduce cuvântul din sârbă.

În atmosfera mohorâtă a unei după-amiezi din săptămâna care a trecut, interiorul de la Kafana era călduros și cu o muzică în surdină care – deși la un volum temperat – tot îți făcea umărul „să mai plece”, așa, pe ritm. Adică nu stai neapărat pe melancolie, deși interiorul te-ar putea îmbia, că e mult lemn înăuntru și sunt draperii inclusiv la uși. Ospătarul a făcut impresie bună de la început, evitând discret să tot întrebe dacă am decis ce vrem să mâncăm, când a devenit evident că nu ne grăbeam.

Meniul – pe care, de cum îl deschizi, îți promite combinații de local și internațional, tradiție și modernitate - e împărțit în cinci categorii: aperitive, salate, feluri principale,  garnituri și desert. Orientarea locului e clară de la primul preparat, care este un platou sârbesc.

Ai și o ciorbă a zilei, iar la felurile principale carnea domină în mod evident. În cap de listă este pusă pleșcăvița sârbească (arată ca un hamburger), dar poți alege și un antricot de vită Uruguay, un file de lup de mare sau „pulled pork”. Deserturile sunt trei, dintre care singurul pe care nu l-am mai văzut prin alte părți sunt „frigănelele de cozonac cu sos de vanilie și nucă caramelizată”.

Bonus, pentru copii mai sunt pui cu cartofi sau paste cu ceva sos roșu.

A durat vreo 20 de minute să ne fie adus aperitivul pe care l-am împărțit pe din două: creveți cu chorizo. Creveți mărunți, preparat călduț, baghete numai bune de înmuiat prin sosul în care uleiul de măsline plutea din belșug și prin care am mai pescuit după fâșiile de chorizo tras la tigaie. 

Creveți cu chorizo și ulei de măsline, usturoi și baghetă prăjită, la Kafana. Sursa foto: Turnul Sfatului

Am sperat că ceea ce va urma va deschide larg poarta gusturilor noi de găsit prin Sibiu, pentru că pentru felul principal eu mi-am cerut o porție de „cevapi la grătar în mini-chifle cu ajvar, caimac, ceapă albă și cartofi prăjiți”. Cevapi sunt „micii sârbești”, despre care prietenii mi-au spus că seamănă cu cei românești, doar că sunt de dimensiuni mai mici și, de fapt, au un cu totul alt gust, fiind fără bicarbonat, dar cu ceapă și usturoi. Iar ajvarul este pasta de ardei pe care o fac și mamele și bunicile noastre.

Notă ulterioară: Un cititor ne atrage atenția că cevapi au bicarbonat. „Cevapi au bicarbonat, pasta de cevapi n-are ceapă, iar spre deosebire de micii românești în care usturoiul e pus în pastă sub formă de mujdei, la cevapi e pus sub formă de infuzie (ei o numesc apă de usturoi: belolucanu voda). Asta și faptul că nu amestecă pasta de carne cu zeamă de oase face cevapi față de mici să fie mai «ușori» pentru stomac - mai digerabili”.

Până la urmă, meniul a fost sincer: am primit șase mici sârbești, împărțiți în mod egal între două chifle mici, unși cu pasta roșie și puși peste feliuțe de ceapă albă, alături de o mică găletuță în care erau așezați cartofi pai. Chiflele par făcute pe loc, deci aduc un spor preparatului, dar „micii lor” mie nu mi s-au părut chiar atât de diferiți de ai noștri. Pe care, dacă mă gândesc la „grătăreala” la care m-am nimerit două zile mai apoi, îi prefer fără prea ezitare.

Cevapi la grătar în mini-chifle cu ajvar, caimac, ceapă albă și cartofi prăjiți. Sursa foto: Turnul Sfatului

Am făcut și o fotografie „în interiorul” chiflei. Sursa foto: Turnul Sfatului

De cealaltă parte a mesei a fost comandată o porție de gnocchi cu pulpe de pui, roșii uscate, ciuperci, usturoi, vin alb și smântână. Chiar delicios, venit la temperatura potrivită, într-o porție destul de generoasă, astfel încât să renunțăm să mai căutăm pulpele de pui, bine ascunse prin preparat. Oricum, prezentarea era peste cea a „mititeilor” de la vecinii sârbi.

Gnocchi cu pulpe de pui, roșii uscate, ciuperci, usturoi, vin alb și smântână. Sursa foto: Turnul Sfatului

Una peste alta, experiența a fost plăcută.

Niciunul dintre noi n-am mai avut loc de desert, așa că am încheiat după-amiaza achitând o notă de plată de 171 de lei: 56 de lei pentru pastele promise cu pui, 54 de lei pentru micii sârbești, 52 de lei pentru aperitivul cu creveți și nouă lei pentru o sticlă cu apă.

Cevapi, cevapcici, mititei, mici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

7 comentarii

Nustiu

Acum 4 luni

"Meniul – pe care, de cum îl deschizi, îți promite combinații de local și internațional, tradiție și modernitate - e împărțit în cinci categorii: aperitive, salate, feluri principale, garnituri și desert." :))))
Raspunde

Cos

Acum 4 luni

Titlul trebuia sa fie "au venit sarbii-n oras, dar portiile sunt tot romanesti(taiate)"
Raspunde

Pofticiosul

Acum 4 luni

Te miri ce și-n fond nimic. Farfuriile arătau groaznic, iar prețul a fost mare: niste mici in chifle și ceva carne de pui printre paste de cartofi. Noa, să va fie de bine!
Raspunde

Gospodina

Acum 4 luni

Toate farfuriile arata horror. Bidul mare, continutul minuscul. Unde or fi pulpele de pui?
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Chiflele par lipii de la lidl
Raspunde

Gabriela

Acum 4 luni

Am mancat acolo. Mancarea a fost foarte buna. Personalul foarte amabil !!! Preturi corecte. Atmosfera faina. Si o sa mai merg!!! Felicitari localului!!!!
Raspunde

@Gabriela

Acum 4 luni

Poate o fi mancarea gutoasa, dar prezentarea si portiile lasa de dorit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus