Luni,
17.11.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Proprietarii de localuri din Piața Mare și Piața Mică, despre modificările propuse pentru terase: unde este logica limitării spațiului ocupat?

Proprietarii de localuri din Piața Mare și Piața Mică, despre modificările propuse pentru terase: unde este logica limitării spațiului ocupat?
Singura reglementare despre care toți proprietarii de terase cu care a discutat Turnul Sfatului au avut aceeași opinie a fost cea referitoare la limitarea spațiului. Sursa foto: Turnul Sfatului

Pus în consultare publică, primul plan urbanistic elaborat pentru centrul istoric al Sibiului propune, printre altele, interzicerea teraselor construite astfel încât să poată fi închise pe lateral și limitarea dimensiunilor acestor terase la suprafața interioară a localurilor de care aparțin. În ceea ce privește limitarea dimensiunilor, toți cei cu care a discutat Turnul Sfatului s-au arătat împotriva unei astfel de reglementări.

Regulile de amenajare ale teraselor din Piața Mare și Piața Mică sunt printre noutățile cu cel mai mare impact din planul urbanistic pentru zone construite protejate (PUZCP) pus în consultare publică de Primăria Sibiu. 

Iar faptul că acest PUZCP propune interzicerea teraselor care se închid pe lateral va avea efecte inclusiv pe piața muncii din oraș, apreciază Horațiu Bujac, președintele organizației patronale HoReCA Sibiu. „Am văzut planul propus și urmează să facem și noi, din partea organizației HoReCA, o serie de observații, bazate pe cifre și situații concrete. Din punctul meu de vedere, dacă vor fi interzise terasele sezoniere trebuie să vedem și câți oameni trebuie dați afară în extrasezon, dar și ce atmosferă va mai fi în centrul orașului dacă aceste terase nu vor mai exista. Am văzut că unul din motivele pentru care se propune interzicerea teraselor închise pe lateral ar fi acela că afectează vizibilitatea clădirilor. Dar vă pot trimite o fotografie în care umbrelele teraselor obturează mai mult clădirile decât o terasă care se dorește a fi interzisă. Să știți că sunt clienți, turiști care aleg și în sezonul rece să stea pe o astfel de terasă din sticlă și pentru că pot vedea centrul istoric. Altfel, din interiorul restaurantelor nu au aceeași perspectivă”, arată Horațiu Bujac, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Sunt terase cu umbrele care, spune Horațiu Bujac, reduc vizibilitatea asupra clădirilor mai mult decât terasele închise. Sursa foto: Horațiu Bujac

El arată că în astfel de terase au fost investite sume mari de către operatori. „Sunt sute de mii de euro. Turiștii care vin la Sibiu vin și pentru atmosfera pe care o oferă orașul, atmosferă la care contribuie și aceste terase. De ce să stricăm un lucru care funcționează? Da, de acord, să existe o reglementare clară în acest domeniu, să existe niște modele oferite, dar nu cred că ar trebui interzise. Reprezintă un plus pentru oraș, nu trebuie să fim ca la Timișoara, care se chinuie cu turismul”, mai spune Bujac, cel administrează The Rabit Hole și Cucina di Paolo, în Piața Mare a Sibiului.

Gheorghe Stancu, proprietarul localului Old Lisbon, din Piața Mică, are terase cu umbrele. „Sunt vremuri foarte grele din punct de vedere economic și parcă cei din industria HoReCa încep să devină o țintă. Pentru mine terasa înseamnă scaune, mese, umbrele și ceva flori. Dar cei care au construit terase, nu au făcut-o de capul lor. Oamenii au primit niște autorizații pe baza unui plan aprobat, au investit bani grei. Și vii acum să le spui să dea totul jos? Ok, dacă asta decizi, atunci despăgubește-i”, apreciază Gheorghe Stancu.

Nici el nu este de acord cu limitarea dimensiunii unei terase la suprafața de la interior. „Aceste propuneri din PUZCP pe mine nu mă afectează. Dar dacă un proprietar de local se extinde cu terasa, nu o face degeaba: plătește. Acum să vii să limitezi dimensiunile teraselor cu un astfel de criteriu nu mi se pare benefic. Dacă este loc și nu încurcă pe nimeni, de ce nu? Mai ales dacă și aduce bani la buget?”.

Un alt proprietar de local, care a cerut să nu-i fie publicat numele, a arătat că este de acord cu interzicerea „teraselor-șuri”. „În cazul teraselor m-aș limita la definița din Dicționariul explicativ al limbii române. Dar nu mi se pare în regulă cu limitarea suprafeței: dacă eu am o bucătărie care poate «duce» până la 200 de persoane, de ce să mă limitez la 100? Din punctul meu de vedere, ar trebui analizat de la caz la caz, în funcție de spațiul public disponibil. O suprareglementare nu cred că este benefică. În schimb, sunt de acord cu interzicerea muzicii pe terase, indiferent că sunt pe domeniul public sau privat, deoarece am observat o «mamaizare» ușoară a centrului Sibiului. Asta dacă vrem în continuare un turism cultural și nu unul manelizat”.

Primul PUZCP elaborat pentru centrul istoric al Sibiului este în consultare publică până pe 20 octombrie 2025. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici: Terasele din Piața Mare și Piața Mică să nu mai aibă închideri laterale. Extinderi permise în volumul podurilor. Primăria a pus în consultare primul PUZCP din zona istorică a Sibiului

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cetateanul turmentat

Acum 1 lună

Da, terasele-suri sunt o palma pe obrazul arhitecturii orasului. Marimea lor ar trebui corelata cu capacitatea bucatariei si a toaletelor.
Raspunde

Precup V.

Acum 1 lună

Terasele inchise sunt ca niste suri de prost gust.
Raspunde

R.

Acum 1 lună

Eu unul nu sunt de acord nici cu umbreloaiele alea de 10mp. Nici cu restrictionarea totala a trotuarului, vezi SuperMama sau Fain care au toata suprafata trotuarului ocupata. Se pot face marchize cum erau pe vremuri, se poate cauta prin imaginile vechi ale orasului, si dai voie doar la asa ceva. Si dimensionarea pe restaurant e fireasca, e aiurea sa ai local cu 3 mese in interior si sa ocupi toata Piata Mica cu terasa ta. Si mai vedeti din preturi HoReCistii mei ca sunteti la nivel de Elvetia, jegmaniti turistii pe fata cu preturile voastre si va mirati de ce nu mai vin a doua oara.
Raspunde

Ilie

Acum 1 lună

sa o luam in ordine: 1)in orice oras european cu clima comparabila (nu mediteraneeana) cu a noastra (Viena, budapesta, koln, etc) nu gasesti asemenea "cotețe", practic in Sibiu toata lumea merge in sir indian printre cotete (ce sa discutam de plimbare de placere), tu trebuie sa fii atent sa nu te impiedici de vreun porumb fiert sau sa cazi cu "mecla" intr-o inghetata. 2) fiind un numar limitat (sau nelimitat) de turisti sa presupunem ca necesarul este de 3,000 de meniuri pe zi pentru a satisface foamea turistilor. Aceste 3,000 de meniuri pot fi satisfacute de 3 restaurante care vor servi in 3 cotete cat piata mica cate 1.000 de meniuri......sau...... pot fi servite de 1.000 de restaurante care vor servi cate 3 meniuri. In concluzie: vrei sa te plimbi relaxat? Simplu: dispar cotetele si este mai mult spatiu sa te plimbi si in acelasi timp vor aparea alte restaurante prin orasul de jos (pentru ca va exista acelasi necesar de 3.000 de meniuri) creandu-se un mediu competitiv ce vor duce si la o oferta mai bogata. Eu cred ca mediul economic se va adapta si vor aparea noi restaurante.
Raspunde

Der Konig

Acum 1 lună

Logica este sa dispara mizeriile de huse din plastic care reprezinta o flegma infioratoare pe arhitectura baroca si gotica a centrului!
Raspunde

Umbrela

Acum 1 lună

V-as inchide toate terasele și tonetele de pe centru.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Trebuie să dați afară din ăia care vin după 20 de min să te întrebe ce vrei, că se închid șurile pe lateral???? Păi foarte bine, poate găsiți unii care vin după 10 min.
Raspunde

Un sibian cu viziune

Acum 1 lună

Sunteti niste fustrati si asistati sociali . E plin de viata sibiul cu aceste terase . Da , intradevar trebuie imbunatatite cateva dar daca nu va place puteti sa va mutati la Avig sau Agnita . Nu ati platit un tva sau impozit pe profit in viata voastra si tot chitaiti . Saraci
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus