Vineri,
17.05.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Salvati Orasul de Jos!

Sibiul se laudă turistic cu cele două pieţe centrale, plus zona Pieţei Huet, aspru poluată cu imaginea zecilor de maşini care umplu în fiecare zi de lucru aproape fiecare palmă de piatră cubică. Însă Sibiul ar putea creşte enorm în valoare prin Oraşul de Jos. Turstic, acum, această imensă zonă nu există. Nici măcar sibienii nu includ Oraşul de jos atunci când vorbesc despre "centrul istoric".
Anul acesta vor continua lucrările de refacere a străzilor din zonă cu 9 Mai, Ocnei, Faurului, Turnului, lucrări susţinute din bani europeni. Însă de o parte şi de alta a străzilor sunt case, locuite de proprietari scutiţi de impozite. Pentru că orice proprietar de clădire monument istoric folosită drept locuinţă nu plăteşte impozit. Se presupune că din această economisire ar trebui să fie mai atent şi mai bine reabilitate aceste clădiri. Se presupune doar, pentru că în realitate imaginea este destul de tristă, cenuşie. Procesele de retrocedare, chiriaşii sau proprietarii cu o situaţie materială de cele mai multe ori precară, animozităţile între "vecinii de pe curte" au lăsat lucrurile să devină o paragină tot mai deranjantă pe an ce trece. E chiar surprinzătoare lipsa de interes pentru proprietate în acest caz. Toţi vor acest drept de proprietate, dar fără niciun fel de obligaţie.
Oraşul de Jos trebuie salvat de către administraţie. Şi va fi salvat în cele din urmă, probabil, numai că fiecare an care trece aduce cu sine câte o nouă pierdere. S-au demolat deja clădiri pentru că nu mai puteau fi reabilitate. Sunt multe altele pe cale să crape de tot şi vor fi şi acestea pierdute.
Însă reabilitarea Oraşului de Jos, prin prisma bunăstării materiale a celor care locuiesc acolo, devine şi o problemă socială. Cum convingi familia cu cinci copii că e musai să îşi întreţină corect casa în care de-abia fac rost de mâncare? Este doar un aspect al complexei probleme a Oraşului de Jos.
Una care trebuie rezolvată, chiar şi din meschinul interes pecuniar – într-un studiu al CE de acum zece ani, rezulta că patrimoniul istori din ţările dezvoltate din vest genera venituri la fel de mari precum cele din industria auto din respectivele zone. Mai e nevoie şi de alte motive?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 334

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

alex

Acum 12 ani

primarul a promis ca va fi renoavat si orasul de jos eu cred in el si sigur va arata ca orasul de sus cum a dat bani guvernul in 2007 pentru renovarea fatadelor din orasul de sus asa sa dea si pt orasul de jos le va face o bucurie si guvernul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus